8 Maddeyle Bir Resim Sanatı Akımı Olan Kübizm'i Anlamak

Kübizm Picasso'nun resimlerinden bildiğimiz resim sanatı akımıdır. ''Ben bu resimlerden hiçbir şey anlamıyorum, bu resim neyi anlatmaya çalışıyor'' diyorsanız, bu yazıdan sonra eminim önceki fikirleriniz değişmiş olacaktır.

1. Sanayi Devrimi'nden sonra teknolojinin gelişmesiyle yeni arayışlar içinde olunması

Claude Monet,  'Impression' , 1872

Kübizimin ortaya çıkışı... 1900'lerin başları... Sanayi Devrimi gerçekleşmiş... Yer Fransa, modernizmin göbeği... Sanat burada akıyor.. O dönem için anahtar kelimeler hız ve devinim. Dünya değişiyor ve sanatta beraberinde değişmeye yelteniyor. Monet'in bu resminin konusuna fabrika dumanlarının girmesi bunun habercisiydi zaten. Yani dönemin şartları neyse sanatın gelişimini o yönde etkiler dedik.

2. ''Kübizm zannedildiği gibi her şeyi küp küp resmetmek değildir'' - Guillaume Apollinaire

Leonardo Da Vinci, Son Akşam Yemeği (Rönesans Resmi)

En büyük yaptığımız yanlışlardan biridir. Küp küp resmediyor gibi durmasının sebebi perspektif anlayışına farklı bir bakış açısı getirmesinden kaynaklanır. Leonardo Da Vinci gibi bir mekanı ve figürleri gördüğü gibi resmetmek yerine, farklı bir kafaya girmişlerdir. Kübizmde üç boyutlu nesneyi hem iki boyutlu gibi resmetmişler hem de nesnenin farklı açılardan resmedilmesiyle bir dört boyutluluk hissiyatı yaratmışlardır.

3. Kübizmin sürekli farklı branşlarla anlaşılır kılınmaya çalışılması (Bknz: Atomun parçalanması)

Pablo Picasso, Guernica, 1937

Kübizmin oluşmasına dünya şartları etken dedik zaten. Biz istediğimiz kadar farklı anlamlar üretelim Picasso bunların önünü kapatacak sözlerini ardı ardına sıralamıştır:

''Kübizmi daha kolay yorumlayabilmek için matematikten trigonometriye, kimyadan psikanalize, müzikten bilmem neye kadar türlü türlü şeyle ilişkisi kuruldu bugüne kadar. Hadi saçmalık demeyeyim ama edebiyattır bunların hepsi, sonuçları da kötü olmuştur çünkü insanları kuramlara boğmuştur. Kübizm her zaman resim sanatının sınırları içinde kalmış, bunun ötesindeymiş gibi yapılmamıştır.''

4. Herkesi şok eden ''Avignonlu Kızlar''

Pablo Picasso, Avignonlu Kızlar, 1907

Picasso'nun ''Avignonlu Kızlar'' resmi, tam olarak kübist sayılmasa da gümbür gümbür kübizmin ayak sesleridir. Bu kızları, Afrika maskelerinden esinlenerek resmettiği söylenmektedir. Picasso'nun Afrika maskelerine ulaşma hikayesi basittir. Dönemin ticari gereksinimleri ile Afrika gibi ülkelerden hediyelik amaçlı getirilen bu maskeler, uzak doğudan getirilen çini vazolar bulunmaktadır. (Bu dönemlere yakın dönemlerde bu vazoları çoğu resimde görmek mümkün). 

Bu ögelerin havasından etkilenerek ortaya çıkarttığı ''Avignonlu Kızlar''dır. Tabii bu kızlar kim diye soracak olursanız; Picasso kadınlarla arası oldukça iyi olan bir erkekti. Bu kızlar, bir dönem Paris'in bohem yaşantısında ünlü Avignon Genelevi'nde edindiği kız arkadaşlarıydı.

5. Kübizmin tamamının Picasso'ya atfedilmesi

Georges Braque, Violin ve Şamdan, 1910

Picasso ilgi çekici, başarılı adımlar atmıştır fakat bu süreç içinde başkaları da vardır ve hakkı yenmemelidir. Bunlardan biri Picasso'nun arada çekiştiği meslekdaşı Georges Braque'dır. Beraberinde Juan Gris, Alexander Archipenko, Albert Gleizes, Jacques Lipchitz, Jean Metzinger, Fernand Leger, Henri Le Faucconier...

6. Picasso'nun Braque öldükten sonra anısına litografi yapması

Picasso ve Barque birbirlerini sevip sayarlardı. Fakat rakip olmuşlardı ve çekişme her geçen gün artmaktaydı. Picasso'nun doğuştan gelen bir kıskançlığı olduğu söylenir. Gerçi bu kıskançlık onu başarıya itmiştir o ayrı bir meseledir. Braque öldükten sonra Picasso ona saygısını bir litografi yaparak göstermiştir ve eserinde şu sözler okunur. 

''Bugün de seni sevdiğimi söyleyebilirim'' 

Benzeri çekişmeler sonucu Picasso'nun sonunda vicdanlı biri olup dizlerinin üzerine çöktüğü durumlar (Bknz: Modiglini adlı filmdeki örnek olay)

7. Peki Kübizm'in bize ne yararı oldu?

Pablo Picasso, Gitar, Kolaj tekniği, 1913

Aslında bu konun çok derin ve geniş kapsamlı bir alan olmasından dolayı lafı uzatmadan, basitçe çıkartabileceğimiz sonuçlardan birisi resim sanatının farklı teknikler ve yöntemler araştırmasına öncülük etmiş olmasıdır. Kübist kolaj, Dada gibi sert ve dik başlı bir akımın sık sık başvurduğu bir yöntem olmuştur. Picasso'nun kübizm için resim sınırları dışında başka bir yerden beslenmediğini iddia etse de gelecek nesiller hep kübizme dönüp beslenmeye devam etmiştir.

Bonus: Picasso'nun bu kadar ünlü olması ve resimlerinin bu kadar çok pahalı olmasının sebebi nedir?

Sanat tarihinin birini işlemesinin bir sebebi olmalıdır değil mi?

Bahsettiklerimizin ötesinde Picasso, resim sanatı alanında kübizm akımının öncüleri duruşuna sahiptir.  Bir şeyin oluşumuna öncülük ediyor, yenilikler getiriyor ve sonrasında başka yeniliklere sebep olabiliyorsanız sanat tarihinde kalıcı olma ihtimaliniz vardır.

Yenilikçi ve farklı yeniliklere hizmet etmiş çoğu ressam ve resim değerlidir. Picasso çok uzun süre yaşamış ve yaşadığı dönemde sanatın kırılıp evrimleştiği dönemlere şahitlik etmiş bir ressamdır. (Ayrıca arkadaşlar adam hiç durmadan resim yapmıştır. 3000 civarı resmi var. Sadece resim de yapmamış bu adam. Kısacası çok çalışmıştır.) Hayatını çok fakir geçiren ressamlardan da olmamıştır, yaşarken de oldukça popüler bir ressamdır. Picasso reklamı tüm dünyaya çok iyi yapılmıştır. Picasso kadar pahalıya resimleri olan bir sürü ressam olmasına rağmen biz en çok Picasso'yu biliriz.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
08.05.2016

Kübizmi anlatmamış Picasso başlığı açmışsınız. Kübizmin tarzı ve içeriği ile bilgi yok adam akıllı.

08.05.2016

Burada tam anlatılmamışki çoğu Picasso başlığı altında kübizmin tarzı,içeriği falan yok.

09.05.2017

olmamış

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ