8 Madde ile 'Kaltak' Yürüyüşlerinde Neler Oluyor?

Kaltak yürüyüşleri (slutwalks) kadınların 'eeeeh yeter be!, temel haklarımızı istiyoruz' diye kendilerini sokağa atmalarının yakın dönemdeki bir biçimi. Her ne kadar Türkiye'de slutwalk adıyla yürüyüş düzenlenmemiş olsa da, Toronto, Kudüs, New York, Kosta Rika gibi pekçok yer bu eylemlere ev sahipliği yapmış. Kaltak yürüyüşlerine biraz yakından bakmaya var mısınız?

1. Nasıl ortaya çıktı?

2011’de Kanada’daki bir üniversitede, kampüs güvenliği ile ilgili bilgilendirme yapan bir polis, konuşmasında 'Bunu söylememem gerektiğini söylediler bana, ama kızlar yani siz de tecavüze uğramak istemiyorsanız, kaltaklar gibi giyinmeyin' diyor. Kulaklarına inanamayan ve bu işe fena halde tepesi atan iki kadın da, polisin kullandığı bu kaltak kelimesine atfen bir yürüyüş planlıyor.

2.'Dünyanın bütün kaltakları birleşin!'

Yüz kişinin katılması beklenen Toronto’daki ilk yürüyüşe 3000 kişi katılıyor. Son dört senede 75 ülkede, defalarca ve milyonlarca kadının ve giderek artan sayıdaki erkeğin de katılımıyla tekrarlanıyor bu yürüyüşler.

3. Bir arada ve daha güçlü!

Bazı protestolar sadece yürümekten ibaretken, bazılarında danslar, şarkılar, sahne performansları da var. Bazılarında ise mikrofonu eline alıp tecavüz kurbanı olduğunu hayatlarında ilk defa yüksek sesle söyleyebilen kadınlar oluyor.

4. 2000'lerin önemli bir feminist çıkışı

Kaltak yürüyüşleri 2000’lerin en ses getiren, kayda değer feminist hareketi olarak değerlendiriliyor. Feminist hareketin ancak tabandan gelen seslerle yükselebileceğini hatırlattığı için genel yaklaşım çok olumlu.

5. "Slut"a bir eleştiri

'Slut' kelimesinin orijinali aslında mutfakta çalışan pasaklı kızlar için kullanılırmış İngiliz dilinde. Hayatları boyunca ten rengi, ırkı, toplumsal sınıfı, ekonomik durumu yüzünden sürekli bununla tanımlanmış kadınlar kaltak yürüyüşlerine mesafeyle yaklaşıyorlar. Bu kelime seçimiyle hareket bu kadınları kaybetmiş oluyor.

Bu da bir diğer eleştiri...

Bir başka eleştiri de kelimenin erkeklerin dilinden seçilmesi. Bir kadına kaltak diyen, bir erkek oluyor çünkü (bakınız kampüs polisi). Bu seçim, erkek egemen dili onaylıyor. Bununla ilintili olarak, bir kadına kaltak deyince, kaltak olmayan kadınlar kategorisinin de önünü de açmış oluyorsunuz.

6. Yürüyüşlerde ataerkiye karşı dimdik duran sloganlar atılıyor

'Bize nasıl giyineceğimizi söylemeyin, erkeklere tecavüz etmemelerini söyleyin'

'Benim bedenim, senin malın değil'

'Küçük bir kızın giyim şekli pedofilyak yaratmaz, büyük bir kızın giyim şekli de tecavüzcü yaratmaz'

'Tecavüzcüler tecavüze sebep olur, kıyafetler değil' 'Bütün kadınlara özgürlük'

7. Kaltak Yürüyüşlerinin en sonuncusu geçen hafta İsrail'de düzenlendi

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan