70 Milyon Işık Yılı Uzaklıkta Meydana Geldi: Süpernova Görüntüleri NASA Tarafından Yayınlandı

Hubble Uzay Teleskobu, 70 milyon ışık yılı uzakta meydana gelen süpernovayı kaydetti. NASA'nın daha önce yaptığı açıklamaya göre patlamanın yaydığı parlaklık 5 milyar Güneş'in parlaklığına eşdeğer.

Independent Türkçe'den Şafak Küçüksezer'in çevirisine göre, eş yıldızından madde toplayan bir beyaz cücede meydana gelen bu nadir olay, ev sahibi galaksinin tümünü gölgede bıraktı.

SN 2018gv olarak sınıflandırılan bu özel süpernova, amatör gözlemci Koichi Itagaki tarafından, NGC 2525 sarmal galaksisinde saptandı.

Süpernova, bilim insanlarının evrenin genişleme oranını izlemesine yardım etmek için şubat ayından beri Hubble Teleskobu'yla kaydediliyor.

Gözden kaybolmadan önce süpernova, hızlıca galaksideki en parlak cisim haline geldi.

Uzay Teleskop Bilim Enstitüsü (STScI) ve Johns Hopkins Üniversitesi'nden Adam Riess, yaptığı açıklamada, 'Hiçbir Dünyevi havai fişek gösterisi, Hubble Uzay Teleskobu'nun solan görkemini kaydettiği bu süpernovayla yarışamaz' ifadelerini kullandı.

Bu tip süpernovaların hepsi aynı parlaklıkta doruğa ulaşıyor. O yüzden bunlar, 'standart mumlar' olarak biliniyor.

NASA bu durumun, söz konusu cisimlerin 'kozmik mezura' gibi davranmasından kaynaklandığını söylüyor. Gökbilimciler, süpernovanın parlaklığıyla ilgili verinin sabit olmasıyla birlikte ev sahibi galaksilerin uzaklığını hesaplayabiliyor.

Bu da bilim insanlarının evrenin genişleme oranını hesaplamasına olanak sağlıyor.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Ortalık Karıştı: Ömer ve Görkem İlişkisi Açığa Çıktı!
Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
YORUMLAR
04.10.2020

hayatiniza siirsel bir anlam katmak isterseniz sayet hidrojen haric vucudunuzdaki her atomun, her zerrenin boyle gorkemli bir patlamayla uzaya sacildigini dusunun. big bang'de ortaya cikan sadece hidrojen, helyum ve lityum atomlariydi, geri kalan tum elementler birinci ve ikinci nesil yildizlarin kalbinde fuzyon ile pisip uzaya boyle devasa bir super nova patlamasiyla dagildi. sonraki nesillerde tekrar bir araya gelerek simdiki yildizlari ve gezegenleri olusturdular. yani hepimiz yildiz tozundan yapilmayiz, hepimiz bir zamanlar bir yildizin parcasiydik.

biz de sike sike cin çıkarıyoruz.

04.10.2020

Onedio da en sevdiğim tarzdaki içerikler bunlar.

TÜM YORUMLARI OKU (7)