İnsanlık Yok Olsa Bile, Ürettiği Bilgi Milyonlarca Yıl Yaşayacak

1. İnsanlık Yok Olsa Bile, Bilgisi Yaşayacak!

Artan verilerin ışığında, insan soyunun bir gün kendi sonunu getirebileceği hususundaki endişeler, tüm dünyada giderek artıyor. Ama böyle kötü bir son yaşansa da, tarih boyunca ürettiği bütün bilgiyi saklamanın yolunu da bulmuş görünüyor. İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup bilim insanı, bilgileri, canlı organizmaların tüm bilgilerini depolayan DNA’ya yüklemenin yolunu buldu

2. Bilgiler 1 Milyon Yıl Saklanabilecek

ETH Zürich Kimya ve Uygulamalı Biyobilimler Bölümü’nden Robert Grass liderliğinde araştırmacılar bir milyon yıldan daha uzun süre hatasız şekilde saklamanın yolunu buldu. Bilim insanları, önce DNA bilgi segmentlerini silikalara (cam) yerleştirdiler. Daha sonra ise verilerde oluşabilecek hataları düzeltmek için bir algoritma kullandılar.

3. Depolanan Bilgi Kolayca Okundu

Araştırmacılar DNA bozunumunu simüle etmek için hazırladıkları 150 nanometre çapındaki silika bilyaları, belirli bir derece aralığında tutulan sıcak bir ortama yerleştirdiler. Böylece cam içinde saklanan DNA stabil hale getirildi. İşlem sonucunda Florür çözeltisi kullanarak silikayı camdan sıyırmayı başardılar ve depolanan bilgileri kolayca okuyabildiler.

4. 1 Gram DNA, 455 ‘Exabyte’ Veri Saklayabiliyor

Elde edilen bulgular ışığında, bu şekilde yüklenen bilgilerin milyonlarca yıl saklanabileceği ortaya çıkmış oldu. Buna göre 1 gram DNA, 455 ‘exabyte’ veriyi saklayabilecek kapasiteye sahip. 

Not: 1 milyar gigabyte, 1 exabyte kapasiteye eşit. 1000 ‘exabyte’ ise 1 ‘zettabyte’ yapıyor.

5. Ürettiğimiz Her Şey 4 Gram Dna'ya Sığıyor!

Bulut yazılım firması EMC’nin hesaplarına göre, insanlık, tarihi boyunca, 2011 yılı itibarı ile 1.8 ‘zettabyte’ bilgi üretmiş durumda. Bu yeni teknolojiyle bütün bu verileri depolamak için sadece 4 gram DNA yetecek. Yani bir, insanlık bütün tarihi boyunca, bir çay kaşığına sığacak kadar data üretmiş. Instagram’da her saniye milyonlarca artan fotoğraflar da dahil buna.

6. Dna Bilgiyi Milyonlarca Yıl Saklayabiliyor

Harvard Üniversitesi uzmanları, 2012 yılında DNA’ya bir kitabı veri olarak yüklemeyi başarmıştı ama İsviçreli bilim insanları, ilk kez DNA’ya yüklenen bilgiyi de geri alıp okuyabilmenin de yolunu bulmuş oldular. Bir başka önemli sonuç ise bilgi yüklenmiş DNA’nın ömrüyle ilgiliydi. Suni fosilleştirme yoluyla yapılan testlerle, bilgi depolanmış DNA’ların milyonlarca yıl bu bilgiyi koruyabileceği tespit edildi.

7. Şimdilik Maliyeti 1500 Dolar

ABD Ulusal Arşivleri Müdürlüğüne göre CD ve DVD’lerin ömrünün ortalama 25 yıl olduğu düşünüldüğünde fena bir süre değil. Ancak DNA hafıza kartının maliyeti şimdilik CD ve DVD’den biraz pahalı. Üretilen örnek (sadece 83 kilobyte veri depolamak için) yaklaşık 1500 dolara mal oldu. Ancak bu konudaki teknoloji geliştikçe, maliyetin de düşeceği belirtiliyor.

Kaynak:

İnsanlık tarihinin bütün bilgisi bir çay kaşığına sığdı | Amerika Bülteni

Sonsuza Kadar Veri Saklamak İçin DNA Cama Kodlandı

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!