Yurt dışında oldukça popüler olan yumurta bağışının ne olduğunu ve bağış yapmadan önce nelere dikkat edilmesini sizler için derledik. Detaylar aşağıda 👇
Yurt dışında oldukça popüler olan yumurta bağışının ne olduğunu ve bağış yapmadan önce nelere dikkat edilmesini sizler için derledik. Detaylar aşağıda 👇
Sağlıklı yumurtaları olan bir vericiden yumurtalarının alınıp başka bir kadının hamile kalması için kullanılan tedavi yöntemine yumurta donasyonu (bağışı) deniliyor. Alıcı ve verici kadının tedavileri eş zamanlı olarak başlar.
Vericideki yumurtalar olgunlaştığında yumurta toplama işlemi yapılır. Bu yumurtalar ile alıcı kadının eşinin spermleri laboratuvar ortamında döllenir ve oluşan embriyo alıcı kadının rahmine yerleştirilir. Bu işlemler sırasında kişilerin bilgileri gizli tutulduğu için alıcı ve verici asla karşılaşmazlar.
Yumurta donasyonu sürecinde ise şunlara dikkat etmeniz gerekiyor 👇
Öncelikle yumurta bağışının yapılacağı merkeze birkaç kez gidilmesi gerekiyor. Regl olduktan sonra ve olmadan önce ultrasonlarla bakılarak yumurtalıkların boyutları ölçülüyor.
Vericinin jinekolojik muayenesi, kan ve idrar testleri, genleri, psikolojik durumu ve ailesinin medikal öyküsü inceleniyor. Amerika Yumurta Bankası'nın bağış yapacak insanın taşıması gereken şartlar ise şunlar:
En az 21, en fazla 30 yaşında olmak,
Tütün ürünleri ve uyuşturucu kullanmamak,
İki yumurtalığın olması,
Vücut kitle indeksinin 19-29 arasında olması,
Ailenin medikal öyküsünde gen geçişli bir hastalığın bulunmaması.
Zamanlama çok önemli olduğundan verilen hormonlar aksatılmadan yapılmalı. Bu süreçte verici kadınların çoğu kendilerine iğne yapmaya alışıyorlar. Hangi ilaç ve hormondan ne dozda yapıldığı ve hangi günler yapıldığı not edilmeli.
Gerekli ilaçların maliyeti verici kadına yansımıyor. Aşılama süreci başlamadan önce iğne ve ilaçlar klinik tarafından karşılanıyor.
Vericinin koşu yapmak, bisiklete binmek, dans etmek ve spor yapmak gibi yorucu aktivitelerden uzak durması gerekiyor. Egzersiz yapıldığında yumurtalıklarda bükülme ve kıvrılma yaşanma ihtimali oluyor. Hormon alındığı için yumurtalıklar büyüdüğü için bu ihtimal artıyor. Bu yüzden egzersizleri pas geçmek gerekiyor.
Yumurta bağışı sürecinde seks yapmak da egzersiz yapmak gibi sayılıyor bu da yumurtalıkların bükülme ihtimalini arttıyor. Ayrıca alınan hormonlar sayesinde doğurganlık arttığı için partnerinizle cinsel ilişkiye girdiğinizde hamile kalmanız mümkün.
Bu süreç boyunca verici kadının alkol ve uyuşturucu kullanması yasak. Keyif verici ilaçlar içilmesi de yasak. Eğer tüketilirse verici bağış sürecinden eleniyor.
Sürece başlamadan önce verici kadın bu konu hakkında iyice düşünmeli, gerekirse ailesine danışmalı ve öyle karar vermeli. Yorucu ve çok özen gösterilmesi gereken bir süreç olduğu göz ardı edilmemeli.
Yumurta toplama işlemi yapıldıktan sonra sonuç ne olursa olsun verici kadına ödeme yapılır. Ödemeler ise klinikten kliniğe değişim gösteriyor. Ancak 8 ila 12 bin dolar arasında diyebiliriz.
Avrupa ve Amerika'da yaygın olarak kullanılan bir yöntem olsa da ülkemizde yumurta donasyonu yapmak yasal değildir.