Milli Eğitim Bakanlığı, 4 yılını dolduran okul müdürlerinin görevine son verdi. 4 yılını doldurmuş toplam 16 bin okul müdüründen 7 bini müdürlükten alındı. Eğitim-Sen'den yapılan açıklamada 'üyelerimizin önemli bir bölümü 75 puanın altında bırakıldı, dava açacağız' denildi.
Çalıştığı okulda 4 yılını tamamlayarak havuza alınan 16 bin okul müdürünün değerlendirme sonuçları dün açıklandı. İddiaya göre hükümete yakınlığıyla bilinen Eğitim Bir-Sen’in dışında bir sendikaya üye olan müdürlerin neredeyse tamamı 75 puan barajının altında kaldı.
Böylece 7 bin okul müdürünün görevine son verildi, ancak müdürler yerlerine yenileri atanana kadar görevde kalabilecek.
Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca konuyla ilgili bir açıklama yaparak “Eğitimde tarihin en kapsamlı tasfiye ve siyasal kadrolaşma operasyonu gerçekleştirilmiştir”dedi.
Verilen puanların şaibeli olduğunu öne süren Karaca bazı üyelerinin dalga geçer gibi 74 puanda bırakıldığı söyledi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
'Milli Eğitim Bakanlığı, tamamen üst düzey eğitim yöneticilerinin değerlendirmelerine dayanan, eğitim kurumları yönetici değerlendirme sonuçlarını dün açıklamıştır. Açıklanan sonuçlara baktığımızda sendikamızın bugüne kadar eğitim yöneticilerinin performans değerlendirmesine tabi tutulması ve atanma biçimleri ile ilgili olarak yapmış olduğu bütün tespit ve eleştirilerin ne kadar haklı olduğu görülmektedir.
Yıllardır eğitim kurumlarını tıpkı bir “şirket” gibi yönetmek, okullarımızı “ticari işletme” haline getirmek için uğraşan MEB, tüm ülke çapında başlattığı siyasal kadrolaşma operasyonu ile başta Eğitim Sen üyesi okul müdürleri olmak üzere, bugüne kadar karşısında engel olarak gördüğü bütün eğitim yöneticilerini tek tek tespit ederek ayıklamıştır.
MEB, eğitim yöneticilerini tamamen siyasi iktidar çizgisinde olan kişilerden oluşturarak, piyasacı ve dayatmacı politikalarını yukarıdan aşağıya “emir-komuta” zinciri içinde hayata geçirmeye çalışmaktadır. Bakanlığın bu kadar kapsamlı bir tasfiyeye yönelmesi, aynı zamanda kendi başarısızlığının itirafı niteliğindedir.
Eğitim yöneticileri değerlendirme sonuçlarına göre görevden alınan ve görev süresi uzatılan okul müdürlerinin sendikal aidiyetine baktığımızda, eğitimde tarihin en büyük tasfiye operasyonu ve siyasal kadrolaşma girişimi ile karşı karşıya olduğumuz anlaşılmaktadır.'
Ankara, Adana ve Bursa'da eylem
Türk Eğitim-Sen, yeni MEB Yasası gereği havuza alınan 16 bin okul müdürüne yönelik değerlendirme sürecini, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde protesto etti. Ankara 3 Nolu Şube Başkanı Ertekin Engin, “20-25 yıllık okul müdürlerinin bilgisi, becerisi, kıdemi hiçe sayılmış ve bu yöneticilerin görevine son verilmiştir. Bu durum eğitimde büyük infiale, kutuplaştırmalara, çatışmalara yol açacaktır.” dedi.
Adana'da eğitimciler bir süre yolu kapatıp Vali Mustafa Büyük'e çağrıda bulundu. Türk Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Kamil Köse, 20-25 yıllık okul müdürlerinin bilgisi, beceresi ile kıdeminin hiçe sayıldığını belirterek, bu yöneticilerin görevlerine son verildiğini bildirdi. Okul yöneticilerinin değerlendirilmesine etki eden puanlardan 40 puanın öğrenci, öğretmen ve okul aile birliğince verildiğini hatırlatan Köse, 60 puanın ise ilçe milli eğitim ve şube müdürleri tarafından verildiğini hatırlattı. Milli eğitimde kadrolaşma operasyonu yapıldığına dikkat çeken Köse, 'Eğitimin her hücresinde kendi adamlarını görmek isteyen, kilit noktalara yandaşlarını getirmeyi hedefleyenler kapalı kapılar ardında iş çevirmiştir. Benden olmayanı yok edeceğim düsturuyla hareket edenler, farklı düşünenlere yaşama hakkı tanımamaya and içmiştir.' dedi. Köse, 76 bin okul yöneticisinin hakkını gasp ettirmemeye kararlı olduklarını sözlerine ekledi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan puanlama sistemi ile görevden alınan okul müdürleri, Bursa Milli Eğitim Binası’na cansız manken kafası bırakarak tepki gösterdi. Türk Eğitim-Sen Bursa 2 No'lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, Bursa'daki 482 okul müdüründen 286'sının görevden alındığını belirterek, uygulamanın ‘kıyım’ olduğunu dile getirdi.