7 Bankanın Uygulamasına 4 Ayrı Vakitte Baktık: Döviz Alış Satışında Makas Açma Talimatı Ekrana Nasıl Yansıdı?

Merkez Bankası'nın döviz işlemlerine yaptığı uyarılar ve bankalara yönelttiği talepler ilgi çekti. Bankaların uygulamalarında farklı zamanlarda duruma baktık.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bankalardan dolar forward kontratlarında faiz oranını yüzde 30’dan yüzde 40’a yükseltmelerini istemişti.

Bloomberg haberine göre, Merkez Bankasıdeprem felaketiyle Borsa'da da oluşan belirsizliklerle döviz talebini engellemek için bankaların döviz forward kontratlarında satış maliyetlerini artırmalarını istedi.

TCMB'nin dolar forward kontratlarında yüzde 30 olan kontrat faiz oranını yüzde 40’a yükseltilmesini istediği belirtilirken, bireysel müşterilere yönelik iddia ise dikkat çekiciydi.

Dolar satışlarında bireysel işlemlerde satışın 19,05 altında olmaması önerildi. Ayrıca bireysel müşterilere döviz forward kontrat satışı yapılmaması da talep edildi.

Enflasyondaki yükselişin önüne geçmek amacıyla liralaşma stratejisi uygulayan Merkez Bankası'nın tedbirleriyle TL dolara karşı 2022'de yüzde 30 değer kaybederken, 2023'ün ilk ayında bu oran yüzde 1’in altında kaldı. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerde oluşan yıkımın ilk şoku atlatılırken, piyasalarda oluşabilecek etkileri hafifletmek amacıyla vadeli altın ithalatı da geçici bir süreliğine durdurulmuştu. Bunun ardından da TCMB, bankalardan yerli müşterilere yönelik altın satışlarında spread (alış-satış farkı) alt sınır koymalarını istemişti.

Döviz talebini azaltmak için de spread'in (alış-satış farkı) açılmasını istedi.

twitter.com

Reuters'ın aktardığına göre bankacılık kaynakları, türev işlemlerde de maliyetin yüzde 40 civarına taşınması ya da işlemin VIOP'a taşınmasını istedi.

TCMB'den konuya ilişkin yorum yapılmazken, biz de bankaların spread farklarını merak ettik.

İlk fiyat görselinin (en üstteki) dün 18:00 sularında mesai bitimi itibarıyla, altındaki 2. görselin gece 01:00 itibarıyla, 3. görselin sabah 09:00 itibarıyla ve en altta yer alan son görselin de bugün (17.02.2023) gün ortası itibarıyla baktık.

Kamu bankalarının aralarında yer aldığı 7 bankanın uygulamaları üzerinden verilen alış-satış farklarındaki büyük değişimi birlikte görelim istedik.

Daha önceden uygulanmaya başlayan bu spread farkının sonrasında gün ortasına çekildiğine yönelik iddialarda bulunulmuştu.

Giderek açıldığını gördüğümüz alış-satış farkları özellikle bireysel düşük hacimli müşterilerin al-sat işlemlerinde kar marjını düşürerek vadeyi uzatmasını sağlıyor.

Bu da yatırım amaçlı alımlarda bir miktar engel oluşturuyor.

İşgünü sonu, gün sonu, sabah saatleri ve gün ortasında görülen spread (alış-satış fiyatları arasındaki fark) farkları uzun süredir ilgi çekiyor.

Enflasyon Raporu sunumunda Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, düzenlemelerden (kendi deyimiyle "Makroihtiyati Tedbirlerden") kaçınmayacaklarını açıklamıştı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Merkez Bankası Depremzedelere Yardım Kampanyasına Yaptığı Rekor Bağışı Nasıl Ödeyecek?
Çoğunluk Hissesinin Sahibi Hazine Olan Merkez Bankası Rekor Kampanya Bağışıyla Gündem Oldu
Bankalara Depremde Hayatını Kaybedenlerin Borçlarını Silmeye Başladı
Ekonomistlerden İlk Tahminler Geldi: Depremin Ekonomik Etkileri Ağır Olacak mı?
Kahramanmaraş Depreminden Etkilenen Bölgenin Ekonomik Büyüklüğü ve Verileri Dikkat Çekti

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kayseri'deki Suriyeli Olaylarına Tepki: "Sokakları Ateşe Vermek Kabul Edilemez"
Nagehan Alçı: “Burada Yaşayan Suriyelileri Toptan Suriye'ye Göndermek İnsan Haklarına Aykırıdır”
Devlet Bahçeli’den UEFA’ya Merih Demiral ve Bozkurt İşareti Tepkisi: "Hastalıklı Çevre Rahatsız Oldu"