1- Çocuklardan ilham alın ve onlarla sohbet edin
Çocuklar yetişkinlere göre yaratıcı özgüvenleri daha yüksek bireylerdir. Bir çocuk yetişkin bir bireye göre daha cesurca ve farklı düşünebilir çünkü henüz sınırları ve kaygıları yoktur. Çocuklarla sohbet ederek onlara sorular sorarak ilham almayı deneyebilirsiniz.
2- Sorunu basitleştirin
Sorunu bir çocuğun anlayabileceği sadelikte anlatabiliyor musunuz? Cevap vermeniz gereken en temel sorulardan biri budur. Çünkü Albert Enisten’a göre bir şeyi basitçe anlatamıyorsanız yeterince anlamamışsınızdır demektir.
3- Sıfırdan başlasam neyi farklı yapardım?
Her gün defalarca artık rutin haline gelmiş işler yaparız. Ve bir problemle karşılaştığımızda rutin çözümler bulmaya gayret ederiz. Ancak geriye dönüp bir düşünce ya da bir çözüm üzerinde düşünüp bu işi sıfırdan yapsaydım acaba neleri değiştirir neleri farklı yapardım sorusu gerçekten sizin daha yaratıcı düşünmenizi sağlar. Üstelik o anki stres ve kaygı da olmayacağı için daha rahat çözümler üretmenizi sağlayacaktır.
4- Nedenleri sorgulamak
Kararlarımız, yargılarımızı kültürümüz ve geleneğimiz belirler. Birçok kurumda ve kişide artık gelenek haline gelmiş yöntemler vardır. Birçok insan gelişime direnir ve bunu da geçmiş deneyim ve ve birikimlerine dayanarak yapar . Bu aşamada kendimize neden sorusunu sorarak neden bu şekilde davrandık? Neden bu yöntemleri geliştirdik gibi sorular sormanız bakış açınızı ve o zamana kadar geliştirilmiş doğru / yanlış bakış açısını geliştirebilir.
5- Beyninizi şaşırtın
Beynimizi alışmışın dışında düşünmeye teşvik etmek için birkaç püf noktası önermek isterim.
Pyscology Today tarafından önerilen ilk egzersiz herhangi bir kelimedeki alıp alfabetik olarak sıralamak. Birkaç kez bunu yaptığınızda beyninizin ilk aşamada zorlandığını ancak sonradan hızlandığını göreceksiniz.
Bir cümledeki tüm sesli harfleri çıkararak yazmaya ve sonra okumaya çalışın. Beyninizin otomatik olarak kaybettiğiniz sesli harfleri tamamladığını göreceksiniz.
6- Serbest çizim yaparak düşünün
Tasarım derslerimde birçok öğrencime önerdiğim bu yöntem sayesinde herhangi bir konu hakkında düşünürken önce düzensiz şekilde rastgele çizim yapabilirisiniz. Ne düşündüğünüzün ya da ne çizdiğinizin bir önemi yok ancak bunu yaparken beyninizin sağ ve sol loblarının aynı anda çalıştığını fark edeceksiniz.
İkinci çalışmada biraz daha kontrollü bir şekilde bir olayı ya da bir düşünceyi hikaye kartları (storyboards) halinde aşamalı olarak çizerek anlatmak olacak. Çiziminizin ne kadar kötü olup olmadığı önemli değil. Önemli olan sizin şekillerle olayları ve nesneleri ilişkilendirmenizi sağlamak ve beyninizin sınırlarını zorlamanızı sağlamak olacaktır.
7- Zihin haritaları oluşturun
Zihin haritaları düşünce aşamasında fikirleri ve kavramları, birbirileri ile olan ilişkileri daha iyi anlamanıza yardımcı olacak bir ilişki diagramıdır. Her kelime kendisi ile ilgili olabilecek birden fazla dallarda kelimelere ayrıştığında büyük resmi görmeniz ve konunun çevresinde dönebilmeniz için size olanak sağlar.
Bir kelime yazıp bunu bir kutu içerisine alın ve bu kutudan o kelime ile ilgili olabilecek başka kelimeleri oklar yardımı ile çıkarın.
Facebook
Twitter
Instagram
kutunun dışında düşünmek :) çeviri yaparken kutunun içinde düşünmüsünüz