Kedi ve Köpekleri Kısırlaştırmak İstemeyen İnsanların Savunduğu 14 Sebep

Bu içerik kedi ve köpekleri kısırlaştırmak istemeyenler için özel olarak hazırlanmıştır. Aslında kısırlaştırmanın, kısırlaştırmamaktan daha iyi olduğunu 14 maddede anlattık.

1. Bir kere bile olsa anneliği tatmalılar

Bir hayvanseverin düştüğü en büyük yanlıştır bu. Hayvanları insanmış gibi düşünmek aslında hayvanlara haksızlık olduğu kadar hakarettir de. ‘‘Aaa o kedi değil, benim oğlum’’ diyenlere küçük bir ayar verdikten sonra hayvan doğasına dönelim. Kedi ve köpeklerde annelik hayat boyu sürmemektedir. 5 ay kadar yavrusuyla ilgilenen anne zamanla yavrusundan uzaklaşmakta hatta bir süre sonra kendi yavrusu ile dahi çiftleşebilmektedir. Dolayısıyla bırakın kediniz köpeğiniz anne, baba olmasın.

2. Doğaya müdahale olarak düşünüyorum

Kısırlaştırma karşıtlarının en büyük koz cümlesi ile karşınızdayız. Lakin yanılıyorsunuz! Kedi köpek doğada yaşayan hayvanlardan değildir ki! Onlar yapay seleksiyona tabi olmuş doğadaki formlarından uzaklaşmış canlılardır. Kedi ve köpeğin doğasına uygun alan ne evlerdir, ne sokaklar, ne barınaklar ne de ormanlar! Ait olmadıkları bir dünyada layık olmadıkları muamelelere maruz kalan canlılardır onlar. Kısırlaştırarak en azından daha fazla kedi köpeğin dünyaya gelmesini engelleyebiliriz.

3. Yavrularını görmek istiyorum

Neden diye sormak istiyorum? Sokaklarda, barınaklarda bir dünya kedi, köpek yavrusu var. Kendi kedinin, köpeğinin doğuracağı yavrudan ne bekliyorsun? 2 kafalı falan mı olacak? Ama, ama demeyin, 1. maddede ne demiştik? Onlar insan değiller, onların hayvanlıklarına saygı duyun. Hayvanınızı değil hayvanları sevin koruyun. İnanın sizin evinizdeki kedi neyse, şu anda çöp konteynerında rızkını arayan da o.

4. Doğan yavrulara da ben bakacağım

Ne güzel demek ki evde kontenjanınız var. O halde neden mevcut muhtaç bir kediyi, köpeği sahiplenmek varken illa kendi hayvanınızı doğurtmak istiyorsunuz? Kaç yavrusu olacağını bilmiyorsunuz? Doğum esnasında anne hayatının riske girip girmeyeceğini, doğacak yavruları nasıl bir kader beklediğini bilmiyorsunuz? Doğacak yavruların 10 15 yıl kadar yaşayabileceğini düşünürsek 10 15 yıl boyunca bu kadar büyük

bir yükün altına girmek istediğinizden emin misiniz? Ya da bu kadar ömrünüzün olduğundan?

5. Doğan yavruları çok iyi yerlere sahiplendireceğim

İnsanlara olan bu güveninizden ben de istiyorum. İnsanlar bu kadar iyi hayvan bakıyor olsaydı; bakım evlerinde bu kadar terk edilmiş hayvan olur muydu? Sizce o hayvanları zamanında alanlar da onlara çok iyi bakacağını düşünmemiş miydi?

6. Bizim mahallemizde sokak hayvanları çok mutlu üremelerinde sorun yok.

Adresini verir misin? İnsanlar neredeyse yalvararak buldukları hayvanlara yuva arıyorken eğer gerçekten böyle bir sokak varsa bilmek isteriz.

7. Kıyamıyorum kedimi/köpeğimi ameliyat ettirmeye

Bazen fazla merhamet de merhametsizliktir. Doğursun ya da doğurmasın sık yaşanan kızgınlık dönemleri kedi, köpekleri pek çok kanser riskine açık hale getirmektedir. Ayrıca hayvanı ameliyat ettirmeye kıyamıyorsunuz ama doğacakların sonrasında neler yaşayacaklarını hesap ediyor musunuz?

8. Kısırlaştırmak çok pahalı

Cebindeki telefon kadar olmasa gerek? Kısırlaştırmak pahalı diyorsunuz ama doğacak yavruların olası hastalıkları da masraf, mama, kum giderleri de. Hem ‘‘Bakamayacaksanız sahiplenmeyin’’ sloganını duymadınız mı siz hiç?

9. Günah olduğunu düşünüyorum

Allah başka günah vermesin! Sanki tüm dini kuralları tam anlamıyla yerine getirebiliyoruz da hayvanımızı kısırlaştırmaya gelince günah diyoruz. Yine de değinelim. Günah olduğunu söyleyenler de var günah olmadığını söyleyenler de! Yalnız ben günah diyenlere sormak isterim: Biliyorsunuz ki öküzler kısırlaştırılmış boğalardır. Katırlar at ile eşeğin çiftleşmesi sonucu doğan çoğu kısır bireylerdir. Eee bunlar yüzyıllardır yapılırken kimse günah demiyordu da kedi, köpeğe gelince mi günah oldu ?

10. Kedim/köpeğim yaşlandı, ölürse ondan bir şey kalsın istiyorum

Zara’dan hemen bir ‘‘Hatıran yeter’’ şarkısı çalalım. Ondan kalacak onca güzel anı varken siz neden yavru diye tutturuyorsunuz ki? Yavrusu annesinin, babasının kopyası olmayacak, o da bir birey olacak. Ayrıca ölümü kabullenmek gerek. Önemli olan ona o yaşarken nasıl davrandınız, mutlu mu yaşadı. Sokakta daha bebekken, hayatı görmeden ölen yüzlerce hayvan var, ne mutlu sizinki yaşlanabilmiş, sokaktan bir tane kurtarsanız da o da sayenizde hayata tutunup yaşlanabilse fena mı olur?

11. Kısırlaştırma ile soyları tükenecek

Ütopyada mı yaşıyorsunuz? Yahu kısırlaştırma ile daha popülasyonlarını kontrol altına alamadık, neyin tükenmesi, bir durun. Hadi diyelim ki kedi, köpek sayısı gerçekten çok azaldı. Bunu o zaman düşünürüz. Ya üretim politikaları izlenir ya da Çin gibi ülkelerden hayvanları kurtarıp ülkemize alırız, fena mı olur?

12. Kısırlaştırırsam saldırganlaşır

Tam aksine kısırlaştırılan hayvanlar sakinleşir, biri yanlış anlatmış bence size. Yine kısırlaştırılan hayvanların evden kaçma ihtimalleri de azalır.

13. Kısırlaştırırsam obez olur

Kısırlaştırırsan değil kısırlaştırdıktan sonra beslenmesine dikkat etmezsen obez olur. Kısır olmayan hayvanlar da yine aynı şekilde beslenmesine dikkat edilmediği takdirde obezite riskiyle karşı karşıyadır.

14. Kısırlaştırırsam sağlığı bozulur

Köpeklerde ve dişi kedilerde kısırlaştırmadan sonra herhangi bir problem pek görülmüyor. Fakat erkek kedilerde 1,5-2 yaştan önce kısırlaştırmamak gerekiyor. Erkek kedinizi tek tip beslemeden kaçınır, bol sıvı almasına dikkat eder, üşenmeden kısır hayvanların bakımını araştırır ve uygularsanız hayvanınızın sorun yaşama olasılığı da azalır. Totalde baktığımızda kısır hayvan evden kaçma eğiliminden uzaklaşır, araç altında kalma riski azalır, başka hayvanlara temas dolayısıyla hastalık kapma riski azalır, birçok kanser riski de azalır. Daha sakin ve stressiz bir hayata merhaba demesi de cabası.

Popüler İçerikler

Yeniden Refah Lideri Fatih Erbakan Rakamları Paylaştı: "MHP'yi Geride Bıraktık"
Cübbeli Ahmet Hoca: “Cumhur İttifakı’na Oy Vermek Vaciptir, Vermeyen Günahkar Olur, Azap Çeker”
Yaş Farkı Olay Olmuştu: Su Burcu Yazgı Coşkun, Burak Deniz'li Dizi Hakkında İlk Kez Konuştu!
YORUMLAR
19.03.2016

Hayvan dostu gibi görünüp, aslında hayvanların iyiliği için bunu istiyormuş gibi yapıp alttan alttan art niyetini güzel belli etmişsin. Üslûbun o kadar itici ve samimiyetsiz ki vermek istediğin mesajı alacağımız varsa da almıyoruz. Kötü insanlar çoğalacağına hayvanlar çoğalsın. Hayvanların aç kalmalarını, onlara kötü muamaleyi ve tecavüzü önlemek adına "hayvanı kısırlaştırma, sayıyı azaltma" değildir çözüm; insan denilen varlığa hayvan sevgisini aşılamak, hayvanların canlı olduğunu, dünyanın sadece insanlara ait olmadığını hatırlatmaktır. Hayvan sayısını değil zararlı ve vicdansız insan sayısını azaltıp, kötülerin ceza alması için uğraşmaktır.

20.03.2016

https://www.facebook.com/profile.php?id=1353668099 hayvan dostu gibi görünen bir insanın profilini inceleyin. Ondan sonra gelin bir daha tartışalım.. Hayvan dostu mu görünüyorum yoksa hayvanlara adanmış bir hayat mı yaşıyorum meselesini.

19.03.2016

Bu şerefsiz kesin veteriner AQ. İşler mi kesat birader bu ne kısırlaştırma merakı ? Ayrıca üslubunu gondikliyim.

Sitede yan sanayim türemiş mk. Stajyer zeus.

19.03.2016

yazıdaki üslup o kadar itici ki her maddede " SANANE !" diyesim geldi. Haklı oldugu noktaları bile öyle saçma şekilde savunmuş ki batırmış iyice. sana mı sorcam kızımı kısrılaştırıp kısırlaştırmayacagımı? sen ne halt edersen et ama başkalarını kendi dogrularını dayatma!

20.03.2016

Bunlar benim doğrularım değiL gerçeklerdir. Üslup da bilinçli olarak bu yazıda böyle. Başkalarına karışmama meselesine gelirsek kendi hayvanına şiddet uygulayanları da buna dahil edebiliriz. Ben 2009 yılından beri hayvan hakları ile ilgileniyorum, Veteriner Teknikerliği okuyorum ve Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Dolayısıyla benim bildiklerimi dilediğim üslupla paylaşmamdan daha doğal bir şey olamaz sanırım.

TÜM YORUMLARI OKU (222)