64. Hükümet'e Güvenoyu

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu 64. Hükümet programı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden güven oyu aldı. 10 dakika süren ve elektronik ortamda gerçekleştirilen açık oylamada 315 kabul, 194 ret oyu çıktı. Bu oylama sonrası 64. Hükümet, resmen göreve başlamış oldu.

Geçen hafta programı okunan ve üzerinde görüşmeler yapılan Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki 64. Hükümet'in güven oylaması için Genel Kurul 18:00'da toplandı.

Oturum gergin başladı

Oturum başlangıcında muhalefet milletvekillerinin gündem dışı konuşma yapmak istemesi oturumun gergin başlamasına neden oldu. 

Meclis Başkanı Kahraman'ın özel oturumu gerekçe göstererek gündem dışı konuşmaya izin vermemesi üzerine CHP Grup Başkanvekili Levent Gök usül tartışması açmak istedi.

Ancak Kahraman'dan buna da izin çıkmadı. Bu nedenle CHP sıralarından Meclis Başkanı Kahraman'a tepkiler yükseldi.

Tanrıkulu “Lanet olsun” diyerek kürsüden ayrıldı

Hürriyet'ten Selahattin Sönmez'in haberi ne göre HDP Grubunun Tahir Elçi’nin öldürülmesi ile ilgili Meclis araştırması açılması önerisinin öne alınması ile ilgili söz alan CHP'li Sezgin Tanrıkulu, Tahir Elçi ile 25 yıllık dostluğu bulunduğunu söyleyerek; 'Hazin bir biçimde yaşamını yitirdi. İşini iyi yapan bir insan hakları savunucusuydu. Kendisini karşılayacak faili meçhul maktullerin akıbetine uğradı” dedi.  

Tanrıkulu’nun “Sizlerin üstünü örtmeye çalıştığınız faili meçhuller” ifadesine AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

Meclis Başkanı Kahraman’dan sataşmaları önlemesini isteyen Tanrıkulu, konuşma yaptığı esnada AK Parti sıralarından gelen tepkiler üzerine “Lanet olsun” diyerek konuşmasını yarım bırakıp kürsüden ayrıldı.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada HDP'nin araştırma önergesi reddedildi.

CHP'nin ifade özgürlüğü önergesine ret

Daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi’nin basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili verdiği önerge görüşüldü. 

Önerge ile ilgili ilk sözü CHP Grup Başkanvekili Levent Gök aldı. Önerge üzerine HDP adına Kars Milletvekili Ayhan Bilgen konuştu. MHP adına ise Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy konuştu. Önerge üzerine son konuşmayı AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek yaptı.

CHP’nin verdiği önerge oy çokluğuyla reddedildi. Birleşime 10 dakika ara verildi. Aranın ardından 64. Hükümet programının güven oylaması yapıldı. 

315 oyla güvenoyu

Elektronik sistemle yapılan açık oylamaya 509 milletvekili katıldı. Hükümet programı, 194 milletvekilinin 'ret' oyuna karşı 315 milletvekilinin 'kabul' oyuyla güvenoyu aldı.

"Herkesin Başbakanı, herkesin hükümetiyiz"

Başbakan Davutoğlu oylama sonrası teşekkür konuşmasında muhalefete çağrı yaptı.

'Aldığımız oy yüzde 49,5 olabilir. Artık herkesin Başbakanı, herkesin hükümetiyiz. Hiçbir zaman hiçbir kesimi ihmal etmeyeceğiz' diyen Davutoğlu; 'Muhalefetimizin bu Meclis'te temsiline de eleştirilerine de her zaman saygı duyacağız. Burada her görüşü dinleyelim. Nezaket dışı ve şiddet dışında her şeye tahammül edelim. Buradan genel başkanlara bir teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten güzel bir başlangıç yaptık. Sayın Meclis Başkanı'nın davetiyle, geçtiğimiz gün hükümet programı görüşülürken arkada 2 kez sayın Kılıçdaroğlu ve sayın Bahçeli'yle görüşme imkanı buldum. Diğer eş başkanlar burada olsaydı, onlarla da görüşürdüm. Dolayısıyla bu Meclis'in çatısı altında kimseyi dışlamadık, dışlamayacağız. Bu görüşmelerde kendilerine 'Türkiye'nin zamanı yok, gelin geçici bütçe yerine kalıcı bütçeyi görüşelim' diye konuştuk. Yine milletim adına ricam, bütün muhalefet partilerine, geliniz normal, düzenli bütçemizi çıkaralım ve en sağlam adımı hep beraber atmanın onurunu yaşayalım' ifadelerini kullandı.

'Muhalefet liderleriyle görüşme talep edeceğim'

Davutoğlu, gelecek dönemde muhalefet liderleriyle görüşme talebinde bulunacağını söyleyerek; 'Buradan doğrudan da ifade edeceğim; inşallah ilk fırsatta da sayın genel başkanlarla önümüzdeki 4 yılın temel konularını da görüşecek şekilde önü açık, hiçbir zaman limiti olmayan bir görüşme talebinde bulunacağım. Tabi takdir kendilerine ait. Bu görüşme gerçekleşirse, Türkiye'nin önündeki en temel sorunlarda dâhil olmak üzere reformlarla ilgili kendilerine bilgi aktaracağım ve destek isteyeceğim' dedi.

Grup başkanvekilleri bütçe takvimini görüşecek

AK Parti, CHP, HDP ve MHP Grup başkanvekilleri, 2016 bütçe takvimini belirlemek için Salı günü bir araya gelecek.

Dört siyasi partinin grup başkanvekilleri yapacakları toplantıda, AK Parti'nin, 'geçici bütçe' yerine 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşülmesi, CHP'nin de bu teklifi Kesin Hesap Komisyonu kurulması şartıyla kabul etmesi teklifini ele alacak.

AK Parti; CHP, HDP ve MHP gruplarına, bütçenin görüşülmesine ilişkin takvim sunmuş ve 'geçici bütçe' yerine 2016 yılı bütçesini sıkıştırılmış bir takvimle Aralık ayında çıkarmayı önermişti. AK Parti önerisinde, bütçenin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda normalde 18 gün süren görüşmelerinin 10 günde, Genel Kurul'da ise 11 gün süren görüşmelerin 8 günde yapılmasının yer aldığı takvimi sunmuştu.

CHP, seçim bildirgesinde de yer alan, başkanı ve çoğunluğu muhalefet üyelerinden oluşan, bütçenin ve kamu harcamalarının denetlenmesi için görev yapacak olan Kesin Hesap Komisyonunun kurulmasını öneriyor. 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kesin Hesap Komisyonunun İçtüzük'te yapılacak değişiklikle kurulabileceğine işaret ederek, 'Siyasi partiler arasında pazarlıklar gündeme gelebilir. CHP'nin burada kendisi için herhangi bir talebi yok. Kesin Hesap Komisyonu kurulması ile şeffaflık ve hesap verilebilirlik adına talebi var' dedi.

Ajanslar

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!