63 Dairesi Olan Ev Sahibi Öğrencilerden Şikayetçi: 'Yılda En Az 6 Bin TL Masraf Yapıyorum'

Yüz yüze eğitime geçilmesinin ardından okullarının olduğu şehre taşınmaya başlayan öğrenciler ev arayışına başlarken, ev sahipleri, öğrencilerin sorumsuzluğunu bahane ederek evlerini aile ya da çalışana kiralamayı tercih ediyor. 63 tane dairesi olan Abdullah Boztepe, 'Öğlenciler evimi temiz bırakmıyorlar. En az 6 bin lira masrafım oluyor' dedi.

Üniversitelerin yüz yüze eğitime geçme kararından sonra okudukları şehre taşınmaya başlayan öğrenciler, kalacakları evleri aramaya başladı.

Bu dönemde diğer dönemlerden farklı olarak kira fiyatları bariz bir biçimde yükselirken, üniversiteye yakın bölgedeki evlerin az oluşu öğrencileri kalacak yer bulma konusunda sıkıntıya sokuyor. Öğrencilerin en çok sorun yaşadığı bir başka durum ise ev sahiplerinin öğrenciye ev kiralamaması. Genellikle öğrencilerin sorumsuzluğunu bahane eden ev sahipleri, onun yerine aile ya da çalışan kesime evlerini kiralamayı tercih ediyor.

Öğrenciye daire vermek istemeyen ev sahiplerinden biri olan Abdullah Boztepe, gerekçe olarak verdiği daireyi yıpranmış olarak almasını gösteriyor.

"Bir kişi tutuyor 3-4 kişi kalıyor"

42 sene Almanya’da çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönen Boztepe, çoğunluğu Anadolu Üniversitesi’ne yakın bir mahalle olan Güllük Mahallesi olmak üzere toplamda 63 tane daire sahibi. Satın aldığı dairelerin üniversiteye yakınlığı sebebiyle ilk başlarda öğrencilere kiraladığını ve bu durumdan muzdarip olduğunu ifade eden Boztepe, bir süre sonra öğrenciye ev kiralamamaya başladığını belirtti. Öğrencilerin sorumsuz olduğunu ve eşyalı verdiği daireleri yıl sonunda oldukça yıpranmış bir şekilde aldığın ileri süren Boztepe, öğrencilerin sorumluluklarını bildiği takdirde seve seve ev vereceğini anlattı. Boztepe, şunları söyledi:

“Öğrenciler buraya düzgün bir şekilde okumaya gelse ben seve seve evimi vereceğim. Benim oğlum da okuyor, ben de çok ev aradım biliyorum o sıkıntıları. Ben evi örneğin iki kişiye veriyorum fakat evde birçok arkadaşıyla kalıyor ben bu yüzden evimi verirken çok düşünüyorum, ama ailesiyle gelenlere ev vermeye daha sıcak bakıyorum. Öğrencilerin yüzde 95’i evin duvarların yazı yazıyor, duvara resim çakıyorlar, bir kişi tutuyor evi 3-4 kişi kalıyor bu durumlar çok kötü.

Hepsi böyle değil ama çoğunluğu böyle, öğrenci evi berbat ediyor. Mesela eski bir öğrenci kiracım, çatıda kitaplarını bırakmış hala orda duruyor. Buna benzer eşyalarını bırakıp gidiyor, al dediğimde de sonra alırım diyor. Öğrenciler biraz dikkat etseler hiçbir sorun olmayacak. Bazıları buraya gelip 4 yıllık okulu 8 senede bitirmiyorlar bunların ailelerine de yazık. Ben öğrencileri seve seve alırım. Gelecekler buraya etrafını rahatsız etmeden otursalar bir sorun olmaz. Gece saat 02.30’da bile sabaha kadar yüksek seste müzik dinliyor, bu öğrencilerin komşuları aile oluyor. Gece geç saatlerde kalkıp gittim, ‘Yapmayın böyle, yatın saat 02.30 yarın okulunuz var’ diyorum beni dinlemiyorlar. Öğrenciler sorumluluk alsa çok şükür evler var. Öğrencilerin yüzde 35-40 kedi köpek besliyor, ben bunu istemiyorum'

"Evi berbat ediyorlar"

Öğrencilerle kira ödemelerinde de sorun yaşadığını söyleyen Boztepe, evlerinde oluşan maddi hasarlar nedeniyle de yılda en az 6 bin TL masraf yapmak zorunda kaldığını söyledi:

“Kirayı ödemelerinde de sıkıtı yaşıyorum, aileleri parayı yollasa da parayı harcıyorlar ve ‘kirayı bir dahaki ay versem’ diyor. Kapının önüne bir sürü ayakkabı diziliyor, içerde çok fazla kalıyorlar bu da çok yanlış. Bahaneleri ise ders çalışmak için toplaştık oluyor. İçerde çok fazla gürültü oluyor. Ben evi o kadar temiz veriyorum ki bütün evler tertemiz. İki yıl önce bir öğrenci kiracım dolabın kapaklarını yağlı boyayla boyamış. ‘Neden boyadın’ diye sordum, ‘öyle istiyorum’ dedi onunla tartıştık bu konu yüzünden. 

Öğrenciler evi berbat ediyorlar, çalışanlar da yapıyor tabii ki ama en çok öğrenciler. Halılarımı yakıyorlar, sigara içerken külünü koltuğa atıyor çekyatımı yakıyor. Öğlenciler evimi temiz bırakmıyorlar. En az 6 bin lira masrafım oluyor. Yıpranmış eşyaları atıyorum çünkü yeni kiracıya temiz eşyalarla vermek istiyorum. En az 6 bin lira çöpe atıyorsun. Örneğin bir öğrenci parkelerimi yakmıştı mesela, o parkelerin değişimi en az 2 bin lira. Yani bu saydım hususlara öğrencileri dikkat etmesi gerekiyor. Tertemiz evi teslim edeceklerse ben de devamlı onları kiracı olarak alırım.'

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR

sorumsuz bir nesil yetişiyor bu kadar basit .

17.09.2021

köle mi olsunlar ev sahiplerine ?

17.09.2021

kiracılarından değil de kölelerinden bahsediyor sanki. anasının karnından 60 yaşında doğmuş, hiç çocuk, genç olmamış gibi öğrencileri uzaylı gibi anlatıyor. depozito gibi diye bir şey var, zarar verirlerse, oradan karşılarsın. ev sahibi olman, onların jandarması yapmaz seni, rahatsız olan polisi arasın, niye seni arıyor. eve kim giriyor, kim çıkıyor, size ne?

17.09.2021

Koltukta sigara söndürmek, ev sahibinden izinsiz dolapları boyamak, hayvan beslemek gibi davranışları bu kadar kolay masumlaştırma. Onlar istediği gibi zarar versin, ev sahibi depozitodan karşılasın demenin mantık olarak "isteyen istediği suçu işlesin polis de hapse atsın" demekten farkı yok. Depozitoya el konulması bir cezalandırmadır sonuçta. Eğer başına böyle bir mağduriyet geldiyse tabi ki yakınacak insan.

17.09.2021

Götü boklu daireleri çürümüş eşyalarla fahiş fiyatlara çıkar.Sonra da eşyalara birşey olunca öğrenciler masraf çıkarıyor de.Sebep çünkü öğrenciden başka kimse o çarık çürük evlerde oturmaz.

TÜM YORUMLARI OKU (61)