60 Yaş Üzeri Öğrenciler Kendilerine Özel Üniversitede 'Tazeleniyor'

Türkiye İstatistik Kurumu'na göre 65 yaş ve üzerindeki nüfus yükseliyor. Dünya ortalamasına yakın yaşlı nüfusa sahip olan Türkiye, ‘genç’ bir ülke değil ve  'yaşlılıkta' 167 ülke arasında 66. sırada. Akdeniz Üniversitesi bünyesinde geçen yıl kurulan ve 60 yaş üzerini hedef alan 'Tazelenme Üniversitesi'nde öğrencilerin bilinçsel olarak yenilenmesi sağlanıyor. Amaç yaşlıların iş ile sosyal yaşamda aktif olmalarını sağlamak...

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2014’te yüzde 8 oranında olan yaşlı nüfusun (65 yaş ve üzerindekiler) oranı 2015’te yüzde 8.2’ye yükseldi ve 6 milyon 495 bin kişiye ulaştı.

'Türkiye genç bir ülke değil'

Al-Monitor yazarı Tülay Çetingüleç, geçtiğimiz günlerde konuyu ele aldığı yazısında, yaşlıların işgücüne katılım oranının ise yüzde 11.5 olduğunu aktarıyor ve ekliyor:

'Demek ki yaşlıların yüzde 88.5’lik dilimi işgücüne katılamıyor. Bu da 'yaşlılara iş verilmediğini' açıkça göstermekte. 65 yaşın üzerine çıkanlar üretim dışı bırakılarak bir anlamda ölümü beklemeye terk ediliyor. Tabii bu durumda moraller ile birlikte sağlık da hızla bozuluyor.

Genel sağlık durumundan memnun olan yaşlı birey oranı 2014 yılında yüzde 47.5 iken, 2015 yılında yüzde 45.6’ya düştü. Bu da işsiz güçsüz evde oturmanın yaşlılara iyi gelmediğini gösteren bir başka kanıt.'

'Tazelenme Üniversitesi'nde 60 yaş üstü öğrencilerin bilinçsel olarak yenilenmesi sağlanıyor

Sorunun giderilmesi, yaşlıların iş hayatında ve sosyal yaşamda daha aktif olmalarını sağlamak, onları yaşama sıkı sıkıya bağlamak için Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi bünyesinde 60 yaş üzerini hedef alan 'Tazelenme Üniversitesi' kurulduğundan bahseden Çetingüleç; sosyoloji, psikoloji, biyoloji, teknoloji, kimya, ziraat, eczacılık, tıp, tarih, kimya, felsefe, tamir, yemek pişirme bölüm ve derslerinin olduğu üniversitede 60 yaş üstü öğrencilerin bilinçsel olarak yenilenmesinin sağlandığını belirtiyor.

Geçen yıl 60 öğrenci ile 'deneme' amaçlı başladı, bu yıl öğrenci sayısı 300'ü aştı...

Çetingüleç şöyle devam ediyor:

'Geçen yılın mayıs ayında 60 öğrenci ile “deneme” amaçlı öğrenime başlayan üniversite bu yıl ilgi patlaması yaşıyor. 

Bu yıl öğrenci sayısının şimdiden 300’ü aşması önemli bir yaraya parmak basıldığını göstermekte.

Her ne kadar 65 yaş üzeri yaşlı oranı dünya ortalamasının biraz altında görünse de 60 yaştan itibaren yaşlı nüfus dikkate alındığında Türkiye’nin pek iç açıcı durumda olmadığı görülüyor.'

'Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının yüzde 10’u geçmesi toplumun yaşlanmasının bir göstergesi'

Doç. Dr. Özgür Arun

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji (Yaşlılık Bilimi) Bölümü Başkanı Prof. Özgür Arun’un iki yıl önce 6. Uluslararası Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Sempozyumu’nda yaptığı uyarı yaşlılar konusunda alarm zili gibi

“Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının yüzde 10’u geçmesi toplumun yaşlanmasının bir göstergesidir. Türkiye’de 60 yaş üzeri nüfusun oranı yüzde 13’tür. Son 50 yıldaki nüfus değişimini incelediğimizde toplam nüfusun üç kat arttığı, yaşlı nüfusun ise yedi kat artış gösterdiği tespit edildi. Fransa’nın 115 yılda ya da İsviçre’nin 85 yılda geçirdiği yaşlanma sürecini Türkiye önümüzdeki 15 yıl içerisinde tamamlayacak.”

'Daha sağlıklı yaşlı kuşağı ortaya çıkarmayı hedefliyoruz'

Prof. Dr. İsmail Tufan

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü’nün kurucusu olan Prof. Dr. İsmail Tufan da son 16 yıldır devletin tüm kademelerine verdiği bilgilerde bu uyarıyı yapıyor. 

Al-Monitor’a konuşan Prof. Dr. İsmail Tufan üniversitede yaşlıların zihinsel, bedensel, ruhsal gelişimlerini tazelemeyi amaçladıklarına dikkat çekiyor:

'Öğrenme ile birlikte karşılıklı tartışma ortamı oluşturduk. İnsanlar yaşadığı sürece öğrenir. Yeni bir şey öğrenmek zihinsel, bedensel, ruhsal gelişimi güzelleştirir. Yaşlılarımız hayattan daha fazla zevk alacak ve yaşam kaliteleri artacak. Daha sağlıklı yaşlı kuşağı ortaya çıkarmayı hedefliyoruz.'

Prof. Tufan diğer üniversiteleri de benzer projeleri hayata geçirmeye çağırıyor.

Yaşlılar isterse lisanstan sonra yüksek lisans ve doktora dahi yapabilecek...

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü

Tüm bölümlerde aşçılığın altı kredili “zorunlu ders” olarak okutulması dikkat çekiyor. 

Bu zorunluluk, özellikle yaşlı erkeklerin yemek pişirmeyi bilmemesinden kaynaklanmış. 

“Hedefimiz yaşam boyu öğrenme imkânı yaratarak insanımızın yaratıcılığını geliştirmek ve bunun ulusal politikaya dönüşmesini sağlamak” diyen Prof. Tufan, bu amaç için 2000 yılından beri onlarca sorunla mücadele ettikten sonra Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararıyla bölümü kurduklarını belirtiyor.

Popüler İçerikler

Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
YORUMLAR
28.09.2016

@allysonlittlex3

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ