6 Parti Geçiş Sürecini Görüşecek: Cumhurbaşkanı'nın Hangi Yetkileri Devredilecek?

6 muhalefet partisinin kurmayları bu kez 'Geçiş Süreci' ve olası ittifakı tartışacak. Peki Geçiş Süreci’nde hangi başlıklar konuşulacak, Cumhurbaşkanı’nın hangi yetkiler Meclis’e devredilecek? Geçiş Süreci ve ittifakı tartışacak isimler de netleşmeye başladı. İYİ Parti’den dikkat çeken bir isim geldi.

CHP, DEVA, Gelecek Partisi, Demokrat Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi 28 Şubat'ta Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni'ni kamuoyuyla paylaştı.

Habertürk'ten Mahir Kılıç'ın haberine göre 12 Şubat'taki Ahlatlıbel zirvesine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ev sahipliği yapmıştı. 6'lı zirvelere yine alfabetik sıraya göre ev sahipliği yapılması kararlaştırıldı. Buna göre mart ayının ikinci yarısında DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ev sahibi olacak.

Mart ayında yapılacak toplantı sonrası, 6 partiden yine birer isim belirlenecek. Bu defa 'Geçiş Süreci've ittifak başlığı konuşacak. 6 parti seçimlere ittifakla giderse 'bu ittifakın koşulları nasıl olacak' başlığı da değerlendirilecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimini muhalefetin adayının kazanması halinde gözler bu kez geçiş sürecinde atılacak adımlara çevrilecek. Burada kritik nokta muhalefetin Meclis'teki vekil sayısı olacak. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dönüşün formülleri tartışılacak.

Cumhurbaşkanı'nın hangi yetkileri devredilecek?

Buna göre, 400 ve üzeri vekile sahip olursa muhalefet, sistem anayasa değişikliği ile gerçekleştirilebilecek, 360 vekilde kalınırsa bu kez referandum seçeneği ön çıkacak. Muhalefet 360'tan az milletvekiline sahip olursa, bu kez yetki devri başlayacak.

Cumhurbaşkanının bazı yetkileri Meclis'e verilecek, o yetkilerin hangi yetkiler olduğu da Geçiş Süreci'ni tartışacak komisyonu tarafından belirlenecek.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasını CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu hazırlamıştı. Geçiş Süreci için de komisyonda CHP ve DEVA Partisi'nden yine Muharrem Erkek ve Mustafa Yeneroğlu yer alacak. İYİ Parti'den Bahadır Erdem'in yerine Genel Başkan Yardımcısı Şenol Sunat'ın yer alacağı belirtiliyor.

Demokrat Parti, Saadet ve Gelecek Partisi'nde ise henüz isimler netleşmedi.

Popüler İçerikler

Özgür Özel ‘Büyük Sürpriz’ini Açıkladı: Kırmızı Kart Gösterdi!
Sosyal Medyada Viral Olan 'Kalp Çizme' Akımında Bir Kadının Verdiği Tepki Tartışılıyor
Bakanlık Bir Süt Markasını Daha İfşa Etti, Ürünler Toplatılıyor
YORUMLAR

600 milletvekili var ve millet vekili maaşı ortalama 30 bin tl. Ülkeyi sömürenler bunlar, ayda yılda bir toplanıp el kaldır el indir ne güzel

04.03.2022

Herkesin beklediği ekonomi ile ilgili görüşmeler ve adımlar. Fakat gözardı edilmemesi gereken konu şu ki, bu süreçler tamamlanmadan ekonomiye dair yapılan hiçbir çalışmanın anlamı olmaz. Bu süreçler tamamlandıktan sonra ekonomiye dair çalışmalar yapılacak.

04.03.2022

Derdinizi sevveeeyiimmm

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ