6 Örnekle Dünyanın Nükleer Kazalarla İmtihanı

Güvenli reaktörler bir masaldır. Kazalar her nükleer reaktörde olabilir. Her biri çevreye ölümcül radyoaktif serpinti yayma tehdidi taşımaktadır. Dahası tasarlandıkları gibi çalışsalar bile mutlaka bir miktar radyoaktif madde havaya ve suya karışmaktadır. 1940'lardan beri nükleer endüstri bu gerçeği askeri bir sır gibi saklamaya devam etmektedir. Ülkemizdeyse televizyonlarda, sokaklarda reklamlarını görmeye başladığımız Akkuyu Nükleer Santrali'nin yaratacağı tehlikeyi farkedebilmemiz için dünyadan bazı nükleer felaket örnekleri seçtik.

1. Sellafield İngiltere, 10 Ekim 1957

İngiliz nükleer programına plütonyum üreten Windscale Reaktör1'de yangın çıktı. Saatlerce yandı, radyoaktif maddeler havaya karıştı. Radyoaktif bulutlar İsviçre'ye kadar ulaştı. Yerel olarak radyoaktivite ile kirlenmiş binlerce litre süt imha edildi. Kazanın detayları, hala İngiliz devleti gizlilik kanunları çerçevesinde saklanmaktadır.

2. Kyshtym Rusya, 29 Eylül 1957

Bir soğutma aksaması nedeniyle sıvı atık tankında yangın meydana geldi. Patlama sonucu 2,5 metre kalınlığındaki beton parçalanarak yeraltındaki tank havaya uçtu. 70-80 ton yüksek radyoaktif içerikli madde açığa çıktı. Binlerce kilometrekarelik alan yüksek dozda kirlendi. Kaza 1970'lerin ortalarına kadar gizlendi. 30 kadar yerleşim biriminin adı haritadan silindi

3. Harrisburg Pensilvanya ABD, 28 Mart 1979

İnsan hataları ve teknik hataların birleştiği kazada çekirdekte meydana gelen kısmi erime Three Mile Adası Santrali 2 numaralı reaktörde meydana geldi. Radyoaktif gazlar açığa çıktı ve yaklaşık 3500 çocuk ve hamile kadın tahliye edildi.

4. Çernobil Ukrayna, 26 Nisan 1986

Çernobil nükleer santralinde 4 numaralı reaktörde güvenlik testi sırasında operatörler çekirdek erimesine neden oldu. Patlama çok büyüktü, 1000 tonluk çatıyı uçurarak Avrupa'yı radyoaktif bulutlara maruz bıraktı. Ukrayna ve Belarus'ta çok geniş araziler radyoaktif kirlenmeye maruz kaldı. Radyoaktivitenin uzun vadeli etkileri özellikle çocuklarda yeni görülmeye başladı.

5. Tokaimura Japonya, 30 Eylül 1999

Yakıt üretim tesisinde iki çalışan çok fazla sıvı uranyum çözeltisini güvenlik kurallarını ihlal edecek biçimde karıştırdı. Zincirleme reaksiyon başladı ve radyoaktif madde yayıldı. Üç çalışanın ikisi birkaç ay sonra radyasyon hastalığından öldü, 400'den fazla insan çeşitli seviyelerde radyasyona maruz kaldı. Bir yıl sonra pahalı bakım masraflarından kaçınmak için, çok önemli güvenlik raporlarıyla oynandığı anlaşıldı.

6. Fukuşima Japonya, 11 Mart 2011

11 Mart 2011 tarihinde Japonya’da meydana gelen tsunami felaketi nedeniyle patlak veren Fukuşima Daiçi nükleer kazası ise bir dizi ekipman arızasına, nükleer yakıtların erimesine ve radyoaktif maddelerin çevreye salımına sebebiyet vermiştir. Fukuşima nükleer felaketi, 1986 yılında meydaha gelen Çernobil nükleer kazasından bu yana gerçekleşen ve Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği’ne göre 7. seviye olarak belirlenen Dünya’nın en büyük ikinci nükleer felaketidir.

7. Bonus: Akkuyu Mersin Türkiye, "Akkuyu Nükleer Santrali" inşaat alanı

Nükleer Pişmanlıktır.

Popüler İçerikler

Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
YORUMLAR
14.04.2018

Şikayet butonu nerde! Böyle aptal şeyleri kaldırmak lazım. Tamamen ideolojik ve toplumu manüple etmeye yönelik bir paylaşım. Önce gidin kesilen ağaçları anlatın fabrikaların doğayı nasıl kirlettiğini anlatın insanlara. Aaaa gerçi doğru sizin gibilerin bütcesini doğaya esas zararı veren zenginler para babaları veriordu değilmi???!!!!! Hiçbişey yokmuş gibi kafayı takmışsınız nükleer enerji zararlı zararlı. Bilmeden konuşmak kolay. Santral alanıymış!!!! Yemin ediyorum ya siz çevreci geçinenler hepsi cebini düşünen bidon kafalarsınız tamamen bidon kafa!

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ