Resmi Gazete'de yer alan yeni kararnamelerle TSK'dan 1389 asker daha ihraç edildi. İlgili kararnameyle askeri okullar kapatılırken, kuvvet komutanlıkları da Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandı. Ayrıca askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı'na bağlandı.
Resmi Gazete'de yer alan yeni kararnamelerle TSK'dan 1389 asker daha ihraç edildi. İlgili kararnameyle askeri okullar kapatılırken, kuvvet komutanlıkları da Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandı. Ayrıca askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı'na bağlandı.
15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından iki önemli kararname daha Resmi Gazete'de yayımlandı.
İşte KHK ile resmileşen 5 ana başlık...
Resmi Gazete'de yayımlanan KHK ile Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kuruldu. Milli Savunma Üniversitesi, rektörlüğe bağlı olarak, kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla yeni kurulan enstitülerden kara, deniz ve hava harp okullarından, astsubay meslek yüksekokullarından oluşacak.
Ayrıca Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatıldı.
İkinci kararnamede Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yeni ihraçlar yer aldı.
Söz konusu bu kararnameyle TSK’dan 1389 asker daha ihraç edildi. Bu ihraçların 1196'sının jandarma komutanlığında olduğu öğrenildi.
İhraç edilen askerler arasında Genelkurmay Başkanı Orgenaral Hulusi Akar'ın Yaveri Yarbay Levent Türkkan ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaveri Yarbay Ali Yazıcı de bulunuyor.
Listede Tuğgeneral Timurcan Ermiş, Tuğgeneral Faruk Baldı ve Albay Fırat Alakuş gibi isimler de yer aldı.
Resmi Gazete'deki KHK kapsamında, Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ve asker hastaneleri Sağlık Bakanlığına devredildi.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan 'Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname' kapsamında, kuvvet komutanlıkları da Milli Savunma Bakanına bağlandı.
Bu kanuna aykırı olmayan ve diğer kanunlarla Genelkurmay Başkanlığına verilen görev ve yetkilere ilişkin hükümler saklı bırakıldı.
Ayrıca Cumhurbaşkanı ve Başbakanın, gerekli gördüklerinde Kuvvet Komutanları ile bağlılarından doğrudan bilgi alabileceği ve bunlara doğrudan emir verebileceği, verilen emrin herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirileceği de karara bağlandı.
Olağanüstü hal kapsamında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameye göre, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı ve İçişleri Bakanı da Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi oldu.
Ajanslar