Yırca'da 6 Bin Ağacı Söken Kolin'in Patronuna Göre, Tepkiler 'Doğalgaz Lobisi'nin İşi

Türkiye’nin Gezi eylemleri sonrasında ‘ faiz lobisi ‘yle tanıştığı ‘ lobi ‘ kavramına bir yenisi eklendi. Soma’nın Yırca köyünde termik santral uğruna mahkeme kararını beklemeden 6 bin 666 zeytin ağacını bir gecede kökleyen Kolin Şirketler Grubu’nun Başkanı Naci Koloğlu, köylülerin tüm Türkiye’ye yayılan tepkisini ‘ doğalgaz lobisi ‘ne indirgemeyi başardı.

Koloğlu, “ Soma maden kazası sonrası hassasiyet oluştu. Yırca’da, Türkiye ayaklandırıldı. Köylülerle sorunumuz yoktu, Bu doğalgaz lobisinin işi ” dedi.

Hürriyet’ten Banu Şen’e konuşan Koloğlu, termik santral projesinin ‘ bölge insanı ve köylüler tarafından heyecanla karşılandığını ‘ savunup, tepkileri Türkiye tarihinin en büyük maden faciasına bağladı:

” Bugüne kadar hiçbir şey yoktu. Ta ki Soma maden kazasına kadar… Maden kazasından sonra bölgede bir hassasiyet oldu.”

Koloğlu, ağaçları kesmek için kararını beklemedikleri Danıştay’ın ‘ esastan ’ iptali sonrası taahhüt ettikleri 60 bin ağacın dikiminde konuşan Koloğlu, Danıştay kararını beklememelerini de şirketin ‘ aksar duruma geçmesiyle ‘ açıkladı:

‘ ‘1 milyar dolarlık taahhütün altına girmişiz. Bu yüzden iş programımızı sıkı tutmak zorundaydık. O ağaçları kesme süremiz dolduğunda bir ay ricaları bekledik. Ama artık süre öyle bir duruma geçti ki biz de aksar duruma geçtik. Kestik. ”

AKP’ye en yakın şirketlerden biri olan Kolin’in başkanı, asıl vurucu sözleriyse sona sakladı:

” Ağaç bahane. Asıl olay yerli kömürün çıkarılıp enerjiye dönüştürülmesi. İ zmir -İstanbul otoyolunda yüzbinlerce ağaç kesildi niye hiç ses çıkmadı. Bence burada konu zeytin değil yerli kömürdür. Belli çevreler zeytini bahane etti. Bu doğalgaz lobisinin işi. Bizim kendi kaynaklarımız varken ithal enerjiye karşıyım. Yoksa benim neyime lazım… Bu yaştan sonra gelip Soma’ya geleceğim kömür çıkaracağım diye uğraşacağım.”

Kolin Şirketler Grubu Enerji Gurubu Başkanı Murat Zekeriya Aydın ise Danıştay kararını tanımayacaklarının sinyalini verdi. Aydın, şimdiye kadar proje için 160 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyleyip, “ Biz bu santrali yapmaya kararlıyız. STK da esnaf da Soma da istiyor. Arkasındayız ” dedi.

Hürriyet

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"