5G'nin Mucidi, Teknoloji Devlerinin 'İletişimin Kahramanı' Olarak Adlandırdığı Türk Bilim İnsanı: Erdal Arıkan

Teknoloji haberlerinde sıkça gördüğümüz 5G'yi mümkün kılan mühendisin bir Türk, Erdal Arıkan olduğunu biliyor muydunuz? O aldığı ödüllerle iletişim dünyası için bir kahraman, Türkiye'nin gurur vesikalarından biri.

5G teknolojisi iletişim dünyasının en önemli gündem maddesi ve bu teknolojiyi mümkün kılan bir Türk.

Prof. Dr. Erdal Arıkan Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden ve  “kutupsal kodlar” buluşu 21. yüzyılın devrimlerinden biri olarak anılmaya başlandı bile.

Hatta Huawei'nin kurucusu Ren Zhenfei'den de onur ödülü aldı, bu yıl da yapılan törende onur konuğu olarak yer aldı.

Bu arada bilmeyenler için Huawei, dünya teknolojik pazar payında Apple, Samsung gibi rakipleri geride bırakıp birinci sıraya yerleşen, geleceği şekillendiren teknoloji devi. Ufak tefek bir şirketten bahsetmiyoruz yani.

Dünyanın önemli kuruluşlarının da ödüllendirdiği çalışmalarıyla Arıkan'ın ortaya attığı kutupsal kodlar 2016’da 5G uygulama standartları arasına alındı.

Aslında Prof. Dr. Erdal Arıkan tarafından 2008 yılında yayınlanan bir makaleyle ortaya çıkmıştı bu teknoloji. Neredeyse 60 yıldır çözüm bekleyen bir probleme,  kriptolojinin bilimsel çalışmalarında büyük etkisi olan Shannon Enformasyon Kuramı’ndaki açığa sıfır hatayla çözüm getirmişti, haliyle çok büyük bir yankı uyandırdı.

Arıkan'ın 5G'nin mucidi olarak anılmasını sağlayacak kadar etkili çalışması veri akışını bugüne dek olduğundan çok daha verimli hale getiriyor.

Kutupsal kodlar, bilginin kablolu ya da kablosuz bir iletişim kanalı üzerinden aktarılması sırasında, çevre gürültüsünün sinyal üzerine eklenmesi nedeniyle iletişimde oluşan hataları sıfıra indirerek haberleşmeyi sağlıyor, yani kişi yanımızdaymış gibi iletişim sağlıyoruz.

Ayrıca iletişim sistemlerinde yaşanan veri fazlalıkları da bu kodlarla arındırılıyor.

Kutupsal kodların yüklendiği görevle fazlalık içeren verilerin sıkıştırılması, azaltılması ve daha hızlı biçimde iletilmesi de 5G için önemli bir etkisi olacak.

Sade bir yapıya sahip bu sistem sadece insanların iletişimi için önem arz etmiyor.

Kutupsal kodlar, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağının diğer adı 'nesnelerin interneti' ve 5G'nin getireceği daha hızlı bağlantıda da büyük rol oynayacak.

Yani kutupsal kodlar iletişime dair bilinen her şeyi değiştirecek, bir devrim yaratacak.

1976 yılında üniversite sınavı birincisi olarak ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünü kazanarak, başarıyla ilk adımını atan Arıkan'ın lisans eğitimi ABD'de Caltech Üniversitesi’nde devam etti.

4.00 ortalamayla mezun olup MIT'de master ve doktorasını da yine aynı ortalamayla tamamlamış Arıkan, yani işi de gücü de bilim.

Hocamız halen Bilkent Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürüyor, bizleri gururlandırmaya devam ediyor!

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
17.05.2019

Adam 5Gyi bulmuş biz hala istanbul seçimleriyle uğraşalım.

Gururlandım. :)

17.05.2019

Yazılmamış ama yanlış hatırlamıyorsam 5G teknolojisini de çalışmaları sırasında yanlışlıkla buluyor. Daha doğrusu buluyor ancak farkına varmıyor, bir konuda yardım istediği başka bir akademisyenle gözden geçirirken farkına varıyorlar.

20.01.2020

Yanlışlıkla buluyor? Bunu da gelip sana anlatıyo yani, güzel kafaymış.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ