Sinema Yazarları Derneği’ne (SİYAD) üye 59 yazar, Gezi eylemleri temalı belgeselin Altın Portakal Film Festivali’nin programından çıkarılmasını protesto etti.
Reyan Tuvi’nin ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ adlı belgeseli, ön jüri tarafından yarışmaya değer bulunup festival yönetimine bildirilmişti.
Ancak AKP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen festivalin yönetimi, filmi, Türk Ceza Kanunu’nun şahsa ve cumhurbaşkanına hakaret suçlarını düzenleyen ‘125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik’ nedeniyle yarışma programına alınmamıştı. Yönetimin bu kararı, ön jüride bulunan üç ismin yazılı açıklamasıyla ortaya çıkmıştı.
Yönetim dün yazılı bir açıklamayla kararını filmde ‘insan haklarının rencide edilmesi’ ne bağlarken, aynı zamanda festival komitesinde görev alan SİYAD Yönetim Kurulu Genel Başkanı Alin Taşçıyan da Diken’e ortada sansür değil, filmi korumaya yönelik bir karar bulunduğunu söylemişti.
SİYAD üyesi gazeteci ve film eleştirmeni Uğur Vardan ve Şenay Aydemir ise festival yönetimince alınan karara eleştirel yaklaşmıştı.
59 yazarın bugün yayınladığı açıklama şöyle:
Aşağıda imzası bulunan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyeleri olarak, sinemamızın 100 yaşına bastığı, en köklü film festivalimiz Altın Portakal’ın 51 yılı geride bıraktığı koşullarda, sansür denilen çağdışı uygulamayı protesto ettiğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.
Reyan Tuvi’nin ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ adını taşıyan, Altın Portakal Film Festivali’nin üç kişilik ön jürisinin değerlendirmesinden ve onayından geçmiş belgeselinin, festival programının dışında bırakılmasını kabul edilemez buluyor, sorunun çözümü için tüm sinema kamuoyunun ortak hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz.
33. İstanbul Film Festivali, Documentarist-7. İstanbul Belgesel Günleri ve 21. Adana Altın Koza Film Festivali’nde hiçbir hukuki sorunla ve ceza tehdidiyle karşılaşmadan gösterilen ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ filmiyle dayanışma içindeyiz.
Sinema yazarları olarak ilk yılından itibaren çeşitli boyutlarda destek verdiğimiz ve katkıda bulunduğumuz Altın Portakal’ın 35 yıl aradan sonra bir kez daha sansür utancı yaşamamasını diliyor, festival yönetimini bu karardan vazgeçmeye çağırıyoruz.
Saygılarımızla…
Mehmet Açar
Kerem Akça
Erkan Aktuğ
Okan Arpaç
Tunca Arslan
Alkan Avcıoğlu
Şenay Aydemir
Burcu Aykar
Senem Aytaç
Janet Barış
Melis Behlil
Abbas Bozkurt
Banu Bozdemir
Yeşim Burul
Cumhur Canbazoğlu
Cüneyt Cebenoyan
Sungu Çapan
Tuncer Çetinkaya
Ayça Çiftçi
Atilla Dorsay
Senem Erdine
Murat Erşahin
Engin Ertan
Talip Ertürk
Övgü Gökçe
Berke Göl
Burak Göral
Çağdaş Günerbüyük
Selin Gürel
Yusuf Güven
Ayla Kanbur
Evrim Kaya
Ali Koca
Serdar Kökçeoğlu
Nil Kural
Esin Küçüktepepınar
Gözde Onaran
Nadir Öperli
Murat Özer
Ceylan Özçelik
Özge Özdüzen
Fatih Özgüven
Kaya Özkaracalar
Olkan Özyurt
Barış Saydam
Fırat Sayıcı
Selin Sevinç
Necati Sönmez
Zeynep Tül Akbal Süalp
Uygar Şirin
Yeşim Tabak
Müge Turan
Alper Turgut
Ali Ulvi Uyanık
Uğur Vardan
Burçin S. Yalçın
Deniz Yavuz
Rasih Yılmaz
Fırat Yücel
Diken