IQ’unuzu Yükseltebilecek, Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 7 Yöntem

Eski zamanlarda araştırmacılar,  bireyin IQ’sunun ve hafızasının biyolojiyle alakalı olduğunu ve geliştirilemeyeceğine inanıyorlardı. Fakat, günümüz psikologlarının yaptığı araştırmalar IQ seviyesinin artabileceği ve hafızanın gelişebileceği yönünde. Öte yandan, güçlü bir hafıza, kuvvetli zihinsel işlevi de beraberinde getiriyor. Bu yüzden, araştırmacılar IQ seviyesinden bağımsız olarak kendimizi sürekli olarak geliştirmemizi öneriyor.

1. İlişkisel düşünme becerilerinizi geliştirin

Psikologların yaptığı araştırmalara göre, ilişkisel düşünme becerileri ve IQ seviyesi arasında güçlü bir bağ var. Ayrıca, ilişkisel düşünme becerileri zamanla öğrenilebilir ve olgunlaştıkça gelişebilir. Dolayısıyla, ilişkisel düşünme becerilerini kuvvetlendirmek IQ seviyesinin de artması anlamına gelir. İlişkisel düşünme becerileri derken, çevremizde bulunan objeler ve insanlar arasındaki ilişkiyi anlamaktan bahsediyoruz. Örneğin, neyle neyin birbirine zıt olduğunu veya kimle kimin birbirleriyle anlaşabildiklerini anlamak gibi. Aynı zamanda, ilişkisel düşünme becerileri algı ve dikkatin gelişmesine de yardımcı olur.

2. Dil kullanımınızı zenginleştirin

Dilin zengin kullanıldığı bölgelerden gelen insanların, daha zeki ve entelektüel olduğu söylenir. Fakat, eğer böyle bir yerde yetişmediyseniz, korkacak bir şey yok. Bol bol kitap okuyarak, kelime haznenizi geliştirebilirsiniz. Araştırmalar, konuşulan dilin zenginliklerini bilmenin ve geniş bir kelime haznesine sahip olmanın gün içinde yapılan işlerdeki farkındalığı artırdığını ortaya koydu. Ayrıca, kitap okurken mutlaka yanınızda sözlük bulundurmaya özen gösterin. Bilmediğiniz kelimeleri geçmek yerine, sözlükten bakarak sözcük dağarcığınızı geliştirebilirsiniz.

3. Sağlıklı yemek yiyin ve düzenli olarak egzersiz yapın

Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak, hem hafızayı geliştiriyor hem de IQ seviyesini artırıyor. Boston Üniversitesi’nin yeni yayınladığı bir araştırmaya göre, düzenli egzersiz yapmak, beyin gücünün artmasına yardımcı oluyor. Ayrıca, bazı yemeklerdiğerlerine göre IQ seviyesini artırmakta daha etkili. Örneğin, brokoli, ıspanak, domates, kırmızı meyveler, Omega 3 yağı, yeşil çay ve protein bulunan besinler beynin güçlenmesine yardımcı olur. Proteinin içinde bulunan amino asitler beyindeki sinir hücrelerinin dopamin ve noradrenalin salgılamasını sağlayarak beynin gün boyu tetikte olmasına yardımcı oluyor.

4. Bilgili kişilere danışın

Bazen, her merak ettiğimiz soruya cevap bulamıyor olabiliriz. Bu gibi durumlarda, çevrenizdekilere danışmak ve sormak verimli olabilir. Fakat, soracağınız kişilerin konuyla alakalı yeterli bilgiye sahip olduklarından emin olun. Çevrenizde çok fazla yanlış ve eksik cevaplar olabilir bu yüzden bulduğunuz cevapların hepsinin bilimsel bir açıklaması olduğundan emin olmaya çalışın.

5. Zihniyetinizi geliştirin

Yeni yapılan araştırmalara göre, olaylara bakış açınızdaki zihniyetiniz sizi sadece duygusal olarak değil, psikolojik olarak da etkiliyor. Yaptığınız bir iş size zor veya sıkıcı geliyorsa bile, yarı yolda bırakmaktansa sonunu getirmeye, başladığınız işleri tamamlamaya çalışın.

6. Beyin egzersizi yapın

Beyninizi güçlendirmek için beyin egzersizleri yapmayı deneyebilirsiniz. Bilimsel olarak kanıtlanmış bu egzersizler hem hafızayı hem de IQ’yu geliştirmek için çok etkili. Lumosity adlı internet sitesinde, beyninizi ve hafızanızı geliştirmek için farklı egzersizlere ulaşabilirsiniz. Ayrıca, daha önceden bahsettiğimiz ilişkisel düşünme becerilerinizi de bu konularla ilgili kitap okuyarak ve bu öğretileri çevrenizdeki kişiler üzerinde deneyerek kişisel gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz.

7. Güvenli bölgenizden çıkın

Araştırmalar, beynin en çok zorlandığı zamanlarda gelişme gösterdiğini ortaya çıkardı. Sahip olduğumuz yetenekler dışına çıkıp, yapamadığımız veya yapmaya alışkın olmadığımız şeyler üstüne yoğunlaşmak beyin gücünün artmasına yardımcı olacaktır. Özellikle yaşlılıkta beyni düzenli olarak zorlamak ve aktif tutmak sağlıklı ve güçlü bir hafızaya sahip olmak açısından çok önemli.

Popüler İçerikler

Konuşanlar'ın Hasan Can'ı Evinde Kaza Geçirdi: Acil Ameliyata Alındı!
Canına Tak Etti: Gösterisinde Yaptığı Esprilerin Yayılmasına Sinirlenen Cem Yılmaz Tepki Gösterdi!
Türkiye’de Büyük Boykot: Hafta Sonu Restoran ve Kafelere Gitmeme Çağrısı Büyüdü
YORUMLAR

ben bunları yapınca zeki mi olacam ?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ