50 Yılın Ardından İnsanlığın Güneş Sistemi'ne Açılacak Kapısı: NASA'nın Ay Geçidi

Her şey yolunda giderse, 2022'de NASA'nın 'Space Launch System' (SLS) roketi, ilk uçuşu için Florida'daki Cape Canaveral'dan havalanacak. Tam 111 metre yüksekliğindeki dev SLS roketi, 2022'nin yazına kadar Ay'ın uzak tarafına bir test görevi için mürettebatsız bir kapsül gönderecek ve bu kapsül geri dönecek. Artemis 1 olarak bilinen bu görev, insanlığın Ay'a dönüşünün başlangıcını işaret edecek. Biz de bu yazımızda Ay'a dönüşümüzden bahsediyoruz.

Bir bütün olarak Artemis görevleri üç aşamaya ayrılıyor.

Şu anda Mayıs 2024'te yapılması planlanan Artemis 2 görevi, Artemis 1 görevini bu sefer bir astronot ekibiyle tekrar edecek. Ay çevresindeki döngüsel yolculuklarında bu astronot ekibi, insanlık tarihinde evden en uzağa giden insanlar olacaklar. Ardından da en büyük olan ve astronotları Ay'a indirecek görev olan Artemis 3 görevi geliyor.

Ay Geçidi istasyonunun rolü büyük olacak.

Bu destek amaçlı görevler arasında, astronotların ay yörüngesine ulaştıklarında görevlerini tamamlamak için ihtiyaç duydukları her şeye sahip olmalarını sağlamak için bir dizi başka fırlatmalar da olacak. Artemis programının uzun vadeli başarısı için kesinlikle kritik olan şey ise Ay Geçidi istasyonu.

Geçit, Ay'ın yörüngesindeki çok modüllü bir uzay istasyonu olacak.

Ay yüzeyine yapılacak ziyaretler için bir hazırlık noktası görevi görecek, Ay'ın uzaktan gözlemlenmesi için yörüngesel bir platform sağlayacak ve Ay kayalarını analiz edip diğer bilimsel çalışmaları yürütmek için laboratuvarlar sağlayacak. Tüm bunları başarmak için çalışanlar ise ABD, 10 Avrupa ülkesi, Kanada ve Japonya.

Ay'ın üstünde kalıcı bir üs kurmanın yolu Ay Geçidinden geçiyor.

Ay Geçidi, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun düşük Dünya yörüngesini ziyaret eden astronotlar için yaptığı gibi, Ay'ı ziyaret eden astronotlar için geçici bir ev ve çalışma alanı görevi görecek. Ay'ın keşfi sırasında astronotlar, geçitte üç ay kadar yaşayacaklar, yüzeyde kalıcı bir üs kurmalarını sağlayacak bilim veya test cihazları yapmak için Ay yüzeyine seyahat edecekler.

Orada yapılacak deneyler dahil olmak üzere tüm plan ve programlar tamamlandı.

Geçit için halihazırda onay verilen iki deney var; Avrupa Uzay Ajansı tarafından sağlanan bir radyasyon monitörü ve bir uzay hava durumu alet takımı. Radyasyon monitörü, astronotların uzayda karşılaşılabileceği sağlıksız radyasyon düzeylerinden nasıl korunacağına karar vermeye yardımcı olacak. Uzay hava durumu alet takımı da bu konuyla ilgili, çünkü bu alet, koronal kütle atımı olarak adlandırılan patlamalar sırasında Güneş tarafından salınan parçacıkların yoğunluğunu ölçecek.

Yerinde kaynak kullanımı tekniğinin geliştirilmesine de büyük önem verilecek.

Bu, astronotların ihtiyaç duyacağı şeyleri üretmek için Ay'da bulunan kaynakları kullanmaları anlamına geliyor. Örneğin su, oksijen, roket yakıtı ve yapı malzemelerinin tümü, Ay yüzeyinin üzerinde veya hemen altında bulunan malzemelerden çıkarılabilir veya üretilebilir olacak. Kendi kendine yetebilme özelliği, bu tip üsler için kritik önem taşıyor.

Ay Geçidi, Ay'ı hem kuzey hem de güney kutupları üzerinden geçecek büyük bir eliptik yol üzerinde Ay'ın yörüngesinde olacak.

Bir tam yörüngesini yedi günde tamamlayacak. En uzak noktasında Ay'dan 70 bin kilometre, en yakın noktasında ise 3 bin kilometre uzakta olacak. Yörünge Ay kutup bölgelerinde, özellikle de buz birikintileri açısından zengin olduğu düşünülen güney kutbunda, Ay'a daha kolay erişim sağlıyor. Bu lokasyon aynı zamanda Dünya ile mükemmel iletişim olanakları sunuyor, çünkü bu durumda Geçit, Ay'ın karanlık tarafında daha az vakit harcıyor.

Geçidin yapacağı ilk şey, Ay'da kalıcı bir üs kurmayı kolaylaştırmak olacak.

Thales Alenia Space'in müşterek sahibi olan İtalyan şirketi Leonardo'nun uzay faaliyetleri koordinatörü Luigi Pasquali, 'Ay Geçidinin, Ay yüzeyinde bir varlık geliştirmede stratejik bir rolü var' diyor. Bunun nedeni ise bir Ay üssünü hayata geçirecek ekipman ve altyapıyı kademeli olarak geliştirmek için istikrarlı ve güvenli bir operasyon üssü sağlayacak olması.

1970'lerde Ay'ın kısıtlı keşfinden farklı olarak, bu sefer bu görevler uzun vadeli bir amaç göz önünde bulundurularak gerçekleştiriliyor.

Kasım 2021'de NASA, Artemis 3'ün Ay'a inişinin ötesinde, ajansın Ay'ın yüzeyine en az 10 ziyaret daha öngören sürdürülebilir bir program geliştirdiğini doğruladı.

Ve onun ötesinde, kızıl gezegen Mars bizi bekliyor.

Bu, Orion uzay aracının 'sadece' Ay'a ve Ay'dan seyahat dışında kullanımları olduğunu belirtmek için Çok Amaçlı Mürettebat Aracı olarak adlandırılmasının bir nedeni.

Ay Geçidinden öğrenilecek çok şey var.

Dünya'nın manyetik alanının korumasının çok uzağında olacak Ay Geçidi, aynı zamanda derin uzay radyasyonunun astronotların sağlığı üzerindeki etkilerinin tam olarak değerlendirilmesini sağlayacak. Bu konu hakkındaki bilgi, derin uzayda seyir süresinin en az dokuz ay olacağı Mars'a bir yolculuk için çok önemli.

Kısacası, Ay Geçidi gelecekteki tüm keşifler için esas ve çok önemli.

Tarih bu yapıyı, bizi Ay'a geri götürmesinden çok, tüm Güneş Sistemi'nin insan keşfine açılan ilk kapısı olarak görebilir. Bizi oralarda nasıl gizemlerin beklediğini kim bilebilir?

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Milyarlarca Kilometre Boyunca Uzanan Güneş Sistemimizin En Ucunda Bir Duvarı mı Var?
Kara Deliklerden Enerji Elde Etmemizin Mümkün Olup Olmadığını Açıklıyoruz!
İlk Yıldızlararası Uzay Yolcuları Olan Su Ayılarının Uçuş Serüveniyle İlgili Detayları Sizler İçin Araştırdık

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
19.03.2022

Bilime verdiğin önem kadar büyük ve güçlüsündür.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ