Yazarların, farklı kaynaklarda yer alan yazma eylemi üzerine söylediklerini derledik. Arada kendi yazma eylemleriyle ilgili kırıntılar da var. Keyifle okumak ve yararlanmak için…
Yazarların, farklı kaynaklarda yer alan yazma eylemi üzerine söylediklerini derledik. Arada kendi yazma eylemleriyle ilgili kırıntılar da var. Keyifle okumak ve yararlanmak için…
“Benim yazmak için ihtiyacım olan şeyler; tütün, kâğıt, yiyecek ve biraz viskidir.”
“Yazarın ekonomik özgürlüğe ihtiyacı yoktur. Çünkü asıl ihtiyacı olan şeyler masrafsız olanlardır. Ancak iyi yazamayanlar, zamanı ve ekonomik özgürlüğü olmadığıyla ilgili bahanelere sığınır. Para karşılığı yazılmış iyi bir şeye rastlamadım bugüne kadar.”
“On bir yaşlarımdayken yazmaya başladım. Yazmanın da resimde ve müzikte olduğu gibi ışık ve gölgeyle ilgili perspektif yasaları vardır… Yazarken kesinlikle tütün içip bir şeyler yudumlamam lazım. Daktilo kullanmam. Yazılarımın ilk hallerini kurşun kalemle yazarım. Sonra yine elimde temize geçiririm.”
“İlk paragrafta aylar harcarım, bir kere onu halledince gerisi kolay gelir. İlk paragraf, kitabın nasıl olacağını gösteren bir fragman gibidir benim için.”
“Edebiyat, marangozluktan pek de farklı bir iş değildir. Her ikisi de çok çalışmayı gerektirir. İkisinde de elinizdeki malzeme gerçektir. Ahşap kadar sert, işlemesi zor bir malzeme… Her ikisinde de küçük numaralar ve teknik bilmek gerekir. Disiplinli olmadıkça okunmaya değer bir kitap yazılabileceğine inanmıyorum.”
“Beş altı yaşlarımdayken çizgi romanlardan resimleri kopyalar ve bunlardan kendi öykülerimi oluştururdum.”
“Yazmak için bir çalışma masası olursa iyi olur. Sürekli yer değiştirmemek için de rahat bir sandalye lazım. Etrafın yeterince aydınlık olması da önemli. Ama nerede yazarsanız yazın, yazdığınız mekân, sizin dış dünyadan saklandığınız sığınağınız olmalı.”