ABD'nin Cakarta Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, söz konusu tatbikatların özgür ve açık Hint-Pasifik politikasını desteklemek için birlikte çalışabilirliği, kabiliyeti, güveni ve iş birliğini desteklemek için tasarlandığı belirtildi.
ABD Pasifik Ordusu Komutanı General Charles Flynn, yaptığı açıklamada, 'Bu, ABD-Endonezya bağının bu önemli bölgede kara kuvvetleri arasında büyüyen ilişkisinin bir sembolüdür. Çünkü kara kuvvetleri, bölgenin güvenlik mimarisini birbirine bağlayan yapıştırıcıdır.' ifadesini kullandı.
ABD, Endonezya, Avustralya, Japonya ve Singapur'dan 5 binden fazla askerin katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatlar, '2009'dan bu yana bölgedeki en büyük tatbikat' olarak gösteriliyor.
Düşünsenize Çin’in bu sebeple avrupa ve amerika’ya ambargo uyguladığını. Amerika 10 seneye western filmlerine döner.
cin'e gozdagi neden endonezyada veriliyor. nedeni malacca bogazi. endonezya ile malezya arasinda cin denizini hint okyanusuna baglayan dar bir gecit, cin'in neredeyse tum ticareti, ihracati, petrol enerji ihtiyaci bu bogaz uzerinden geciyor. bu bogaz kapandigi an cin icin saat geri saymaya baslar, bir kac ay icinde petrol enerji gida hersey karneye baglanir, ekonomisi can cekismeye baslar. cin rusya gibi enerji ve gidada kendine yeterli bir ulke degil. malaccaya alternatif gecisler tabikiyki var ama hepsi endonezya adalari arasindaki dar bogazlar, guclu bir donanma tarafindan kolayca kesilebilecek yerler, endonezyanin cevresinden dolasilsa bu seferde baska bir abd muttefiki avustralya karsilarina cikiyor.