5 TL Derken 20 TL Madeni Para Görüntüsü Sosyal Medyada Yayıldı! 20 TL'lik Bozuk Para Gerçek mi?

Enflasyonda yükselişle birlikte para pul oldu söylemleri havada uçuşuyor. Paranın pul olması bir yandan da gerçeklik olurken, enflasyonist ortamda alım gücü düşen para birimlerinde yükselen fiyatlarla kullanımının artması banknot ve madeni atalarda emisyon ihtiyacı doğurur. Yani yeni para basılması, çok paranın piyasada bulunması gibi ortamlar oluşur. Türkiye'de de son 1 yılda yüzde 80'i aşan enflasyonla uzmanlar yeni para basımı konusunda tartışmalar yaşarken, bugün 20 TL'lik  madeni para görseli de sosyal medyada yayılınca tartışmalar yeniden alevlendi.

Para basımı tartışmaları sürüyor.

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyondaki yükselişin ilk başladığı süreçlerde dile getirilen 500 TL'lik banknot söylemlerine bunu kural olarak doğru olacağını belirtmişti. Kural Yılmaz2ın belirttiğine göre şu şekilde; en büyük birimdeki paranın piyasada yüzde 50'yi aşması halinde artık daha büyük bir para birimi gerekiyor.

Nisan ayında bir çok iddia ortaya atılmıştı👇

Enflasyonun Etkileri Sürüyor: 500 Liralık Banknotlar Yolda mı?

Merkez Bankası veri merkezine göre piyasada banknotların adet sayısında göre durumu bu şekilde👇

Siyah çizgi tüm paralar, mavi çizgi 100 TL'lik banknotlar, 200 TL yeşil çizgi ve diğerleri. Burada dikkat çeken bir unsur, 200 TL'nin artmaması adına 100 TL'lik banknotlardaki artış olurken, önemli ve piyasada konuşulan diğer bir unsur da madeni paralar oluyor. 

Hangi çizgi madeni paralar? Gördünüz mü?

Göremediniz mi? Çünkü en altta ve 2020 sonrası 0 olarak görülüyor.

Piyasada madeni para sıkıntısı var.

Metal fiyatlarında pandemi sonrası Rusya-Ukrayna savaşıyla da desteklenerek görülen ralli içeride de kur yükselişine maruz kalınca madeni paraların maliyetleri değerlerini geçmişti. 

Son dönemde Kapalıçarşı'da da çokça konuşulan bir konu olarak Onedio'ya da ulaşan bilgiye göre, piyasada madeni para sıkıntısı yaşanıyor. 

Nebati'den madeni para "yağdırma" sözü istenmişti.

Hatta geçen haftalarda Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Isparta ziyaretlerinde bir esnaf da kendisine bu konuda bir talepte bulunmuştu.

Esnaf, 'Sayın bakanım, esnaf olarak madeni 50 kuruş ve 1 lira sıkıntısı çekiyoruz. Piyasaya bolca 1 lira ve 50 kuruş salınsın hatta 5 liralık madeni para basılsın. Şimdi bankaya gittik, orada da yok. Koştur, koştur bozuk para arıyoruz' derken, Bakan Nebati'nin 'Biraz basalım mı?' diye sormasının ardından 'Kağıt para yerine 5 lira, 1 lira iyi olacak. Yağdıralım, ne olacak?' deyince Bakan da 'Yağdıralım' karşılığını vermişti.

Uzmanlar 500 TL banknot ve 5 TL madeni paranın enflasyonu kabullenmek olduğunu dile getirirken, bunu seçim sürecinde gerçekleştirilmek istenmeyeceğinin de altını çiziyor.

Son dönemde ATM'lerden çıkan paranın mürekkebinden, ısısına her şeyi inceleyenlerin olduğu bir ortamda bugün bu görüntü sosyal medyada olay oldu.

Bir haber sitesinden paylaşılan görüntü kısa sürede yayılınca herkes bu enflasyon ortamında yeni para olarak düşündü. Oysa işin aslı öyle değildi.

Paranın arka yüzünde Ayasofya’nın silüetinin olmasının sebebi bir cami olarak yeniden açılışa özel bir hatıra parası olması!

1 Eylül 2020'de Darphane tarafında satışa çıkarılan hatıra değerinde gerçek olmayan para, 2023 yılı sonuna kadar piyasaya sürülecek.

Paranın altın ve gümüş üzerine altın olanı da bulunuyor.

Popüler İçerikler

Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
YORUMLAR
26.09.2022

Bu seçimde kazanırsa paralara kendi resmini bile bastırır.

Pasif Kullanıcı
26.09.2022

1yıl önceki 1 liranın yerini aldığı gerçek

26.09.2022

adını doğru koyalım bunun adı hiperenflasyon ürünlere zam dediğin kuruşla olur şimdi en az 5-20 tl birden geliyor hem de her hafta her ay tekrarlanıyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ