5 Maddede Hamile Koçluğu Yapanları Anlatıyoruz: Doğum Koçu Nedir, Ne İş Yapar?

Doğum koçu aslında “Hadi koçum doğurursun sen, yaparsın!” demek isteyen, ama onu o şekilde demeyen kişidir. Doğuma kadar olan kısımda eşinizle birlikte gayet iyi gittiniz, tüm aşamaları başarıyla geçtiniz ve işte şimdi de aşkınızın meyvesi gelmek üzere, tebrikler. Siz de birçok anne adayı gibi normal doğumdan korkuyorsanız korkmayın, çünkü doğum koçları size destek olmak için görevde. 

Doğum koçunun ismi Eski Yunancada “doula”. Anlamı ise “hizmet eden kadın”. Doğum koçunun yaptığı şey, normal doğumu desteklemek, gebeliği güzel bir anı olarak hafızalara kazımak için çalışmak, hem fiziksel hem de ruhsal olarak hamileleri rahatlatmaktır. Nasıl insanlar bu doğum koçları, neler yaparlar, bakalım.👇

1. Eğitim Şart!

Doğum koçları yaklaşık 9 ay boyunca (hamilelikle aynı süre, ne kadar da manidar) özel eğitim görür ve doğum koçu sertifikası alırlar. Doğum fizyolojisi, nefes eğitimi, lohusalık gibi konularda temel tıp bilgilerine sahip olan doğum koçları, yenidoğan bakımından psikolojiye kadar geniş bir eğitime tabi tutulurlar.

Aldıkları bu eğitimleri doğum anında anneye yardımcı olmak, sezaryen yerine normal doğum için anneyi teşvik etmek, emzirme, kadın vücudu, bebek bakımı gibi konularda anneleri bilgilendirmek için kullanırlar. Bir ebe ya da hemşire değillerdir. Örneğin doğuma giren bir doğum koçu, bebeğin kalp atışlarını dinlemese de ya da anneye ilaç vermese de anneye yaptığı masajlarla veya verdiği motivasyonla bir ilaç kadar etkili olurlar.

2. İlgi, Şefkat ve Teşvik

Hunharca artan nüfusumuz nedeniyle, doktorların ve hemşirelerin gebelerle yeterince ilgilenemediği durumları doğum koçları tolere ederler. Annenin rahat bir konumda yatmasından saçının sevilmesine, stres ve korku azaltıcı nefes tekniklerini uygulatmaktan bebeğin emzirilmesine kadar tam destek, doğum koçları tarafından itina ile verilir.

3. Meditatif Kişiler

Doğum koçları aldıkları eğitimler sayesinde şimdiye odaklanabilen, o an olabilecek her türlü sorunu çözmek için iç disiplin geliştirebilen kişilerdir. Aklı çelinmez, tüm dikkatini doğum anına verebilir, siz aşkınızın meyvesini dünyaya getirmek için çırpınırken eski sevgilisini düşünmez mesela.

4. Hassasiyet Dorukta

Doğum koçu, her kadının normal doğum yapabilme yetisine sahip olduğuna inanır. Kadın bedenini kutsar ve kadınlıkla beraber anneliği doğanın hediyesi olarak görür. Bu yüzden sizin seçimlerinize saygı gösterir, kendi doğum deneyimlerini ya da öğrendiklerini uygulamak için üzerinizde baskı kurmaz. Kişiye özel ihtimam.

5. İş Doğurtmakla Bitmedi

Doğuma girdikten sonra “Hadi bana eyvallah.” deyip başka bir gebenin kollarına koşmaz doğum koçu. Bebeğin yıkanması, emzirilmesi, lohusalık boyunca yaşadığınız ruhsal ve fiziksel sıkıntıların hafifletilmesi için yanınızda olur, bir anne olarak sizin kendinizi iyi ve rahat etmenizi sağlarlar. Aslında isimleri doğum koçu yerine doğum meleği olsa daha uygun olurmuş.

Bebek Bakım Rehberi

9 aydır, bebeğinizi kucağınıza alacağınız günü bekliyorsunuz. O günden sonra artık hayatınıza anne ve baba olarak devam edeceksiniz. Dünyanın en güzel mucizesinin hayatınıza girmesiyle hayatınızda birçok şey değişecek. Tüm alışkanlıklarınız ona göre yeniden şekillenecek. Peki, siz bu değişime ne kadar hazırsınız? Hadi en temel adımlarla başlayalım:

Bebeğinizin Beslenmesi

Bebekler, emme içgüdüsüyle doğarlar ve elbette onlar için tüketmesi en kolay ve en faydalı besin anne sütüdür. Bu yüzden bebeğinizi iki saatte bir emzirmelisiniz. Yani bu bir günde 10-12 defaya denk geliyor. Mecbur kalmadıkça hazır süt vermemeye özen gösterin; çünkü henüz anne sütünün besleyici değerlerini taşıyan ve anne sütü kadar doğal hiçbir gıda bulunamadı

Anne sütüyle ilgili bilmeniz gereken bir diğer konu ise ne kadar düzenli emzirirseniz sütünüzün o kadar çoğalacağıdır. Eğer sütünüz fazlaysa, anne sütü saklama kabında bu mucizevi besini saklayabilirsiniz.

Alt Değiştirme

Bebeğinizi günde 10-12 defa emziriyor olacaksınız. Bu da bebeğinizin altını sık sık değiştirmeniz gerektiği anlamına geliyor; aksi takdirde miniğiniz pişikle baş etmek zorunda kalabilir. Ayrıca bebek bezini de seçerken özenli davranmalısınız. Dokusunu, boyutunu, emiş özelliklerini iyice inceleyin.

Bebek Giyimi

Bebek sahibi olmadan önce yapacağınız alışveriş, hayatta en keyif aldığınız alışveriş olacak. Uzun süre hatırlayacağınız bu anların keyfini çıkarmayı unutmayın. Yenidoğan bebeklerin kıyafetleri mutlaka ter emebilen, bebeğin cildinin hava almasını sağlayan, ipeksi tenini rahatsız etmeyecek kumaşlardan tercih edilmelidir. Ayrıca sade kıyafetlerin her zaman daha sağlıklı olduğunu unutmayın. Üzerinde metal, fermuar, düğme bulunan kıyafetlerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. En az bebeğiniz kadar doğal olan kıyafetler ise organik bebek giyim ürünleri.

Göbek Bakımı

Hamilelik süresi boyunca bebeğinizle aranızdaki bağı kuran göbek kordonu, şimdi göbek bağı olarak hassas bir bakım istiyor. Bebeğinizin göbeğini ve çevresini temiz ve kuru tutmalısınız. Bebekler için üretilmiş ıslak mendillerle bebeğinizin göbeğini hafifçe temizlemeniz yeterli olacaktır.

Bebek Banyosu

Yenidoğan bebekler, haftada iki ya üç kere yıkanabilir, gün içinde ihtiyaç dâhilinde banyo süngeri ile bölgesel olarak temizlenebilirler. Bebeğinizin göbek bağı düşene kadar onu süngerle temizlemeniz daha uygundur. Göbek bağı düştükten sonra, banyo için tam anlamıyla hazırsınız demektir. Bebeğinizi emzirdikten 1-1,5 saat sonra yıkarsanız ona sindirme problemi yaşatmamış olursunuz. Bir bebek küveti bebeğinizi daha rahat yıkamanızı sağlayacaktır. Suyun sıcaklığını elinizi yakmayacak dereceden biraz daha az olarak ayarlayın. Kolunuzu ensesisin, elinizi koltuk altından geçirin ve bebeğinizi sıkıca tutarak yıkayın. Kol ve bacak boğumları gibi kıvrımlı yerlerin temizlendiğine emin olun.

Uyku Pozisyonu

Bazı aileler bebeklerini yüzüstü, bazıları ise sırtüstü yatırmayı tercih eder. Bu konuda kesin bir bilgi olamamasıyla birlikte, yüzüstü yatan bebeklerin kafa şekillerinin daha muntazam olduğu daha sık söylenmekte. Bu bilgiler doğrultusunda, bebeğinizin en rahat olduğu pozisyonu tercih edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey; bebeğinizin uyku pozisyonunu arada bir değiştirmeniz gerektiği.

Tırnak Bakımı

İşte hamileliğiniz boyunca kim bilir kaç kere elinize almış olduğunuz o minicik eldivenleri bebeğinize giydirme vakti. İlk günlerden sonra, bebeğinizin tırnakları uzamaya başladığında bebek tırnak makası ile tırnaklarını kesebilirsiniz.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

Bebek Bakımında Tercih Edebileceğiniz 12 İhtiyaç Ürünü
Bebek Bakımı Hakkında Önemli Bilgiler

Popüler İçerikler

MasterChef'te Mide Bulandıran Olay: Yemeğin İçinde Kımıldayan Şey Kurt mu?
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Polis Memuru Şeyda Yılmaz'ı Şehit Eden Katil, Adliyeye Çöp Poşeti ve Hayvan Taşıma Aracıyla Sevk Edildi