Yap işlet devret yöntemiyle yapılan projelerin vatandaşa doğrudan ve dolaylı maliyeti, hem döviz kurlarındaki hem de ABD enflasyonundaki artış nedeniyle katlanacak.
Artan maliyet, hem Hazine'nin hem de doğrudan vatandaşın yükünü artıracak.
Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre Prof. Dr. Uğur Emek, yap işlet devret projeleri kapsamında Hazine'nin yaklaşık 157 milyar dolarlık koşullu yükümlülük altına girdiğini, döviz kurlarının yanı sıra ABD enflasyonunun da fiyatlamada hesaba katıldığına dikkat çekti.
Örneğin; günlük 40 bin araç geçiş garantisi verilen Osmangazi Köprüsü'nde araç başına verilen garanti bedelinin 2016 yılında 35 dolar artı KDV olduğunu ancak ABD enflasyonuna paralel olarak rakamın 2021'de 42 dolar artı KDV olduğunu belirten Emek, bu sene ABD enflasyonundaki yüksek seyrin dolar cinsi fiyatı daha da yukarı iteceğini belirtti.
ABD'de ekim enflasyonu yüzde 6,2 ile 31 yılın zirvesine çıkarken, 2022'de KDV dahil rakamın yaklaşık 48 dolar olması muhtemel.
Dolar cinsi rakam TL'ye çevrilirken 2 Ocak 2022 tarihli kur dikkate alınacak ancak kurda bugün 11,28 seviyesinde ve 48 doların karşılığı 541 TL'ye denk geliyor.
hazine karşılıyor = vatandaşın vergilerinden gidiyor
Ama yol yaptıydı ya
Şöyle düşünün, en lüks, en pahalı köprüler bizde. Dünya bizi kıskansın. sdfsfsfd (!!!!!)