4B Nedir? 4B'lilerin Hakları Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı çeşitli sigorta kolları bulunmaktadır. Sigortalı çalışanlar, 4A, 4B ve 4C sigorta kollarının herhangi birine kayıtlı olarak çalışırlar. Bu sigorta sistemi, kişilerin çalışırken çeşitli haklardan yararlanmasını sağlar. Aynı zamanda belirli şartları sağladıkları zaman emekliliklerini garanti altına da alabilirler. Devlet ve özel sektör çalışanları farklı sigorta kollarını kayıtlı olarak görünürler. Bu sosyal güvenlik kurumlarından her biri farklı haklara sahiptir. Peki, 4B nedir? 4B'li çalışanların hakları nelerdir? İşte detaylar...

Çalışanların hem çalıştıkları dönemi hem de ileri ki dönemlerini garanti altına almak amacıyla birçok sigorta kolları oluşturulmuştur. Bu sigorta kolları, kişilerin çeşitli sosyal hizmetlerden yararlanmalarını sağlar. Çalışanların hakları da bu sigorta sistemi üzerinde saklı tutulur. Bu sigorta sistemlerinden herhangi birine bağlı olarak çalışmak herkes için bir zorunluluk haline getirilmiştir. 4B çalışanların hakları ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

4B Nedir? 4B'lilerin Hakları Nelerdir?

Eskiden Bağ-Kur olarak bilinen 4B, SGK memurlarını kapsayan bir sigorta koluydu. Günümüzde ise Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında bulunur ve kariyer meslek grupları dışında kalan meslekleri kapsar. Bunlar doktor, mühendis, güvenlik görevlisi, teknisyen gibi çeşitli meslek gruplarıdır. 4B kadrosunda ilk defa çalışacaklar KPSS sınavına girmesi gerekir. Bu sınavdan sonra, ÖSYM tarafından kamu kurum ve kuruluşlarda açılan boş kadrolara yerleştirilirler. 

Aynı zamanda ikinci tip kamu görevlisi olarak görülen sözleşmeli personellerde 4B kapsamına girer. Bunlara ilişkin tüm şartlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanun'da yer almaktadır. Her sigorta sisteminde olduğu gibi 4B'li çalışanlarında çeşitli hakları bulunmaktadır. 4B'li çalışanların hakları ise şunlardır:

  • 4B 'de çalışan kadınların doğumdan önce 8 doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 saat ücretli izinleri bulunur. Ayrıca çoğul gebeliklerde süre daha da uzayabilir. Eğer doğumdan sonra, annenin izni bitiyorsa süt izninde de yararlanabilir. İlk 6 ayda her gün en fazla üç saat, ikinci 6 ayda ise her gün 1, 5 saat süre verilebilmektedir.

  • 4B'li çalışan sözleşmeli personelin yıllık izni ise hizmet süresine göre değişiklik gösterir. 1 yıl ile 10 yıl arası hizmet süresi olan sözleşmeli personellerin yıllık izinleri 20 gündür. Eğer hizmet süresi 10 yıldan daha çok ise 30 gün ücretli izin verilir. 4B'li sözleşmeli öğretmenlere ise yaz tatili, ara dönem gibi sürelerde ücretli izin verilmez.

  • Çalışanın hasta olduğu zamanlarda hastalığını kanıtlayan bir belge sunduğu takdirde ücretli izin verilebilir. Ancak hastalık izni kullandığı için geçici iş görmezlik ödeneği çalışanın ücretinden düşürülür.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

4A, 4B ve 4C Nedir, Kimleri Kapsar?
4B Sistemi Nedir? e-Devlet 4B Emekli Aylık Bilgisi ve Ödeme Dökümü Sorgulama...
SGK 4A ve 4B İş Göremezlik Ödemesi Nasıl Öğrenilir?
4B İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl ve Nereden Yapılır? e-Devlet 4B İsteğe Bağlı İlk Tescil Kaydı Başvuru İşlemleri

Popüler İçerikler

Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış