Eskiden Bağ-Kur olarak bilinen 4B, SGK memurlarını kapsayan bir sigorta koluydu. Günümüzde ise Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında bulunur ve kariyer meslek grupları dışında kalan meslekleri kapsar. Bunlar doktor, mühendis, güvenlik görevlisi, teknisyen gibi çeşitli meslek gruplarıdır. 4B kadrosunda ilk defa çalışacaklar KPSS sınavına girmesi gerekir. Bu sınavdan sonra, ÖSYM tarafından kamu kurum ve kuruluşlarda açılan boş kadrolara yerleştirilirler.
Aynı zamanda ikinci tip kamu görevlisi olarak görülen sözleşmeli personellerde 4B kapsamına girer. Bunlara ilişkin tüm şartlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanun'da yer almaktadır. Her sigorta sisteminde olduğu gibi 4B'li çalışanlarında çeşitli hakları bulunmaktadır. 4B'li çalışanların hakları ise şunlardır:
4B 'de çalışan kadınların doğumdan önce 8 doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 saat ücretli izinleri bulunur. Ayrıca çoğul gebeliklerde süre daha da uzayabilir. Eğer doğumdan sonra, annenin izni bitiyorsa süt izninde de yararlanabilir. İlk 6 ayda her gün en fazla üç saat, ikinci 6 ayda ise her gün 1, 5 saat süre verilebilmektedir.
4B'li çalışan sözleşmeli personelin yıllık izni ise hizmet süresine göre değişiklik gösterir. 1 yıl ile 10 yıl arası hizmet süresi olan sözleşmeli personellerin yıllık izinleri 20 gündür. Eğer hizmet süresi 10 yıldan daha çok ise 30 gün ücretli izin verilir. 4B'li sözleşmeli öğretmenlere ise yaz tatili, ara dönem gibi sürelerde ücretli izin verilmez.
Çalışanın hasta olduğu zamanlarda hastalığını kanıtlayan bir belge sunduğu takdirde ücretli izin verilebilir. Ancak hastalık izni kullandığı için geçici iş görmezlik ödeneği çalışanın ücretinden düşürülür.