40 Yıl Sonra Yeni Bir Albümle Dönüşe Hazırlanan Pop Efsanesi İsveçli Müzik Grubu ABBA

1966 yılında Björn Ulvaeus ve Benny Andersson'ın kurduğu, 1969'da Agnetha Fältskog ve Anni-Frid Lyngstad'ı da aralarına katmalarıyla oluşan grubun ismi Bjorn & Benny ve Agnetha & Anni Frida idi. İsveçli pop müzik grubu, 1974 yılında Eurovision'a katılacağını öğrenince grubun adını, üyelerin baş harflerinden oluşan ABBA olarak değiştirmeye karar verdi.

Grubun hikayesine bakacak olursak:

Benny ve Björn, 18 yaşlarında farklı gruplarda müzik kariyerlerine başlamışlar ve bir turnede tanışarak birlikte şarkı yazmaya karar vermişlerdir. Şarkı Benny'nin grubu olan Hep Stars tarafından söylenmiş, ardından Björn'ün grubunun menajeri ise bu ikilinin başarı kazanacağından emin olduğu için onların kariyerlerini birleştirmek istemiştir.

1969 yılında Benny Melodifestivalen 69'a katılmış ve orada Anni ile tanışmış ve sevgili olmuşlardır. 1970 yılında Benny ve Björn ilk albümleri olan 'Lycka'yı yayınlamışlardır. Benny'nin sevgilisi Anni; Björn'ün sevgilisi Agnetha ise albümde vokallik yapmışlardır. 1972'de dördünün isimlerinin olduğu grup adı ile birleşmişler ve 'People Need Love' singelını çıkardılar. Grup 73'te bir Eurovision girişiminde bulunsa da bu başarıyı bir sene sonra yakalayabildiler. 74 yılında grup ismini ABBA yaparak 'Waterloo' parçası ile birinciliği elde ettiler.

Devam eden 8 sene içinde albüm ve single çalışmalarına devam etmişler, bu arada hikayelerini anlatan bir filmde kendilerini canlandırmışlar, en sevilen parçalarını topladıkları derleme albümler yapmışlar ve birçok listede uzun süre ilk üçte yer almışlardır.

Benny ile Anni'nin ve Björn ile Agnetha'nın boşanmaları grubun sonunu getirmese de çiftler arasındaki sorunlar çatlaklara sebep oldu.1982 yılında ise grup biraz farklı yönlere kayarak erkekler müzikal çalışmalara devam ederken, kadınlar solo olarak kariyerlerini sürdürdüler ve yıl sonunda çalışmalarına ara verdiklerini duyurdular. 2005 yılında Eurovision'un 50. yıl kutlamaları kapsamında 'Waterloo', en başarılı şarkıları arasında 'Eurovision tarihinin en iyisi' olarak birinci seçildi.

2018'e geldiğimizde Björn, 'I Still Have Faith in You' ve 'Don't Shut Me Down' isimli iki şarkının olduğunu ancak henüz bitmediklerinin açıklamasını yapmıştı. 2019'da yayınlanacağı söylediği bu parçalar bir sene daha ertelenerek 5 parça olarak 2020'de çıkacağını söylemişlerdi.

Neredeyse 40 yıl aradan sonra bu efsanevi grubun bir araya gelmesi oldukça heyecan verici.

Bu ayın başında resmi açıklamaya göre 'Voyage' ABBA albümünün Kasım ayında piyasaya çıkacağı ilan edildi. Albümden iki şarkı şu an yayınlandı:

ABBA - I Still Have Faith In You

ABBA - Don't Shut Me Down

Yeni albümün basın lansmanında şunlar konuşuldu:

Bjorn Ulvaeus: Benny ilk melodiyi çaldığında, şarkının bizim hakkımızda olduğunu anladım. 'Bu, olduğumuz yerin ne kadar da inanılmaz olduğunu anlamakla ilgili bir şey. 40 yıl sonra bir albüm yayımlamak, hala en iyi arkadaşlar olmak, hala birbirimizin işlerinden keyif almak ve elbette ki büyük bir sadakate sahip olmak... Bu hangi hayal gücüne sığar ki? Bunu kim deneyimlemiştir? Kimse.

Benny Andersson: İlk başta iki şarkı olarak düşündük. Ardındansa 'Belki de birkaç tane daha yapabiliriz' dedik. Dördümüzün tekrar stüdyoda olması ve Frida ile Agnetha'yı yeniden duymak çok keyifliydi.

Yapımcı Ludvig Andersson: Dört müzisyen, 160 kamera ve görsel efekt dehaları karşısında sahneye çıkarak, beş hafta boyunca şarkıları mükemmel bir şekilde çalıp seslendirdi. Şovu izlediğinizde, Abba'yı taklit eden dört kişiyi değil, gerçeklerini izleyeceksiniz.

 

ABBA, 2022 Mayıs ayında Londra'da albümle aynı isimde bir dijital konser serisi planlıyor.

Queen Elizabeth Olympic Park’ta özel olarak inşa edilmiş ABBA Arena’da gerçekleştirilecek konserde, grup üyeleri dijital versiyonları ile hologram şekilde yer alacaklar. Konserlerde ‘Abba-tars’ olarak adlandırılan grup üyelerinin gençlik hallerinin dijital versiyonlarını, 'Yıldız Savaşları'nın yaratıcısı ünlü yönetmen George Lucas’ın görsel efekt şirketi ‘Industrial Light and Magic’in 900’e yakın uzmandan oluşan bir ekiple tasarladığı da ek bilgi olarak belirtildi.

Popüler İçerikler

Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Ünlü Voleybolcu Üçüncü Kez Evlendi: 'Biz Yine Evlendik Hat-Trick'