40 Yıl İçerisinde Dünyadaki Erkeklerin Yarısı Kısır Olacak, Peki Türk Erkekleri Bu Riskin Neresinde?

Teknoloji dünyayı daha yaşanır hale getiriyor, bundan şüphemiz yok. Fakat yapılan araştırmalara göre bu gelişmelerin bazı etkileri var ki gelecekte bu müreffeh dünyada yaşayacak insan sayısı azalabilir.

Kuzey Amerika, Avrupa, Avustralya ve Yeni Zelanda'da bir araştırmanın sonuçları biraz endişelenmemizi gerektirebilir.

Şuradan detaylarına bakılabilecek araştırma bu bölgelerde erkeklerin sperm sayılarında ciddi bir düşüş olduğundan bahsediyor. 43 bin kişiyle yapılan araştırmada bu düşüş neredeyse %60 oranında.

Bu gayet normal değil mi, sonuçta beslenme şeklimiz...

Değil.

Görece daha az katılımcıyla yapılan bir diğer araştırmada Asya, Afrika ve Güney Amerika'daki erkeklerde bu tip bir bulguya rastlanmadı. Yani sperm sayıları son yıllarda kayda değer seviyede ne arttı ne de azaldı.

Aslında sadece bu araştırmaya yaslanarak net bir sonuca varmak mümkün değil.

Çünkü bilim insanları arasında doğurganlığın ölçüm metodu üzerine tartışmalar devam ediyor. Tartışmanın bir kanadı sperm sayısının bir anlamı olmadığını, bu yüzden sayılar üzerinden konuşmanın pek anlamı olmayacağını belirtiyor, diğer kanat olarak görülen araştırmacılar ise zaten sayılar üzerinden değil, verimliliği üzerine gittiklerini belirtiyorlar.

Bu yönüyle yıllar boyu yapılan diğer araştırmalardan farklı ve insanlık olarak alarma kulak vermemiz gerekebilir.

Uzun zamandır dikkat edilmeyi bekleyen bazı unsurlar da artık açığa çıkıyor tabii. Örneğin sperm verimliliğini ve doğrudan doğurganlığı etkileyen testis kanseri gibi rahatsızlıkların artışı, bu konuyu görmezden gelmenin pek de mantıklı olmayacağını gösteriyor.

Şayet gözardı edilirse ve bu oranda düşüş sürerse 2060 yılında erkek nüfusunun çok düşük bir kısmı doğurgan spermlere sahip olabilecek.

Peki bu sorunun önüne geçmenin bir reçetesi var mı?

Şimdilik akla yatkın açıklama binlerce yıldır erkeklerin yaşadığı çevrenin ve görevlerinin sürekli değişiyor olması.

Mevcut durumda sağlığını yeterli seviyede tutabileceği koşullar zorlaştığı için doğurganlığı da bazı diğer sağlık göstergeleri gibi dengesizlik yaratabiliyor. Hayatımızın aygıtlarla, teknolojik yeniliklerle kolaylaşmasının, şehirlerimizin evrimleşmesinin bazı götürüleri de olabilir.

Özümüze dönmek için halen geç değil, ne dersiniz?

Popüler İçerikler

Ruhi Çenet'in Kurtardığı Hesabının Yine Yeniden Çalınmasına Tepkisiz Kalamayan Kişiler
'Skibidi Bop' Şarkısıyla Dans Ederek Çiftçi Hayatından Milyoner Hayatına Adım Atan 'Göbek Reis' Aslında Kim?
Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
YORUMLAR
04.12.2018

İyi olmaz mı işte, Dünya kötüye giderken rasyonel gerçekliklerden iyi bir şeyler çıkarmak. 40 yıl içinde dünya nüfusunun 2 milyar artacağı düşünülüyor. İçilebilir su ve diğer kaynaklar tükenmekte. Yapay zeka robotlar ve otonomlar insan emeğine duyulan ihtiyacı azaltacak, geleceğin insansız fabrikalarının yapımına başlandı. Sistem tabii ki sürdürülebilirliği için kendine göre önlemler alacak :P Hiç olmazsa nüfus azalır. Gerçi yapay döllenme mikroçip özellikli tüp bebek gibi yöntemlerle çocuk sahibi olunabiliyor artık.

04.12.2018

Ulen millet olarak tek başarımız önümüze geleni sikmek. Riskin en sonundayız tabi neresinde olacaz?

04.12.2018

Patlatın bi osbir boşverin bunları

TÜM YORUMLARI OKU (4)