40 Yıl Boyunca İktidarda Kalan "Afrika'nın Kralı" Acımasız Diktatör Muammer Kaddafi Kimdir?

Muammer Kaddafi 40 yıl boyunca iktidarda kalmış bir diktatördü. Topuklu ayakkabı giyen koruma ekibinden ilginç kostümlerine kadar farklı bir kişilikti. Peki, kimdi bu Kaddafi?

Muammer Kaddafi, 7 Haziran 1942'de Libya'nın Sirte şehrinde doğdu. Kaddafi adlı bir kabilenin üyesi olarak Libya çölünde bir Bedevi çadırında büyüdü.

Doğduğu sırada Libya bir İtalyan kolonisiydi. 1951'de Libya, Batı müttefiki Kral İdris yönetiminde bağımsızlığını kazandı. Kaddafi Arap Bağımsızlık Yönelimi'nden etkilenmişti ve Mısır kralı Gamal Abdel Nasser'i örnek alıyordu.

1961 yılında Kaddafi, Benghazi şehrinde askeri koleje girdi ve İngilterede de 4 ay askeri eğitim almıştı.

Daha sonrasında Kaddafi askeri rütbelerde hızlıca yükseldi ve kral Idris Grew ile olan memnuniyetsizlik artınca kralı devirmeyi planlayan bir organizasyona katıldı.

1969 yılında Kral Idris Grew yönetimi devrildi ve Kaddafi, Devrim Komuta Konseyi başkanı seçildi.

Kaddafi sadece 27 Yaşında Libya'nın yeni hükümdarı olmuştu. Kaddafi'nin ilk işi Amerikan ve İngiliz Askeri Üstlerini kapatmaktı. Daha sonrasında ise petrol firmalarından karlarının büyük bir kısmını Libya ile paylaşmasını istedi.

1970 yılında kalan İtalyan ve Yahudileri Libya'nın dışına gönderdi. Ayrıca Arap Milliyetçiliği ve Batı Emperyalizmi arasındaki savaşın öncü sesiydi.

Bütün bunların sonucu olarak Kaddafi''nin güvendiği insan sayısı azalıyordu. Ayrıca Libya'yı batıdan uzaklaştırarak Afrika ve Ortadoğu'ya yöneltiyordu. Libya ordusunu Mısır ve Sudan da dahil olmak üzere birçok dış çatışmaya dahil etti.

Kaddafi bütün bunlar ile Libya'yı güçlendirdiğini iddia etse de aslında kendisi ve çevresindeki insanlar zenginleşiyor ve halk fakirleşiyordu.

Bütün tanıdıkları ve yakınları güçlü konumlarda yer alırken diğerleri fakirlik ile başbaşaydı. Hatta çevresindeki herkes petrol sayesinde büyük bir zenglik bulmuştu. Hükümetine karşı gelenleri ise infaz ederek olabilecek bir darbe ihtimalini elemiş oluyordu.

Kaddafi'nin yönetimi gerçek anlamda ilginçti. Kendisi garip kostümler giyer ve kendini Afrika'nın kralı olarak isimlendirirdi.

Kaddafi'nin sadece topuklu ayakkabı giyen kadınlardan oluşan bir koruma grubu vardı. Ayrıca Kaddafi'nin bir haremi de vardı! Bunlar yetmezmiş gibi Kaddafi Batı karşıtı birçok örgütü destekliyor ve birçok terrör eyleminin para babalığını yapıyordu.

1990 yıllarına gelindiğinde ise Kaddafi ve Batı arasındaki ilişkiler düzelmeye başlamıştı.

Kaddafi başlangıçta nefret ettiği Batı medeniyeti ile beraber çalışmaya başlamıştı. Özellikle Londra'nın yüksek elitleri ile beraber bulunuyordu. Bu Batı için petrole ulaşmak için bir yol olarak görülüyordu ve yakında Kaddafi, Batı ile yaptığı anlaşmalar sayesinde daha da zenginleşti.

2011 yılına gelindiğinde ise Kaddafi'nin sonunu getiren Arap Baharı'nın başlangıcı gözüküyordu.

Ocak 2011'de Tunus devrimi ile diktatör Zine el-Abidin Bin Ali'yi devrildi ve Arap Baharı başlamış oldu. Kısa sürede haberler bütün Afrika'da yayıldı ve bu Libyalı direniş güçleri için büyük bir moral kaynağı olmuştu.

Şubat 2011'in sonlarında muhalefet güçleri Ulusal Geçiş Konseyi adlı bir yönetim organı kurdular ve ülkenin kontrolünün çoğunu eline geçirmişlerdi.

Konseyin güçleri Trablus'u kuşattı.20 Ekim 2011'de Libyalı yetkililer, Kaddafi'nin memleketi Sirte, Libya yakınlarında öldüğünü duyurdu. Hatta Kaddafi'nin kanlı cesedinin etrafta sürüklendiği bir video internette yayınlandı.

Kaddafi sonrasında Libya'da kaos çıktı. Bitmek bilmeyen bu kaos sonucu milyonlar öldü ve ülke bir dizi geçici başbakan gördü.

Siz Kaddafi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

İlginizi çekebilir:

Antik Dünyanın Yedi Harikası'nın Nasıl Yıkıldıklarını Öğrendiğinizde Çok Şaşıracaksınız!
Yüzlerce Yahudi Çocuğu Nazilerin Eline Düşmekten Kurtaran Efsanevi Pandomimci Marcel Marceau'nun Hikayesi
Üvey Kızını Asit ile Öldürdükten Sonra Elektrikli Sandalye ile İlk Kez İnfaz Edilen Kadının Hikayesi

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
YORUMLAR

Benzer şeyi yaşama ihtimalimiz büyük

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ