Özgürlüğe doğru adım adım...Aradan geçen 40 yıla yakın zamandan sonra ilk defa kadınların stadyumda futbol maçı izlemesine izin verildi.Kadın taraftarlardan bir tanesi biletine sarılmak ve ağlamak istediğini söyledi. Başka bir seyirci yemyeşil çimleri ilk defa gördükten sonra şaşkınlığını gizleyemedi. Bazıları ise; İran bayrak renkleriyle süsledikleri yüzlerini ve sahadaki varlıklarını cep telefonlarıyla ölümsüzleştirdi.Maçın başlamasına iki saat kala birçok kadın seyirci hazır bir şekilde yerlerini aldı. Hopalör üzerinden yapılan duyuru üzerine alana gelen biletsiz kadınlar yetkililerin sınırlı sayıda ayırttığı biletlerden alamadı ve birçok kişi mağdur oldu. İşin en garip tarafı ise; sınırlı sayıda kadınlara ayrılan biletlerden geriye kalan neredeyse 78 bin koltuğun boş kalması oldu. Yani aslında diğer insanlara nasıl bir sahne olacağını göstermek için yapılan bir deneyimdi.Aradaki performans farklılığına rağmen bu maç, acı sonuçlara da sebep olmuş yasağın sona ermesine işaret ettiği için yıllar içinde oynanan en önemli maçlardan bir tanesiydi. Karar ise, maça girmeye çalıştığı için suçlu bulunan ve ardından protesto amaçlı kendini ateşe veren Seher Hudayari'nin hayatını kaybetmesinin ardından sadece bir ay geçtikten sonra verildi.Zaman zaman bu konu hakkında protesto yapan veya erkek kılığında stadyumlara girmeye çalışan İranlı kadınlar, uluslararası aktivist gruplarının ve İran halkının dikkatini çekmeyi başardı. Bunun yanında İranlı yönetmen Jafar Panahi, 2006 yılında bu konu hakkında Offside isimli bir film çekti.Birçok futbolcu yasak kaldırılıncaya kadar maçlara çıkmayacağını açıkladı. FIFA başkanı, İran hükümetinin kadınların maç izleme izni konusunda kendisine açıklama yapıldığını söyledi. Bu konu hakkında bu zamana kadar sert bir tavır göstermekten uzak duran FIFA, yaşanan son olaylardan sonra kamuoyu baskısıyla birlikte tavrını değiştirdi.İran’ın milli takım kaptanı Masoud Shojaei’nin bu konuda yapılan kampanyanın lideri olan kız kardeşi Maryam Shojaei “Bir parçam mutlu, ama aslnda bir duvar oluşturdular” dedi.“ İstedikleri şeyin bu olmadığını; bunun kardeşlerle babalarla veya eşlerle serbest bir şekilde izlenebilecek bir ortam oluşturmadığını ekledi.FIFA'ya yıllarca yasağı kaldırması adına İran ile iletişime geçmesi için baskı kuran İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün küresel girişim müdürü Minky Worden, tüm stadyumu kadınlara açmadığı için futbol vücudunun eleştirilmesi gerektiğini söyledi.Daha sonrasında ise, bunun kabul edilemez bir durum olduğunu ve risk oluşturduğunu ekledi.
HUZUR İÇİNDE YAT ATAM
Kadınlar bir gün bu siktiğim mollarını devirecek umarım bir gün hepsini cübbeleriyle sakallarından yakarlar sonsuza kadar yok olup gider
Bir güzellik yapacaklar ama tam yapamıyorlar. Zihniyet izin vermiyor çünkü. Kafa sadece kadın, bacak arası ile sınırlı ahlâk ve alkolden ibaret olan harama şartlanmış.