Size, tam 97 yıl önce eylem yaparak, haklarına ve haklarımıza sahip çıkan öğrencilerin hikayesinden bahsedeceğiz. Cumhuriyet tarihimizin ilk öğrenci eylemi içeriğimizde.👇
Size, tam 97 yıl önce eylem yaparak, haklarına ve haklarımıza sahip çıkan öğrencilerin hikayesinden bahsedeceğiz. Cumhuriyet tarihimizin ilk öğrenci eylemi içeriğimizde.👇
Cumhuriyet ilan edilmeden önce İstanbul'un taşımacılık hakları, Belçikalı bir şirkette bulunuyordu. Artık Cumhuriyet ilan edildiğine ve bağımsızlığımızı kazandığımıza göre Türkiye'nin de hakları mevcuttu.
'Artık o dönem bitti, artık karşınızda özgür ve bağımsız bir ülke var. Yeni yapılacak şartnamelere benim de koyacaklarım var, benim de dediklerim olacak. Sadece sizin dedikleriniz değil! Bizim de artık haklarımız var. Türkiye Cumhuriyeti ile yeniden anlaşmak isteyen, şartlarımızı kabul edecek, etmeyenler bu masadan çekip gidecek' dedi.
Öğrencilerden, öğrenci kimliği gösterdikleri takdirde, tramvaya bindiklerinde tam biletin yarısı kadar bir para ödeyecekleridir. Ama Belçikalı şirket bu maddeyi uygulamamakta ısrarcıdır.
Öğrenciler emniyete başvurur. Emniyete başvuran öğrencilerin isteği kabul edilmediği gibi Belçikalı şirket, tramvaylarda olay çıkmasın diye, her tramvaya birer polisin görevlendirilmesini talep eder.
O gün bütün öğrenciler ortak bir karar alır. Bu karara göre 15 Kasım günü öğrenciler, tramvay duraklarından tramvaya binecek ve hakları olan, tam biletin yarısı kadar para ödeyeceklerdir. Eylem sadece bundan ibarettir.
Vatman tramvayı durdurur. 3 öğrenci tramvaydan aşağı indirilir, oradaki işçiler ve şirket yöneticileri tarafından feci şekilde dövülür.
İşte 40 paralık adam deyimi de buradan gelmektedir. 40 paralık adam sözü birilerini aşağılamak, küçümsemek anlamında kullanılan bir deyimdir.
Yaşanılanlar üzerine, öğrenci indirimi yürürlüğe girer. Şu an bile devam eden, toplu taşımada öğrenci indirimi, 40 paralık adamlar sayesinde hayata geçmiştir.
İşte Cumhuriyet'in tanımı bu olaydır...