BBC Türkçe'den Özge Özdemir'in haberine göre, ailesi de çay üreticisi olan araştırmacı Fatma Genç, 'ÇAYKUR'un şu koşullarda kâr etmemesi tuhaf' diyor.
ÇAYKUR, 2017'den beri sürekli zarar açıklıyor.
2015 yılında 22,7 milyon TL kâr etmişti. 2016 yılında da 82,1 milyon TL kâr eden kurum, 2017 yılında ise 267,7 milyon lira zarar etti.
Zararı 2018 yılında 657 milyon, 2019'da ise 635 milyon lira oldu.
Genç, 'Üreticiden çayı alıyor, işliyor, fabrika yatırımı yapıyor, bundan dolayı zarar ediyor gibi bir şey diyemiyoruz' diyor.
6 Nisan'da düzenlenen TBMM KİT Komisyonu toplantısında CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer de benzer bir tespitte bulundu.
Tuncer, Sayıştay raporlarına atıfta bulunarak ÇAYKUR'u 'neredeyse iflasa sürükleyen bu zararın'; büyük harcamalar, kamulaştırma masrafları, özel sektörden fabrika alınması, çay bahçelerinin yenilenmesi gibi yatırım kalemlerinden kaynaklanmadığını vurguladı.
Ülkemiz için yapılması gereken yapılmalı, 100 yıl önce yapıldığı gibi din ve devlet işleri ayrılmalı, hakeden hak ettiği yerde olmalı, liyakat*, yönetimde olan insanlar dolandırıcı, üçkağıtçı değil de, insani vasıflar taşıyan dürüst insanlar olursa, ülkenin tüm çarkları bu kokuşmuş halden kendiliğinden kurtulur, ha böyle bi şey mümkün mü derseniz; 🤷🏻♂️.
Bu kadar deli gibi cay tuketilen bir ulkede nasi zarar ediyor anlamiyorum
Amaç satılsın para gelsin.Kim bilir kaç milyon tl değerindedir çaykur. Hızlı tüketim malı olan ve türkiye gibi bir yerde %90lık bir kesim çaykur içiyor.Ve hala zarar ediyorsa ki bu asla inandırıcı gelmiyor.Borsada bile verileri oldukça karlı çıkıyor gelmişler zarar ediyoruz diyorlar.He canım he.