Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Gültekin, 4 Şubat Dünya Kanser Günü ile ilgili yapmış olduğu açıklamada; Türkiye'de 2014 yılında 159 bin kişiye kanser teşhisi konduğunu açıkladı.
Türkiye kanser haritası
Türkiye'de kanser konusunda en riskli bölge Ege Bölgesi, en az riskli bölge ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak öne çıkıyor. Bunun yanında, 2010 yılı verileri baz alınarak hazırlanmış bir grafikte cinsiyete göre en sık karşılaşılan kanser türlerinin listesi de bulunuyor.
Bakanlık araştırmasından çarpıcı veriler
2002-2006 yılları arasında yaşanan verileri baz alarak hazırlanan ve grafikte verileri ifade edilen bir araştırmaya göre, her yıl 140 bin kişi kanserden ölüyor, bu rakamın ilerleyen 20 yılda 500 bin olarak tahmin ediliyor.
Her yıl ortalama 150 bin kişi kansere yakalanıyor
Her yıl ortalama 150 bin yeni kanser tanısı konuyor, yine 20 yıl içinde hasta sayısının 1.5 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Kanserin Türkiye’ye yıllık maliyeti 2.5 milyar doları buluyor. Kadınlarda meme, erkeklerde ise akciğer kanseri birinci sırada yer alıyor. Ülkemizde 28 üniversitede onkoloji merkezi bulunurken, profesör düzeyinde onkolog sayısı 113, doçent sayısı ise 78.
biz insanoğluyuz, birbirimizle savaşırız.
Bilgilendirici paylaşım için teşekkürler.Benim çok sevdiğim biri de bu yoldan geçti.İlk önce ihtiyaçları şey moral,moral,moral.. Bunun haricinde iyi beslenme,hijyen vs. geliyor.Sevdiğiniz,tanıdığınız bir kişi bu illete yakalandığında sadece onu arayıp, ona destek olduğunuzu göstermek onu çok mutlu edecektir... Aramaya üşenmeyin,sadece arayın ya da ziyaretine gidin.. Fakat bugün Türkiye'de bunun tam karşıtı bir karar alındı.LÖSEV'in ,gönüllerin yaptırmış olduğu onkoloji hastanesi 'ruhsatsız' olduğu için açılmamasına karar verildi.Bir diğer açıklama ise şuydu:'Çocuk Onkoloji ye gerek yoktur.Ülkemizde yeteri kadar vardır.' (Ki kendileri ormanı katletip büyük bir beton yığını dikerken hiçbir sorun çıkmamıştı!..)Şimdi sağlık bakanına sormak isterim:'Devlet hastanelerindeki ufacık kemoterapi odalarını hiç gördünüz mü?'
Cümle "2002-2006 yılları arasında yaşanan verileri baz alarak hazırlanan" diye başlıyorsa farkındalık falan hikaye.Yıl 2015 ve sağlık Bakanlığı ‘nın elinde veri yok.Ayrıca hala 126 çok gerekli ilaç Bakanlık onayı bekliyor ne zamandan beri :2012 ‘den beri. Amaç farkındalıksa Sağlık Bakanlığı’nın sitesine girip üşenmeyip Bilgi Edinme Kanunu gereği Ülkemizde yürütülen kanser araştırma ve tedavi faliyetlerini bunlara devletten ne kadar kaynak aktarıldğını,muadil ilaç komedisini halen psikolojik destek merkezlerinin neden olmadığını sor. Sor ki sen farkında olup olmadığının farkına var.