4 Senaryo: Türkiye Siyasetini Bundan Sonra Neler Bekliyor?

Koalisyon görüşmelerinin sona ermesiyle gözler Davutoğlu'nun kararında. Peki Davutoğlu koalisyonun kurulamayacağına karar verirse ülkeyi neler bekliyor?

AK Parti'nin 13 yıllık iktidarına son veren 7 Haziran seçimlerinin ardından iki aya yakın bir süre geçmişken, koalisyon kurma çabalarının da yavaşlamasıyla erken seçim ihtimali gittikçe artıyor.

AK Parti ve CHP arasındaki istikşafi görüşmeler dün sona erdi. Şimdi gözler koalisyon kurmak için şartların uygun olup olmadığına karar verecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nda. Şartların olgunlaşmadığına karar verdiği takdirde görüşmeler bu noktada durmuş olacak. Diğer koalisyon ve azınlık hükümeti alternatifleri ise parti liderleri tarafından daha önce reddedilmişti.

Suriye'de devam eden iç savaş ülkede yeni bir şiddet dalgasını tetiklemişken devam eden bu siyasi boşluk yatırımcıları da huzursuz ediyor.

Bloomberg HT'den Onur Ant'ın haberine göre ülkeyi bekleyen erken seçim ve koalisyon senaryoları şöyle:

1- Hala koalisyon kurulabilir mi?

Anayasa'nın koalisyonun kurulması için tanıdığı süre 45 gün. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görevlendirmeyi 9 Temmuz'da yaptığından partilerin önünde hala üç haftalık bir süre var. CHP ile oluşan gergin havanın kalıcı olduğu kesinleşirse, AK Parti MHP'ye dönebilir. Ancak MHP koalisyon parçası olmak istemediği konusunda ısrarcı.

AK Partililer, MHP ile benzer ideolojilere sahip olunması nedeniyle tabanın bu koalisyonu desteklediğini belirtiyorlar Ancak MHP lideri Bahçeli'nin Erdoğan'ın başkanlık isteğinden vazgeçmesi ve önceki dönemde gündeme gelen yolsuzluk iddialarının araştırılması gibi AK Parti için kabul edilmesi zor gözüken talepleri var. Fakat Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç daha önce MHP'nin ülke çıkarları için tavrını yumuşatabileceğini söylemişti.

2- AK Parti azınlık hükümeti kurulabilir mi?

Daha önce Erdoğan kendi tercih ettiği senaryonun azınlık hükümeti olduğunu dile getirmişti. Ancak azınlık hükümeti kurabilmek ve güvenoyu alabilmek için Davutoğlu'nun en az bir partinin daha desteğine ihtiyacı var. Farklı bir partiden 35 milletvekilinin güvenoyu oturumuna katılmaması da AK Parti'nin azınlık hükümetini kurmasını sağlayabilir. Bu desteği sağlama ihtimali en fazla olduğu belirtilen parti de Meclis Başkanlığı seçiminde geçersiz oy kullanarak AK Parti adayının seçilmesini sağlayan MHP.

3- İki senaryo da yürümezse ne olur?

Mecliste koalisyon ya da azınlık hükümeti kurmak için yeterli destek sağlanamadığı takdirde, Anayasaya göre ülkeyi seçime götürecek geçici bir “seçim hükümeti” kurulması gerekiyor. Bu hükümette yasamada yer alan tüm partilerin temsil edilmesi şartı var.

Bu durumda HDP de hükümete ortak olacağı için, MHP'nin bu sonucu engellemek adına AK Parti azınlık hükümetine destek verebileceği ifade ediliyor. Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Profesörü İbrahim Kaboğlu, seçim hükümeti yerine azınlık hükümetiyle seçime gidilmesinin sistemi aldatmak olacağını ifade etti.

4- Seçim takvimi

45 günlük süre 23 Ağustos'ta sona eriyor. Davutoğlu o tarihten önce koalisyon çalışmalarından vazgeçerse, Erdoğan farklı bir lideri görevlendirebilir. Ancak MHP'nin HDP'li bir seçim hükümetine dahi soğuk bakması, bu çabanın da sonuçsuz kalacağını gösteriyor. 23 Ağustos'tan sonra Cumhurbaşkanı istediği tarihte erken seçim çağrısı yapabilir. Bu çağrıdan sonra da Yüksek Seçim Kurulu'nun yeni bir tarih belirlemesi gerekiyor. Bu da 90 günlük hazırlık sürecinin ardından gelecek ilk Pazar günü seçim anlamına geliyor. Gözüken en yakın tarih 22 Kasım.

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler