4 İşçinin Can Verdiği İnşaatta İhmaller Zinciri

İzmir - Çanakkale Otoyolu Koyundere Mevkisi'nde yapımı devam eden viyadük inşaatında beton dökülmesi sırasında çelik konstrüksiyon iskelenin yıkılmasıyla 3'ü inşaat işçisi 1'i beton firması çalışanı 4 işçinin hayatlarını kaybetmesinin ardından, ihmaller zinciri ortaya çıktı. İşçi Mehmet Gürkan, viyadük altına, yaklaşık 400 ton harç ve demiri tutması için kurdukları iskelenin hatalı olduğunu söyledi. Ayrıca inşaat alanında giymeleri gereken özel yapım ayakkabıları da, yine şirketini kendilerine almadığını, bunun yerine terliklerle çalıştıklarını belirten Gürkan, 'Ben diğer tarafta olduğum için hayatta kaldım. Yalan yanlış bilgilerle, arkadaşlarımızın ölümleri karartılmasın' dedi.

Menemen İlçesi'ne bağlı eski beldelerden Koyundere'de, Gazi Mahallesi yakınındaki İzmir -Çanakkale Otoyolu projesinin İzmir - Çandarlı etabı viyadük inşaatında, beton dökülmesi sırasında, dün öğle saatlerinde çelik konstrüksiyon iskele yıkıldı. İskelenin çökmesiyle birlikte, burada viyadük üzerinde bulunan 4 işçi, yaklaşık 150 ton harcın ve demirin altında kaldı. Hafif yaralanan ve fenalık geçiren 7 işçi ise hastanede tedavi edildi.

Olay yerine giden İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, AKUT ve AFAD ekipleri, çalışma başlattı. Özel kimyasalların bulunduğu betonun donmaması içini büyük çaba gösteren kurtarma ekipleri, işçileri kurtaramadı. Tonlarca ağırlıktaki beton ve demirin altında can veren beton pompası operatörü İbrahim Yurt (43) ile işçiler Mehmet Reşit Işık (40), Hakan Bilmez (22) ve Sefer Aslan'ın (22) cesetleri, yaklaşık 12 saat süren çalışmalar sonrasında çıkartıldı.

İzmir Adli Tıp Kurumu'nda, yaşamını yitiren 4 işçiye otopsi yapıldı. Ardından da cenazeler yakınlarına teslim edilmeye başlandı. Ölenlerden İbrahim Yurt'un, Manisa'nın Akhisar İlçesi'ne bağlı Akselendi Köyü'nde, bugün ikindide kılınacak cenaze namazından sonra toprağa verilecek. Diğer işçiler Mehmet Reşit Işık, Hakan Bilmez ve Sefer Aslan ise, memleketleri Van'ın Erciş İlçesi'nde toprağa verilecek.

KRİKO FACİASI MI?

Bu arada kaza sırasında viyadük üzerinde bulunan ve diğer bölümde olduğu için de mucize eseri hayatta kalan işçilerden Mehmet Gürkan'ın anlattıkları dikkat çekti. İnşaatta çalıştıkları sırada, başlarından çıkarmamaları gerekli olan baretleri, kalitesiz olmasından dolayı sürekli başlarından düştüğü için şantiye binasında bıraktıklarını anlatan Gürkan, ayrıca inşaat alanında giymeleri gereken özel yapım ayakkabıları da, yine şirketini kendilerine almadığını, bunun yerine terliklerle çalıştıklarını ileri sürdü. Kazanın oluşuyla ilgili bilgi veren Mehmet Gürkan, viyadük altına, yaklaşık 400 ton harç ve demiri tutması için kurdukları iskelenin hatalı olduğunu öne sürdü. Gürkan, “İskelenin üzerinde olan krikolar vardı. Bunlar kalıpları tutuyordu. Bunların normalde 30 santim olması gerekiyordu. Ama 10 santim yapılmıştı. İskelede dengesizlik vardı. Bizler de bunu şantiye şeflerine söyledik, onlar da bize 'mühendislerden iyi mi bileceksiniz' dedi ve harcı dökmemizi istedi. Saat 07.00'de çalışmaya başladık. Artık harç dökülmesinin bitimine 5 dakika vardı. İşimiz bitecek ve aşağıya inecektik. O sırada iskele ağırlığa dayanamayınca yıkıldı. Ben diğer tarafta olduğum için hayatta kaldım. Yalan yanlış bilgilerle, arkadaşlarımızın ölümleri karartılmasın' dedi.

Bu arada olayla ilgili, şantiye şefi ile yardımcısının ise gözaltına alındığı öğrenildi.

Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA)

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu