'4 Adam Gönderir 8 Füze Attırırım' Haberine Beraat

Aydınlık Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ‘Süleyman Şah toplantısı’nın sosyal medyada yayınlanan ses kaydını haber yaparak ‘Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama’ suçunu işledikleri iddiasıyla yargılandıkları davada beraat etti. ‘Süleyman Şah toplantısı’na ait olduğu iddia edilen ve sosyal medyada yayınlanan ses kaydında MİT Müsteşarı Hakan Fidan olduğu savunulan kişi, toplantıdaki diğer kişilere, Suriye’ye girme konusunda gerekçe bulunabileceğine dair ikna amacıyla sarf ettiği sözlerde, “Ben öbür tarafa 4 tane adam gönderirim. 8 tane boş alana füze de attırırım” diyordu.

İmha edilen Süleyman Şah Türbesi

Süleyman Şah Türbesi’ne ilişkin yapılan toplantıda Dışişleri Bakanı, Bakanlık Müsteşarı, Genelkurmay 2. Başkanı ve MİT Müsteşarı’na ait olduğu belirtilen ses kaydının sosyal medyada yayınlanmasının ardından, söz konusu kaydı haberleştirdiği gerekçesiyle Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel ile gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Şimşek, “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçundan açılan davada beraat etti.

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya sanık Mustafa İlker Yücel ve avukatları katıldı. Diğer sanık Murat Şimşek duruşmaya gelmedi.

“Bu haber halen sosyal medya sitelerinde yayınlanmaktadır”

Sanık Mustafa İlker Yücel yaptığı savunmada, “Olay tarihinde Aydınlık Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeniydim. Haberin devlet sırrı olmadığı zaten tanzim edilen iddianamede de belirtilmiştir. Esasen bu haber sosyal medyadan alınmış olup halen sosyal medya sitelerinde yayınlanmaktadır. Dolaysıyla devlet sırrı özelliği kalmamıştır. Suç kastım yoktur. Beraatimi istiyorum” dedi.

Savcı: Gazetecinin görevi haber değeri olan yazıyı yayınlamaktır

Daha sonra söz alan Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aslan mütalaasını açıkladı. Mütalaada, Aydınlık Gazetesi’nin, Süleyman Şah Türbesi ile ilgili dönemin Dışişleri Bakanı, MİT Müsteşarı ve askeri yetkili arasındaki konuşmaları yaymak suretiyle isnat edilen suçu işledikleri iddia edilmiş ise de söz konusu habere dayanak olan ses kayıtlarının gazetenin yayın tarihinden önce sosyal medyada ve video paylaşım sitesinde yayınlandığı vurgulandı. Söz konusu haberin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında ele alınması gerektiğine dikkat çekilen mütalaada, gazetecinin görevinin haber değeri olan yazıyı yayınlamak olduğu belirtildi.

“Böyle bir paylaşım dünyanın herhangi bir ülkesinde haber yapılır”

Mütalaasında dünyanın herhangi bir ülkesinde böyle bir paylaşımın sosyal medyada yayınlanması durumunda, haber yapılacağının altını çizen savcılık, “Sosyal medya ve Youtube video paylaşım sitesinde yayınlanan görüntü veya seslerin devlet sırrı niteliği olsa bile bir kez yayınlandıktan sonra bu sırrın bu niteliği ortadan kalkar” ifadesine yer verdi. Tekraren yayınlayanların eylemlerinin suç teşkil etmeyeceğine ilişkin yerleşik uygulamaların da bulunduğuna dikkat çeken savcılık, sanıkların unsurları oluşmayan suçtan beraatlerine karar verilmesini talep etti.Beraatlerine karar verildi

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, toplanan deliller ve dosya kapsamında atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek, sanıkların beraatlerine hükmetti. 

DHA ve ZETE

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var