4.5G ile Birlikte 30 Bin Yeni Baz İstasyonu Kurulacak

Akıllı telefon ve tabletlerimizde kullandığımız mevcut internet bağlantısına göre en az 10 kat daha fazla hız sunması beklenen 4.5G için geri sayım başladı. Bu yeni mobil iletişim teknolojisinin Türkiye’de bulunan ve sıkça tartışma kosunu olan baz istasyonu sayısını 3 yılda 100 binden 130 bine çıkarması bekleniyor.

4 milyar euroluk frekans ihalesiyle hayata geçecek yeni mobil iletişim teknolojisi 4.5G için geri sayım başladı. Tam 6 ay sonra kullanıcılara sunulması beklenen 4.5G teknolojisi akıllı telefon, tablet ve diğer mobil cihazlardaki internet hızını en az 10 kat daha hızlandıracak. Bu teknolojinin kullanabilmesi için baz istasyonlarının yenilenmesi ve sayısının arttılması şart. 

Sektör yetkililerinin paylaştığı bilgilere göre şu anda Türkiye’de yaklaşık 100 bin civarında baz istasyonu var. Bu baz istasyonlarının yaklaşık 40 bini 3G hizmeti sunarken 60 bini ise 2G hizmeti sunuyor. 4.5G için ise mevcut baz istasyonlarının bir kısmı yeni teknoloji ile yenilencek ve 4.5G hizmetine uygun hale getirilecek. Buna ek olarak 4.5G için yeni baz istasyonlarının da kurulması gerekiyor. 

30 bin yeni baz istasyonu

Hürriyet'ten Ahmet Can'ın haberine göre 4.5G’nin hayata geçebilmesi için ilk etapta ek 10 bin baz istasyonu kurulumu gerçekleştirilecek. İkinci ve üçüncü yıllarda bu rakam toplamda 30 bin civarına çıkacak. 4.5G ile Türkiye’deki toplam baz istasyonu sayısının yaklaşık 130 bin civarına yükselmesi gerekiyor.

'Belirsizlik ortadan kalkmalı'

4.5G için yeni baz istasyonları kurulmasının karşısında birçok farklı problem yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde frekans ihalesini değerlendirmek için toplantı düzenleyen Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, 4.5G için kurulması gereken baz istasyonları için sorunları gündeme getirdi. Öğüt, “4.5G ihalesi tamamlandı, ancak herşey bula bitmiyor. Baz istasyonlarının kurulması için izinler 2009 yılına kadar Ulaştırma Bakanlığı’na aitti. Ancak bu kaldırıldı. Kimin izin vereceği düzenlemelerde yazmıyor. Yerel yönetimler hak iddia ediyor. Ancak onların da hakkı yok. Bakanlıklarımız bu konuda çalışıyor. Umudumuz bu belirsizliğin ortadan kaldırılması” cümleleriyle şikayetini dile getirdi.

'Yeni düzenlemeler gerekiyor'

Telekomünikasyon ve Enerji Hizmetleri Tüketici Hakları ve Sektörel Araştırmalar Derneği (TEDER) Başkanı Serhat Özeren ise mobil iletişimde 4.5G teknolojisini kullanabilmek için baz istasyonları sayısının artması gerektiğine dikkat çekerek: “Bu anlamda baz istasyonlarının kurulmasının önünde birçok farklı problem bulunuyor. Yerel yönetimler bu konuda operatörlerin baz istasyonu kurmasını engelliyor. Ancak bakanlıkların da bu sorunu çözmek amacıyla yasal düzenleme çalışması bulunuyor. 4.5G kullanabilmek için yeni baz istasyonlarının kurulması şart. Bu alandaki engelleri ortadan kaldıracak düzenlemelerin çok acil hayata geçmesi gerekir” dedi.

İstasyonlarda sıkı denetim

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yaptığı düzenlemeler çerçevesinde baz istasyonlarını sıkı denetim altına almış durumda. Baz istasyonlarının elektromanyetik alanlarını Türkiye’de oluşturulan 7 farklı bölge ile sık sık denetleyen BTK, bu seviyeyi sınırlandırmış durumda. Uluslararası İyonize Etmeyen Işımalardan Korunma Komisyonu (ICNIRP) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün elektromanyetik alanlarla ilgili zararlı olmayan standardını 41 Volt/metre ile sınırlandırıldığını ifade eden Prof. Dr. Tunaya Kalkan Türkiye’de bu sınırın tek bir baz istasyonu için 10 Volt/Metre olduğunu söyledi. Kalkan, “Türkiye’deki baz istasyonları zararlı olmayan standardın bile 4 kat altında yer alıyor. Bu standartla baz istasyonları denetleniyor ve kurallara uygun hale getiriliyor” diye konuştu.

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!