3D Yazıcılar ile Kalp Ameliyatı Öncesi Pratik Yapmak Mümkün

MIT ve Boston Children’s Hospital tarafından geliştirilen ve 3D yazıcıları kullanan sistem tam da bu noktaya parmak basıyor. Hastanın MRI taramalarını kullanan sistem, bu verileri ameliyat edilecek olan kalbin prototipini 3D baskı ile üretmek için kullanılıyor. Üstelik üretim süreci 3 saat gibi kısa sayılabilecek bir süre içinde gerçekleşiyor.

MRI taramalarında hastanın kalbinin yüzlerce kesiti taranıyor. Bunu 3D baskı modeline dönüştürme problemini çözen araştırmacılar, bu sayede doktorun yararlanabileceği gerçek bir model üretebiliyor. Normal şartlar altında üç boyutlu baskı için gerekli olan MRI verisinin toplanması 10 saate kadar sürebilirken, araştırmacıların geliştirdiği algoritmada sadece 1 saat sürüyor. Bu teknik ile birlikte özellikle sıradışı bir kalp anatomisine sahip hastaların ameliyatlarında doktorların işi çok daha kolaylaşıyor.

Henüz yeni olan teknoloji yakında Boston Children’s Hospital’deki 7 cerrahın kullanımına verilecek. Yaygınlaşması durumunda ise çok fazla kalp hastasının hayatı kurtulabilir.

Popüler İçerikler

TikTok Akımı Facia İle Bitti: 15 Yaşındaki Çocuk Cinsel Organını Yaktı!
Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
Arka Sokaklar'a Dönen Şevket Çoruh'tan Kahkaha Attıran Serenay Sarıkaya Göndermesi!