397 Bin Lira Tazminat Cezası: Kur'an Kursundaki Yangın Faciasında Mahkeme 'Diyanet Kusurlu' Dedi

1 Aralık 2015 tarihinde gece çıkan ve 6 çocuğun ölümü ile sonuçlanan yangın ile ilgili bir ailenin Diyanet İşleri Başkanlığı'na açtığı tazminat davası sonuçlandı. Yangında hayatını kaybeden Mehmet Bingöl'ün ailesinin Diyanet İşleri Başkanlığı hakkında açtığı 594 bin liralık tazminat davasında mahkeme, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Bingöl ailesine 397 bin lira tazminat ödemesine karar verdi.

Yangının, kursun yeterli denetime tabi tutulmamasından kaynaklandığına dikkat çekilen kararda, denetleme görevinden dolayı Diyanet İşleri Başkanlığı sorumlu tutuldu.

Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6 sanık hakkındaki yargılama devam ederken, yangında hayatını kaybeden çocuklardan Mehmet Bingöl'ün ailesi, avukatları Reşit Kaçar aracılığıyla Diyanet İşleri Başkanlığı hakkında 594 bin lira tazminat davası açtı. 

2'nci İdare Mahkemesi'ne verdiği dilekçede idarenin hizmet kusuru olduğunu belirten Avukat Reşit Kaçar, 'Kursun, fen ve sağlık kurallarına uygun hale getirilmesi için gerekli çalışma yapılmadan, öğrencilerin yatılı kalmasına müsaade edilmiştir' dedi.

Diyanet mahkemeye gönderdiği savunmada "Oluşan zarardan, idare sorumlu değildir. Zarar, kurs görevlisinin görev kusuru olarak tanımlanan eylemi sonucunda oluşmuştur" denilmişti.

Altı Çocuğun Yanarak Can Verdiği Kuran Kursu 'Sözlü İzin'le Açılmış

"Pansiyon onayı yok, mevzuata aykırı şekilde öğrenci barındırıldı, elektrik tertibatı ve panosunun mevzuatta belirtilen şekle uygun değil"

DHA muhabiri Felat Bozarslan'ın haberine göre Diyanet İşleri Başkanlığı müfettişlerince yangın ile ilgili hazırlanan raporda ise  yangında hayatını kaybeden 5 çocuğun kursta gayrıresmi olarak barındığı belirtilerek, ilçe müftüsünün kursta bazı öğrencilerin gayrıresmi şekilde yatılı olarak barındığından haberdar olmamasının mümkün gözükmediği vurgulandı. 

Pansiyon onayı olmadığı halde kursta mevzuata aykırı şekilde öğrenci barındırıldığı belirtilen raporda, elektrik tertibatı ve panosunun mevzuatta belirtilen şekle uygun olmadığı ifade edildi.

"Eğer gerçek manada denetim yapılsaydı belki o yangın çıkmayacaktı"

Bingöl ailesinin avukatı Reşit Kaçar, olaydan bir yıl geçtikten sonra tazminat talebinde bulunduklarını belirterek, 'Önce Diyanet İşleri Başkanlığı'na tazminat başvurusunda bulunduk. Kusurlu olmadıklarını belirterek, talebimizi reddettiler. Tazminatın reddedilen kısmına ilişkin İstinaf Mahkemesi'ne başvuracağız.  Bu tip olaylar toplumda infial yaratmakta ve vicdani duyguları rahatsız etmektedir.  Önlem alınmadığı, denetimler yapılmadığı için bu olaylar yaşandı. Eğer gerçek manada denetim yapılsaydı belki o yangın çıkmayacaktı' dedi.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
YORUMLAR
14.03.2018

emsal karar fakat o çocukları geri getirmeye dünyaları versen yetmez.

14.03.2018

şerefsizler, özel yurtların burnundan getiriyorsunuz, çok ağır şartlar koyuyorsunuz ama diyanete KYK yurtlarına elinizi bile sürmüyorsunuz

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ