350 Yıldır Bilim İnsanlarının Çözemediği "a+b=c" Teorisini Kanıtlayana 27 Milyon TL Ödül Verecek!

Japon medya şirketi, 350 yıldır çözülemeyen a+b=c eşitliğini kanıtlayabilen olursa 1 milyon dolar ödül vereceklerini açıklayınca tartışmalar alevlendi. Peki, nedir bu eşitlik? Gelin beraber inceleyelim.

2012 yılı, sayı teorisyenleri için unutulmaz bir yıldı.

Japonya'nın Kyoto Üniversitesi'nden tanınmış matematikçi Shinichi Mochizuki, matematik alanının en önemli bulmacalarından biri olan abc tahmininin kanıtını yayınladı.

Ancak bu büyük ilerlemenin ardından hayal kırıklığı geldi.

Mochizuki'nin bu kanıtı, diğer uzmanların anlamlandırmaya çalıştığı, tamamen yeni bir yöntemle 500 sayfa üzerinde geliştirilmişti.

Son on yılda, birçok uzman bu kanıtı tartıştı.

Bu belirsizlik ortamında, Japon medya ve telekomünikasyon şirketi DWANGO'nun kurucusu Nobuo Kawakami, Mochizuki'nin kanıtındaki temel bir hatayı açıkça gösterecek ilk kişiye 1 milyon dolar ödül vermeyi teklif etti.

ABC tahmini, ilk bakışta basit bir konsept üzerine kuruludur. Doğal sayılar olan a ve b'nin toplamı c'yi kapsar.

Tahmin, bir sayının tam olarak bölünebileceği asal sayılarla ilgilenir. Bu tahminin özünde, iki sayının toplamının ne kadar 'zengin' olabileceğine dair bir ölçüm bulunmaktadır. Aslında, bu tahmin, doğal sayıların toplamsal ve çarpan özelliklerini bir araya getirir.

a + b = c eşitliği oldukça basit olmasına rağmen, birçok matematiksel problem bu eşitlikle ilintilidir.

350 yılı aşkın süredir uzmanları hayrete düşüren Fermat'ın son teoremi de bu eşitlikle bağlantılıdır. Eğer abc tahmini doğruysa, Fermat’ın teoremi daha anlaşılır hale gelecek ve birçok sayısal teorideki sorulara yanıt olacak.

Mochizuki'nin abc tahmini üzerine olan çalışması, matematik camiasında büyük bir ilgiyle karşılandı.

Ancak teorisinin anlaşılması oldukça karmaşıktı. 500 sayfalık bu çalışma, birçok tanım ve teoremlerle dolup taşıyordu. Mochizuki, bu çalışmasını uluslararası platformlarda sunmayı reddedince, konu üzerine birçok konferans onun katılımı olmadan gerçekleşti.

2018 yılında, matematikçi Peter Scholze ve Jakob Stix, Mochizuki'nin kanıtında büyük bir sorun olduğunu ileri sürdüler. Mochizuki ile yaptıkları görüşmeler sonucunda bir uzlaşıya varılamadı.

2021 yılında daha da büyük bir tartışma patlak verdi.

Mochizuki'nin kanıtı, kendi editörlüğünü yaptığı bir matematik dergisinde yayımlandı. Bu, matematik camiasında büyük bir tartışma konusu oldu.

Tüm bu tartışmaların ardından, birçok sayı teorisyeni Mochizuki'nin kanıtını kabul etmedi.

Bu belirsizliği ortadan kaldırmak amacıyla, DWANGO'nun kurucusuna göre eğer birisi bu teoride ciddi bir hata bulursa, bu kişiye 1 milyon dolar verilecek.

Bu teşvikin amacı, bu alanda daha fazla araştırma yapılmasını teşvik etmek. Ancak şu an için, bu teşvikin sonucu belirsizliğini koruyor ve abc tahmininin gerçekten çözülüp çözülemeyeceği konusunda net bir cevap bulunmuyor.

İlginizi çekebilir:

Hangi Kafayla Yazıldıklarını Çözmeye Çalışırken Beyninizin Yanacağı 15 Levha
Nagazaki'ye Atılan Atom Bombasından Savaşlara Kadar Tarihte 8 - 15 Ağustos Haftası Yaşanan Önemli Olaylar
Geçmişten Bugüne Popüler Noktaların Günümüzdeki Halini Görünce Dumur Olacaksınız!

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
YORUMLAR
17.08.2023

O'da bir şey mi a+b+c+d%efgh√ıijklmno=para AQ . Böyle saçma bir seymi olur ABC . Bunlarda gotlerinden element uyduruyorlar ...

17.08.2023

350 yildir matematikte pekte birşey değişmemiş demekki. dikkat çekmeye calisiyor matematikçiler bizde uğraşıyoruz kafa yoruyoruz birşeylerle demeğe calisiyorlar.

17.08.2023

Eminim öyledir

17.08.2023

350 yıldır nice bilim adamları buna kafa yürütüp teorileri reddedildiyse bundan sonraki matematikcilerin de teorileri bir okadar reddedilcek isterse doğruluk payı %90 olsun. 27 milyon TL sadece bir araç, katılımı arttirmaya caliscaklar.

TÜM YORUMLARI OKU (20)