300 Senedir Pek Çok Bitki ve Hayvana Ev Sahipliği Yapan Sülüklü Göl Nasıl Oluşmuştur? Sülüklü Göl Nerededir?

Sülüklü Göl bitki ve hayvan çeşitliliği açısından oldukça zengin bir yerdir. Göl pek çok endemik türe ev sahipliği yapmaktadır. Gölün içerisinde alabalık, abant alası, kızılkanat, gökkuşağı alabalığı gibi canlılar bulunmaktadır. Çevresinde bulunan ormanlık alanda ise ceylan, karaca, tavşan, karaca, boz ayı, tilki, kurt, yaban domuzu, ağaç kurbağası, atmaca ve yaban kedisi gibi pek çok canlı yaşamaktadır. Sülüklü Göl ve çevresinde canlıları korumak için avcılık yasaklanmıştır. 

Sülüklü Göl Oluşumu ve Özellikleri

Sülüklü Göl Tabiat Parkı doğadaki yer hareketlerinden kaynaklanan heyelan sonucunda oluşmuştur. Araştırmacıların yapmış olduğu incelemelere göre  1703 yılında heyelan seti şeklinde meydana gelmiştir. Yeryüzünün hareketleri sonucunda meydana geldiği düşünülen çukur alanı Hongurdak Deresi'nde bulunan su doldurmuştur. Gölün en derin yeri 35 metredir. Toprakta yer alan köknar, çam ve meşe ağaçları çökmenın ardından su yüzeyinde kalmıştır. 

300 senedir hala çürümemiş olan 183 tane dikili ağacın gövdesi özellikle yaz mevsiminin sonunda geri çekilen sular nedeni ile hoş bir manzara oluşturmaktadır. 

Sülüklü Göl 1987 senesinde  korunan alanlar statüsüne dahil edilmiştir. 2011 senesine dek yaban hayatı koruma alanı statüsünde kalmıştır. Ancak sene 2011'e geldiğinde  Orman Bakanlığı tarafından statüsü kaldırılarak tabiat parkı yapılmıştır.

Sülüklü Göl Turları

Sülüklü Göl'e gitmek için en uygun zaman ilkbahar ya da sonbahar mevsimidir.  Eğer yürüyüş ve turlara katılacaksanız ilkbaharı gölün çevresinin tadını çıkaracaksanız ise sonbahar mevsimini tercih etmenizi öneririz. 

Sülüklü Göl turları genel olarak İstanbul'dan hareket etmektedir. Tur ile gelecekseniz sabah erken bir saatte uyanmalı Tavşansuyu Köyü'nde araçların bırakılarak 9 kilometrelik bir yol yürüyeceğinizi belirtmekte fayda görüyoruz. 

Sülüklü Göl yolu virajlı dar ve toprak olduğundan büyük araçlar göle çıkamamaktadır.

Sülüklü Göl'de Yapılabilecek Aktiviteler

Sülüklü Göl'de eşsiz yeşillikler arasında dilerseniz doğa yürüyüşü yapabilir dilerseniz dağ bisikleti sürebilirsiniz. Bu aktivitelerin dışında ise gölün çevresinde ATV ya da 4x4 ile Off-Road yapabilirsiniz.

Sülüklü Gölde Yemek Yenebilecek Mekanlar

Gölün etrafında herhangi bir tesis bulunmamaktadır. Bu sebep ile yemek yemek için en yakın yer 9 kilometre uzaklıktadır. Sülüklü Göl'e giderken yemek ihtiyacınız için yanınızda bir şeyler götürmenizi tavsiye ediyoruz.

Sülüklü Göl Konaklama Yerleri

Sülüklü Göl'ün bulunduğu konum uzun seneler tabiatı koruma ve sit alanı statüsünde kalmıştır. Bu sebepten ötürü de gölün kenarlarında konaklama amacı ile bir yer yapılmamıştır. 

Sülüklü Göl'e en yakın konaklama yeri 30 kilometre mesafede yer alan termal otel ve tesislerin bulunduğu kaplıca yerleridir.

Sülüklü Göl Nerede? Nasıl Gidilir?

Batı Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Bolu şehri Mudurnu ilçesi Tavşansuyu köyü sınırları içerisinde yer alan Sülüklü Gölü'nün yörede bilinen adı Sarıgölcüktür. 1990'lı senelere gelindiğinde köyün ismini değiştirirken gölün isminide değiştirmişlerdir.  Göl bulunduğu konum ile Sakarya ve Bolu sınırını belirlemektedir. 

Sülüklü Göl, Bolu'nun Mudurnu ilçesinde yer almaktadır. Eğer Sülüklü Göl'e İstanbul'dan ziyarete gidecekseniz Pendik istikametinden E-8 karayolunu kullanmalısınız. Sapanca Gölü'nü geçtikten sonra Dokurcan Köyü'nden Sülüklü Göl istikametine dönerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Toplu taşıma ya da özel aracınız ile gitmeyi tercih etmiyorsanız bölgeye turlada ziyarette bulunabilirsiniz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Sülüklü Göl Gezgin Yorumları

'Her kamp severin görmesi gereken bir yer kesinlikle. Tam anlamıyla doğa ile iç içe olma şansına sahipsiniz çünkü telefon çekmiyor, bu yüzden kafanız çok rahat olacak. Kamp için çadır başı 35 TL alınmakta, ateş yakmak için odun satışı yapıyorlar çuvalı 70 TL. Son olarak yorumların çoğunda yol berbat arabasını seven gelmesin diye yazılmıştı çok abartılı olduğunu düşünüyorum, yol çok iyi olmayabilir fakat çokta kötü değil tabiat parkına gittiğiniz göz önünde bulundurarak yolda giderken altı kısa araçların da gittiğini gördüm. Bu arada glamping fiyatı ise 1700 TL ve rezervasyon olmadan almıyorlar glamping için.'

'1 gün 1 gece kaldık kamp alanları mevcut ücretli kamp alanı. Manzara doğa kuş sesleri tam bir tabiat. Kesinlikle gidilmesi gereken bir yer lütfen çöplerimizi toplayalım alana zarar vermeyelim.'

'Doğayla iç içe güzel bir ortam.. Bolu'nun son birkaç yılda popüler olan yerlerinden. İstanbul a yakın sayılacak bir mesafede. Atmosferi gayet güzel. Kamp yapılabiliyor, piknik yapılabiliyor. Belediye tesisi var gibi ama içeride yiyecek içecek satılıyor mu emin değilim. Tuvalet vs de mevcut ama takdir edersiniz ki epey pis.'

'Doğa güzelliğine diyecek yok. Cennetten bir köşe adeta. Ancak yolunun son 8 km si arazi özellikli araçların haricinde tek kelimeyle işkence. Çok daha güzel tarla yolları gördüm. Ya arazi aracıyla gelin ya da yürüyün. Kamp için 3 alan var. Kampla uğraşamam diyenler için konaklama imkanı da var. Telefon çekmiyor. Yiyeceklerinizi yanınızda getirin.'

'Doğaüstü bir güzellik, her şeyiyle çok güzel, umarım insanlar gittikçe aynı şekilde çöplerini almayı da sürdürürler ,göl asla kokmuyor , tertemiz , kamp atılacak bol bol alan var , köpek ya da yabani hayvanlarla çok derde girmedi başımız , güzel bir yürüyüş rotasına sahip zorluk derecesi 4/6, fotoğraflarda çıktığımız yere çıkıyor 2 km sonra zirvedesiniz (çok dik ), toplam uzunluğu da 25 km , bir gününüzü mutlaka ayırın o parkura , telefon tabiat parkına 10 km kala kesiliyor ve bir daha hiçbir yerde çekmiyor haberiniz olsun .'

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
YORUMLAR
18.09.2022

bi iki güne yakarlar orayı da iyi ki paylaştınız 🤨

18.09.2022

aynen

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ