30 Yaşına Gelmeden Önce Mutlaka Yapmanız Gereken 18 Şey

BuzzFeed kullanıcılarına 30 yaşından önce yapmış olmaktan memnun oldukları şeyleri sormuş. Gelen cevaplar ise oldukça eğlenceli ve faydalı. İşte bu yüzden sizler için derleyelim istedik fakat şunu da unutmadığımızı hatırlatalım, yaş sadece bir rakamdır önemli olan insanın ruhunda ne hissettiğidir!

1. Kendinize uygun, sizi zorlamayacak ama paranızı yönetecek bir bütçe planı çıkarın.

Sistematik olarak hesaplı olmaya çalışmak, bütçe planı yapmak herkes için sıkıcı bir iştir. Fakat para konusunda ne kadar kontrollü olursanız bunun o kadar faydasını görürsünüz. 

Eğer oturup kağıt üzerinde yapmak size zor geliyorsa telefonunuza bir uygulama indirebilir ayda en çok nelere para harcadığınızı görüp bazı harcamalarda kemer sıkmak isteyebilirsiniz.

2. Kitap bağışlayın! Kitaplara veda etmek zordur ama sizin keyifle okuduğunuz o sayfaları başkalarının da keyifle okuduğunu görmek size bir o kadar keyif verebilir.

3. Her ay küçük bir miktar da olsa, seçtiğiniz bir yardım kurumuna düzenli olarak bağış yapın!

4. Bir müzik festivaline gidin!

30 yaşına geldikten sonra müzik sevdanız bitecek değil elbet ama işler güçler derken, vaktiniz daralacak, sorumluluklarınız artacak. O yüzden en yakın arkadaşlarınızı toplayın, çılgın kıyafetler giyip bir müzik festivalinde bol bol eğlenin.

5. Profesyonel fotoğraflarınızı çektirin!

İster profesyonel bir fotoğrafçı olur, ister bu işe hevesli arkadaşlarınız olur. Hayatınızın bu döneminden sizinle sonsuza kadar kalacak bu kareleri yakalayın.

6. Büyük annenize ve babanıza sizin yaşınızdayken neler yaptıklarını sorun, onlarla bu konu hakkında sohbet edin.

Onlar sizin yaşınızdayken evlenmişlerdi muhtemelen? Belki 4 - 5 çocukları bile vardı... Bir fabrikada çalışıyorlardı ya da tıp okuyorlardı... Belki de askeriyede ya da devlette görev yapıyorlardı.

7. En sevdiğiniz şiiri ezberleyin!

Belki doğru zaman gelir özel bir günde okursunuz ya da sadece kendi hafızanızda kazınmış güzel bir anı olur. Her ne olursa olsun kendi duygusal yanınıza narin bir dokunuş olmuş olur.

8. Örgü örmeyi öğrenin! Örgü örmek stres atmanın en iyi ve en üretken yollarından biridir!

Sonucunda elde edeceğiniz ürüne bakmadan, sadece eğlenmek, farklı bir şeye odaklanmak, bir anlamda meditasyon yapmak için örgü örün. Tıpkı kış olimpiyatlarında galibiyet alamayınca Norveç takımının yaptığı gibi!

9. Birine, ömrü boyunca unutamayacağı bir hediye verin!

Bunun maddi anlamda büyük bir hediye olması değil, manevi anlamda her iki kişinin de bundan büyük mutluluk duyması önemli.

10. Bir bitkiniz olsun ve onu canlı tutun!

Eğer bitki bakımı konusunda çok kabiliyetli olmadığınızı düşünüyorsanız, bir sükulent ya da kaktüsle başlayıp, sonra yeşil yapraklı iç mekan bitkilerine geçebilirsiniz. Küçük bir minyatür bonzai ağacınız da olabilir!

11. Gerçekten inandığınız bir amaç uğruna bir yardım etkinliği düzenleyin, ister küçük bir dayanışma pazarı olur, ister bağış için eğlence olur...

12. Kendinize bir akıl hocası edinin! Bu kişi sizin kariyeriniz ile ilgili biri olmanın yanında, sadece saygı duyduğunuz, önerilerine kulak verdiğiniz biri olsa da yeter.

13. Yeni bir yabancı dil öğrenin! Basit telefon uygulamaları ile artık başka dillerde basit cümleler kurmak çok kolay, bundan faydalanabilirsiniz.

14. En yakın dostlarınız ile birlikte bir uzun yol seyahatine çıkın!

Araç kullanabiliyorsanız harika ama eğer ehliyetiniz yoksa uzun yola trenle çıkabilir ister Türkiye'de ister Avrupa'da birden fazla durakta çadır kurup, bol gezmeli bir tatil yapabilirsiniz.

15. Bir mekanda 'devamlı müşteri' olun!

Üniversiteden sonra muhtemelen taşınmanız, yeni bir şehire alışmanız gerekecek. Kahve dükkanlarını, restoranları ya da barları iyice gezin ve kendinizi en rahat hissettiğiniz yere sık sık gidin. 

Barista, garson ya da işletmeci size 'hoşgeldin' diyince çok hoşunuza gidecek, hatta belki bazıları dertlerinizi bile dinleyecektir.

16. En sevdiğiniz basit bir yiyeceğin tarifini öğrenin, hem sizin pratik yemeğiniz hem de spesiyaliniz olsun!

17. Bir partide ya da sosyal ortamlarda sohbet etme yeteneğinizi geliştirmek için şu 4 harfi unutmayın: A - İ - E - H!

Yeni tanıştığınız biri ile sohbet kurmakta zorlanıyorsanız, temel sorulardan başlayın ve bu sorularla sohbet sohbeti açacaktır! 

A : Aile - Karşı tarafa ailesi, kardeşleri ve yakın dostlarını sorabilirsiniz. 

İ : İş - Ne iş yaptıklarınız sorabilirsiniz? İşe nasıl gidip geldiklerini, o iş yerinde ne kadardır çalıştıklarını, işlerini sevip sevmediklerini sorabilirsiniz.

E : Eğlence - Hobilerini, tatillerini, spor yapıp yapmadıklarını, kendilerini nasıl dinlendirdiklerini sorabilirsiniz. 

H : Hayaller - Gelecek hayalleri, tatil hayalleri, bu işi yapmasalardı ne iş yapmak isterlerdi gibi sorular da sohbetin ilerlemesine yardımcı olacaktır.

18. Başarılı olmak için kendinizi yerden yere vurup, kendi üzerinizde ağır bir baskı oluşturmayın!

Çevremizde gördüğümüz birçok başarılı ve ünlü kişinin 20'li yaşlarının sonunda ilk büyük başarısızlıklarını elde ettiklerini de hatırlamamız gerek! 

Kariyer, akademik ya da paradala olarak başarı yakalamak için önemli olan yaş değil, motive olmayı ön planda tutmaktır!

Aslında yukarıdaki tavsiyeler her yaş için geçerli, çünkü yaşımız sadece güneşin etrafında kaç kez döndüğümüzü gösteren bir rakamdan ibaret!

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
14.04.2018

Yoo, kitaplarımı asla hediye edemem. Aynı kitaptan iki tane varsa ikincisini verirken bile üzülüyorum.

14.04.2018

ben kitaplarimi kimseye vermem onlar benim bebeklerim .

14.04.2018

çok mu uğraştınız la bu öğüdümsüleri yazmak için. Hemen gidip çiçeeğimi ekip büyümesinü bekliyorum o zaman ben. siz de bar cafe neyin araştırın bana. ofğaisllşaiapqşçw😂

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ