30 Binden Fazla Şubesi Var: Dünya Çapında Başarı Hikayesi Olan Starbucks Vietnam’da Neden Tutunamadı?

Starbucks, dünyanın dört bir yanındaki kahve tutkunlarının sabahları vazgeçemediği bir marka haline gelmiş olabilir ancak Vietnam’da işler pek de yolunda gitmedi. Kahve denince akla gelen bu dev marka, Vietnam’da neden başarısız oldu?

Kaynak 1Kaynak 2

Vietnam kahve kültürünün kalbi, robusta çekirdeklerinde atıyor. Güçlü ve yüksek kafeinli olan bu çekirdekler, Vietnamlıların tercihi.

Oysa Starbucks, hafif arabica çekirdekleriyle dünya çapında tanınır. Ancak Vietnam’da bu arabica çekirdekleri, robusta çekirdeklerinin sunduğu güçlü etkiyle yarışamıyor.

Robusta çekirdekleri %2,7 kafein içerirken, Starbucks’ın arabica çekirdekleri yalnızca %1,5 kafein içeriyor. Vietnamlı kahve severler için bu fark, enerjilerini artırmak için fazlasıyla önemli.

Vietnam’ın benzersiz kahve çeşitleri arasında yer alan buzlu kahve (cà phê sữa đá) ve yumurta kahvesi (cà phê trứng) gibi lezzetler, Starbucks menüsünde yer bulamadı.

Yerel kafeler, bu özgün tatları sunarken Starbucks ise latte ve flat white gibi alışılmış seçeneklerle sınırlı kaldı. Bu da Vietnamlıların Starbucks’tan uzak durmasına neden olan etkenlerden biri.

Yerel kafe sahipleri, kapılarının hemen dışındaki taze robusta çekirdekleriyle çalışırken Starbucks ithal kahveyle rekabet etmeye çalışıyor. Bu da Vietnam’da iş yapmayı oldukça zorlaştırıyor.

Vietnam’da kahve, sokak kafelerinde oldukça uygun fiyatlara satılıyor. Bu nedenle Starbucks’ın daha yüksek fiyatları, Vietnam’daki yerel kafelerle rekabet etmesini zorlaştırıyor.

Yüksek gelirli Vietnamlılar, bazen farklı bir deneyim yaşamak için Starbucks’ı tercih etse de bu nadir görülen bir durum. Zira Vietnam’da kahveye olan talep büyük ancak rekabet de oldukça sert.

Vietnam’da binlerce yerel kafe varken, Starbucks’ın başarılı olabilmesi için menüsünü ve stratejisini yerel müşterilere hitap edecek şekilde uyarlaması gerekiyor.

İlginizi çekebilir:

Meğer Stratejikmiş: Çarşılardaki Kuyumcular Neden Hep Yan Yana Çalışırlar?
Keşke Bizde de Olsa Dedirtiyor: Singapur Her Hafta Neden Tam 5 Milyon Sivrisineği Doğaya Salıyor?
Sohbetlerin Aranan İsmi Olacaksınız: Arkadaş Ortamında Satabileceğiniz 15 Şaşırtıcı Bilgi

Popüler İçerikler

Gazeteci Hande Fırat, Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan Şartlarını Yazdı: 3 Şart Var!
Mauro Icardi ile Barışan Wanda Nara'dan Çok Konuşulacak Üstsüz Poz!
Bahçeli Sonrası Özgür Özel'den Çözüm Süreci Açıklaması: "El Yükseltiyorum, Kürtlere Devlet Teklif Ediyorum"