3 Yaş Göz Muayenesi Nasıl Yapılır?

Bebekler doğduklarında genelde bir miktar hipermetrop doğarlar. Zamanla bu hipermeteropi geriler ve gözler 3-4 yaşına doğru büyük oranda olgunlaşmaya başlar. Tüm bebeklere doğumu takiben göz muayenesi yapılır ancak olası göz ve görme problemlerinin erkenden tespiti için muayenelerin tekrarlanması gerekir. Bu nokta da en geç 3-4 yaşındaki çocukların göz muayenesinden geçmesi tavsiye edilmektedir. Peki, 3 yaş göz muayenesi nasıl yapılır? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Göz muayenesinin amacı çocuktaki mevcut göz ve görme problemlerini tespit ederek tedavi etmek ve olası göz tembelliği sorununa karşı korumaktır. Görme doğumda yeteri kadar gelişmez. Yetişkindeki düzeye 4 yaşlarında ulaşılır. Bu olgunlaşma ve gelişme sürecinde gözün görme tabakasının yanı sıra beyindeki bağlantı yolları da gelişir. Bu süreçte görmede soruna yol açacak her sebep çocukta kalıcı görme problemlerine neden olabilir. Çocuklarda yaygın görülen göz bozuklukları; şaşılık ve kırma kusurlarıdır. Çocukların tümünün herhangi bir görme problemi bulunmasa da en geç 4 yaşına ulaşmadan göz muayeneleri yapılmalıdır. Peki, 3 yaş göz muayenesi nasıl yapılır? İşte tüm detaylar…

Çocuklarda Göz Muayenesi Hakkında

Çocukların görmeleri 3 yaşından itibaren ölçülebilir. Çocuğun ilk muayenesi normalse diğer göz muayenesi 4 yaşında yapılabilir. Ancak 3 yaş göz muayenesinde herhangi bir sorun saptanırsa doktorunuz daha önce göz kontrolünü yapmak isteyecektir. 4 yaş muayenesinde ilk yıllarda yapılan motilite testinin tekrarı yapılır; görme ölçümü ve kırma kusuru ölçülür. 

Şaşılık, ptozis, katarakt vs. olmayan çocuklar için en önemli göz muayene yaşı 3-3,5 yaş arasıdır. Bu yaşlarda tespit edilen göz bozuklukları iki göz arasında numara farkının yüksek olması halinde, numarası yüksek olan göz bulanık görür ve sonuç olarak beyine bulanık bir imaj gönderilir. Beyin bir süre sonra bulanık görüntüyü algılamakta sorun yaşar ve devre dışı bırakır. Bu durum gözde tembellik adı verilen durumu ortaya koyar.

3 Yaş Göz Muayenesi Nasıl Yapılır?

Göz doktoru enfekte ya da anormal kirpik foliküllerini,  göz irini, yumruları ve ödemi görebilmek için çocuğun göz kapaklarını yakından inceler. Bunun yanı sıra irisi, korneayı, merceği, bulutlanma ya da diğer sorunları görmek için detaylı olarak muayene etmek isteyecektir.

Küçük çocuklar için tercih edilen bazı göz testleri arasında şunlar yer alır;

Retinoskopi: Bu muayene esnasında gözün arkasındaki (retina) yansıma incelenir. Gözün içine doğru bir ışık tutularak yapılır. Çocukların gözlerindeki olası bulutlanma (konjenital katarakt) ya da farklı kırılma kusuru ortaya konur.

Lea sembolleri: Harfli tablolardaki normal göz testleri ile benzerdir, ancak bu testte semboller yerine ev, kare, elma ve daire yer alır.

Rastgele Nokta Stereopsi: Bu testte çocukların gözlerinin ne kadar iyi çalıştığı gözlemlenir. İşlem sırasında 3-D camlardan meydana gelen özel paternler kullanılmaktadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Göz Sağlığınızın Ciddi Bir Şekilde Tehlikede Olabileceğini Gösteren 10 İşaret
Gözleriniz Hakkında İlginizi Çekebilecek 24 Bilgi

Popüler İçerikler

'Atatürk' Yorumu Büyük Tepki Çekmişti: İlber Ortaylı'dan Daron Acemoğlu'na Tarih Dersi!
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu