3 Ülkeden Rusya'ya 'Koronavirüs Aşısı' Suçlaması: Verileri Çalmaya Çalıştılar

İngiltere, ABD ve Kanada, Rusya'yı, koronavirüsüe karşı aşı geliştirmek için çalışmalar yürüten bilim insanlarının elindeki verileri çalma girişiminde bulunmakla suçladı. Kremlin ise suçlamayı reddetti.

VOA'nın aktardığına göre üç ülke, Cozy Bear olarak da bilinen ve Rus istihbarat teşkilatının parçası olduğu söylenen hacker grubu APT29'un koronavirüse karşı aşı geliştirilmesinde rol oynayan akademik kurumlara ve araştırmaya dayalı çalışmalar yürüten ilaç firmalarına siber saldırıda bulunduğunu iddia etti.

Rusya’ya yönelik bilimsel veri hırsızlığı suçlamasına ilişkin açıklamayı, Amerika ve Kanada'daki yetkililerle eşgüdümlü olarak İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, ''Rus İstihbarat Teşkilatı'nın koronavirüs pandemisiyle mücadele edenleri hedef alması kesinlikle kabul edilemez. Başkaları sorumsuz davranışlarla kendi bencil çıkarlarının peşinden koşarken, İngiltere ve müttefikleri aşı bulmak ve küresel sağlığı korumak için canla başla çalışıyor'' dedi.

''Araştırmaları sekteye uğratmaktan çok fikri mülkiyet hırsızlığı girişimi''

İstihbarat yetkilileri ısrarla devam eden siber saldırıları, bilimsel araştırmaları sekteye uğratmaktan çok fikri mülkiyet hırsızlığı yapma çabası olarak görüyor. İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi, ''kötü niyetli faaliyetlerin'' devamlı olduğunu ve ''çoğunlukla hükümetleri, düşünce kuruluşlarını, sağlık sistemini, enerjiyi ve diplomasiyi hedef aldığını'' kaydetti.

Aşı geliştirilmesiyle ilgili herhangi bir verinin çalınıp çalınmadığı netlik kazanmış değil. Ancak İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi, bireylerin gizli kilisel verilerinin çalınmadığı görüşünde.

Kremlin suçlamayı reddetti

Kremlin ise batı ülkelerinin veri hırsızlığı girişimi suçlamalarını reddetti. TASS haber ajansına göre Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın İngiltere'deki ilaç firmaları ve araştırma kurumlarına yönelik siber saldırılarla bir ilgisinin olmadığını söyledi.

RIA Novosti'nin haberine göre Kremlin sözcüsü Peskov, Londra'nın iddialarının sağlam delillere dayanmadığını savundu.

''Cozy Bear'' 2016 seçimleri öncesinde de siber saldırıyla gündeme gelmişti

''Dükler'' olarak da tanınan Cozy Bear grubu, Washington tarafından 2016 seçimleri öncesinde Demokrat Parti Ulusal Komitesi'nin bilgisayar ağına girerek elektronik posta yazışmalarını çalan Rus hükümetiyle bağlantılı iki siber korsan gruptan biri olarak belirlenmişti. Diğer korsan grup ise Fancy Bear olarak biliniyor.

İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi Operasyon Direktörü Paul Chichester, kurum ve kuruluşları bilgisayar ağlarını korumak amacıyla yayımladıkları tavsiyelerle ilgili bilgi edinmeleri çağrısında bulundu.

Putin siber saldırılardan haberdar mı?

Açıklamada, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in aşı araştırmalarına yönelik siber saldırıdan haberdar olup olmadığına ilişkin ayrıntı yer almadı. Ancak İngiliz yetkililer böyle bir istihbaratın son derece değerli olabileceği görüşünde.

Amerikalı yetkililer, uzun süredir Çin'e yönelik benzer suçlamalarda bulunuyor. ABD Federal Soruşturma Dairesi (FBI) Başkanı Chris Wray, geçen hafta, ''Çin, şu anda, koronavirüs araştırmaları yürüten Amerikan sağlık kuruluşlarını, ilaç firmalarını ve akademik kurumlarını hedef alma çabasında'' demişti.

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
16.07.2020

iyi de bu bir sorun mu? Herkes bu virüs için çalışmıyor mu? Bırakın Rusya da çalışsın işte, belki onlar bulur çözümü

Oldu parsayı siz toplayın millet boş boş beklesin yedirmezler gundi

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ