3 Çocuk Yapmazsak 20 Yıl Sonra Emekli Maaşlarımız Ödenmeyecek mi?

Türkiye’nin önünde ciddi bir nüfus krizi olduğunu biliyor muydunuz? Emekli maaşları 20 sene sonra tehlike altında.

Herkesin bildiği gibi Tayyip Erdoğan, yürüttüğü siyasetle gençleri evlenmeye, evlenenleri de 3 çocuk yapmaya teşvik ediyor.

Yıllardır yürütülen bu siyaset, muhafazakar politikalara uygun olsa da işin aslı bambaşka. Türkiye bir nüfus krizi ile karşı karşıya.

Giderek yaşlanıyoruz. Grafiklerde görüldüğü gibi

SSK verilerine göre her yıl ortalama 225bin kişi çalışan nüfusa katılırken, her yıl ortalama 375bin civarında kişi emekli oluyor.. Ve bu fark giderek artıyor. Özellikle kriz dönemlerinde bu fark daha da artıyor.

Geçtiğimiz günlerde Karar Gazetesi'nde İbrahim Kahveci bu istatistiklerle konuya değinmişti

İlerleyen yıllarda fark attıkça maaşlarımızdan kesilen primler, emekli maaşlarını ödeyemez hale gelecek.

Bu durum için hükümetin önerisi ne peki? Evlenin ve 3 çocuk yapın. Hatta mümkünse kredi çekip, ev alın. 🤦🏻

Aynı sorunu Batı Avrupa ülkeleri de yaşadı ve yaşıyor. Her ne kadar çocuk yardımları için büyük bütçeler ayırsalar da güçlü ekonomileri olduğu için umutlarını çiftlerin yatak odası performansına bağlamış durumda değiller.

Refah seviyesi yüksek olmasına bağlı olarak  bizim gibi ülkelerden beyin göçü aldıkları için bu kriz onları bizi vurduğu gibi vurmuyor. Yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacını kolayca karşılayabiliyorlar. 

Peki Türkiye yatak odasına testosteron pompalayarak nüfus krizini çözebilecek mi?

Hiç sanmam. Alttan gelen genç nüfusun önceki yıllara göre oran olarak azalmasına rağmen, genç işsizliğin giderek artması bize çok şey söylüyor aslında.

3 değil 5 çocuk yapsanız da mevcut ekonomik durgunluk ve dengesizlikle nüfus krizini çözmeniz mümkün değil.

İnsanlar iş bulamıyor, iş bulamayınca yuva kuramıyor. Evlilik yaşı giderek yükseliyor. Ortalama ilk evlenme yaşı, 2018 yılında erkekler için 27,8 iken 2019’da 27,9 oldu. 2020’de ise 28 olması bekleniyor. Kadınlarda ise durum farklı değil. İlk evlenme yaşı 2018’de 24,8 iken, 2019’da 25,0 oldu. Şehirleşme ve modernleşme bunda etken olsa da en önemli neden şüphesiz bozuk ekonomi.

Gençler işsiz. Gençler ailelerinin yanında yaşıyor. Yani 3 değil 5 çocuk yapınca sorun çözülmüyor.

Evet bizi büyük bir nüfus krizi bekliyor. Eğer ekonomik seyir böyle devam ederse 20 yıl sonra SSK sistemi patlayacak.

  • 3 çocuk stratejisi de bozuk ekonomi ile çalışmayacağı için bu durumda hükümetler için tek çare kalıyor: Emeklilik yaşını yükseltmek. Yani hükümetler ya zenginliği adil paylaştıracak ya da yine bütün yükü çalışana yıkacak.

  • Şunu çok iyi biliyoruz ki zenginlik adil paylaşıldığında ne doğum oranını yükseltmeye gerek kalır, ne de emeklilik yaşını yükseltmeye. 

  • Konu biraz ciddi. Türkiye yaşlanıyor ve çözüm 3 çocuk yapmak değil. 

Popüler İçerikler

Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Milli Eğitim’in Yeni Müfredatında Tartışmalar Devam Ediyor: Din Kültürü Dersleri 572, Atatürkçülük 77 Sayfa
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
YORUMLAR
21.02.2021

3 aylık taze anneyim artık sütüm yetmiyor diye bebeğime mama aldım. 350 gr 85 lira. Sütüm olmasa maazallah bu mama sadece 3 günde tükenecek. Sütümle beraber 1 haftada tükettik. Yani bundan sonra aylık mama masrafımız 340 lira, o da zam gelmezse... Bebek bezi sürekli biten ıslak mendil şampuan pişik kremi küçülen kıyafetler bilmem neler neler... 5 çocukmuş boş boş konuşmayın yaa

21.02.2021

Anneli babalı büyüsün. Bir de herhangi bir mamayı kullanamayan aileler var ki o zaman masrafı 3 katına çıkıyor...

21.02.2021

din dedi deizm arttı, çocuk yapın dedi azaldı, kadına şiddet arttı, hayvana şiddet arttı, ekonomi :) şahlanacak :) dedi :) malum... az daha oy istese de biz de kurtulsak artık.

21.02.2021

Nüfus hikayesinden sorumlu olan Kenan Evren'dir , dünya senelerdir biliyor 2.8 çocuk yapmadıkça nüfus sabit kalmaz , o zamanlar tek çocuk diye tutturdu , şimdi elinizde patlayacak. Kürtler (ırkçılık yapmıyorum) ve Suriyeliler olmasa nüfus zaten fena düşecek. Neyse biz de Afrika'dan nüfus ithal ederiz , renkli bir toplum oluruz.

21.02.2021

Millet bakkaldan bir bardak, iki bardak şeklinde ay çiçek yağı, 100-200gr'lık şeker alacak duruma gelmiş hâla 5 çocuk yapın diyor.

TÜM YORUMLARI OKU (64)