29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Nasıl ve Ne Zaman İlan Edildi? 29 Ekim'de Ne Oldu? 29 Ekim Anlamı ve Önemi Nedir?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 'Benim en büyük eserim' dediği Türkiye Cumhuriyeti bugün 98 yaşında. Peki egemenliği tek bir ailenin elinden alıp kayıtsız şartsız millete veren Cumhuriyet nasıl kuruldu? Bu yıl, Cumhuriyet'in ilanının 98. yıl dönümü yurt genelinde büyük bir coşku ile kutlanıyor. Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan önlemlerle etkinliklere katılacak olan vatandaşlar, Cumhuriyet Bayramı anlamı ve önemi hakkında araştırmaya başladı. Dedeler torunlarına, babalar ise evlatlarına Cumhuriyet Bayramı anlam ve önemi hakkında bilgi verecek. Peki, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nasıl ve ne zaman ilan edildi? İşte Türk milletinin şanlı tarihinin dönüm noktalarından birisi olan Cumhuriyet Bayramı hakkında merak edilenler...

Cumhuriyetimizin ilanının 98. yıl dönümü, her sene olduğu gibi bu yıl da büyük bir coşku ile kutlanacak. Koronavirüs önlemleri ile beraber kutlanacak olan Cumhuriyet Bayramı öncesinde, bu önemli tarihin anlam ve önemi de merak konusu oldu. Peki, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı önemi ve anlamı nedir, nasıl ve ne zaman ilan edildi? İşte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hakkında bilgiler…

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Önemi Nedir?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmen kurulduğu tarihtir. Ulu Önder Atatürk, diğer bayramlar gibi bu bayramı da gelecek nesillere bir miras olarak bırakmıştır.

29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan bir anayasa değişikliğiyle Türkiye'nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak belirlenmiştir. Bunun 101 pare top atışıyla kutlanması aynı gün meclis tarafından kararlaştırılmıştır. Bizler de yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş günü olan 29 Ekim'i her yıl ülkece coşku içinde kutlamaya devam ediyoruz.

Türk halkı için Cumhuriyet Bayramı, milli birlik ve beraberliğin, toplumsal dayanışmanın üst düzeye çıktığı milli bayramlarımızdan birisidir. Kurtuluş Savaşı'nın Türk milletinin zaferiyle sonuçlanmasının ardından ortaya çıkan yönetim boşluğunun kaldırılması amacıyla yeni bir yönetim biçiminin belirlenmesi şarttı. Mustafa Kemal ve arkadaşları yaptıkları çalışmalar sonucu Türkiye'ye yakışır yönetim şeklinin cumhuriyet olduğuna karar verdi. Nihayetinde 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edildi.

Cumhuriyet Bayramı Nasıl İlan Edildi? 29 Ekim 1923'te Ne Oldu?

Osmanlı İmparatorluğu'nda, ikinci Meşrutiyetin ilanından altı yıl sonra Birinci Dünya Savaşı başladı. 1914′te başlayan Birinci Dünya Savaşı'na dünyanın belli başlı devletleri katıldı. Dört yıl süren savaş sonunda bizimle birlikte olan devletler yenildi. Savaş kurallarına göre biz de yenilmiş sayıldık. Ülkemiz İngilizler, Yunanlılar, Fransızlar, İtalyanlar tarafından paylaşıldı. Ulusuna inanan, güvenen Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919′da Samsun'a geldi. Erzurum'da, Sivas'ta kongreler düzenledi. Mustafa Kemal Paşa 'Tek bir egemenlik var, o da Milli egemenliktir. Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır.' diyordu.

Yurdun dört bir tarafından gelen ulus temsilcileri -milletvekilleri- 23 Nisan 1920 günü Ankara'da Büyük Millet Meclisi'nde toplandı. Meclis, Mustafa Kemal Paşa'yı başkan seçti. Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Bir yandan efeler, dadaşlar, seymenler bulundukları yörede düşmana karşı koydular. Öte yandan düzenli ordular İnönü'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da savaştılar. Yurdumuz düşmanlardan kurtarıldı.

Cumhuriyet Yönetimi Kuruldu

29 Ekim 1923 günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan cumhuriyet önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verildi. Meclis önergeyi kabul etti. Böylece ülkemizde cumhuriyet yönetimi kuruldu. Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı oldu. Cumhuriyet'in ilanı yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı. Cumhuriyet; yurttaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetimdir. Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilmesidir. Cumhuriyet yönetiminde söz ulusundur. Cumhuriyet'i korumak, kollamak, yaşatmak her yurttaşın ödevidir.

Popüler İçerikler

Narin Güran Davasında Anne Yüksel Güran İfade Verdi: "Namusuma Leke Sürdüler, Beni Burada Asın"
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e 1 Dakikalık Saygı Duruşu!
Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti