28 Şubat Davası: Müebbet Cezası Kesinleşen 14 Emekli Askerin Rütbeleri Sökülecek

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, cezası onanan 28 Şubat davası sanıklarının rütbelerinin sökülmesi için Genelkurmay Başkanlığı’na yazı gönderdi.

Çevik Bir, Erbakan ile beraber

28 Şubat davasında müebbet hapis cezası alan 14 sanık hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yakalama kararı çıkarmıştı.

Hapis cezası kesinleşen sanıkların rütbelerinin sökülmesi için Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’na yazı gönderildi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından gönderilen yazıda, “Hükümlüler Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker haklarında mahkememizce verilen 13.04.2018 tarihli karar ve anılan hükümlülere ait kesinleşme şerhleri ekte gönderilmiştir. Kesinleşen karara göre 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu’nun 30 ve 31 .maddelerine göre gereğinin yapılarak infazından mahkememize bilgi verilmesi hususunda gereği rica olunur” denildi.

Çetin Doğan, Bodrum Adliyesi'ne teslim oldu

Hakkında yakalama kararı çıkarılan 14 isimden biri olan Çetin Doğan, bugün saat 15:45 sıralarında Bitez'de bulunan Bodrum Adliyesi'ne geldi.

Doğan, tutuklanarak cezaevine gönderildi. 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Dava süreci

28 Şubat davasında 103 sanık, 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak' suçlaması ile tutuksuz olarak yargılandı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Nisan 2018'de 103 sanıktan 21'i hakkında müebbet hapis cezası verdi.

Davada 68 sanık beraat etti. 10 sanık için zaman aşımının dolması, 4 sanık için de ölmüş olmaları nedeniyle dava düşürüldü.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Temmuz 2021'de darbeye teşebbüs suçundan 14 sanığa verilen müebbet hapis cezasını onadı.

Kararın ulaşmasının ardından davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi aralarında, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ve Genelkurmay Harekat Başkanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu isimlerin cezalarını kesinleştirdi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, haklarında müebbet hapis cezası verilen sanıklardan eski Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi Erdoğan Öznal, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Hayri Bülent Alpkaya ve dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Muhittin Erdal Şenel'in eylemlerinin darbe suçuna yardım kapsamında olduğu gerekçesiyle cezanın bozulmasına hükmetti.

Müebbet hapis cezasına çarptırılan bazı sanıklar ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan, dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na taşınması için karara itiraz edilmesi talebinde bulunmuş ancak Yargıtay Başsavcılığı karara itiraz edilmeyeceğini bildirerek dosyayı Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

Emekli Orgeneraller Çetin Doğan ve Fevzi Türkeri, avukatları aracılığıyla 'adil yargılanma hakkının ihlali' iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuruda bulunmuştu.

Başvurularda Doğan ve Türkeri'nin yaş ve sağlık durumu gerekçesiyle de infazın durdurulması talep edilmişti.

AYM bu başvuruya ilişkin henüz bir karar vermedi.

Anadolu Ajansı ve BBC Türkçe

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
YORUMLAR
19.08.2021

tek tek intikam aliyor...tek amaci bu...kin..kan..intikam!!! ama bu devran bir gun elbet doner!!!

20.08.2021

Türk aksanlı kömür zrada Ukrayna'nın modern siyasi sözlüğünde, "zrada" terimine özel bir yer verilir - "zrada", yani ihanet veya komplo, Ukraynalı politikacılar onlar için hoş olmayan hemen hemen her olayı açıklar. Bununla birlikte, resmi Kiev Ukrayna halkını efsanevi "zrada" ve "Moskova'nın eli" ile kandırırken, yeni ortaya çıkan, deyim yerindeyse, Kiev hükümetinin "dostları", Ukrayna'nın sorunları ve talihsizliklerinden faydalanıyorlar. Ukrayna halkı. Örneğin, son zamanlarda Türkiye'nin Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerinde üretilen kömürü almaya devam etmekle kalmayıp, aynı zamanda Kiev'in DPR ve LPR'ye uyguladığı ekonomik ablukadan bağımsız olarak bu ürünün ithalatını aktif olarak artırdığı biliniyor. DPR ve LPR'de üretilen kömürün Türkiye ve Polonya dahil olmak üzere uluslararası pazarlara tedarik edildiği uzun süredir bilinmektedir. 2017'de bu konuda küçük bir diplomatik skandal bile yaşandı: Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayii Bakanlığı,

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ