26 Maddede Dans ve Müziğin Tanrıları, Tanrıçaları, Kahramanları

Güzel sanatlarla mitoloji  ilişkisi içerisinde dans ve müzikle bağlantısı da görülmektedir. Pek çok farklı kültürde dans ve müzikle ilgili tanrı, tanrıça veya kahramanın bulunduğu bilinmektedir. Dans tanrısı, müzik tanrısı gibi ifadeler dünya mitolojilerinde yer almaktadır. Bu galeride farklı kültürlerde dans ve müzikle ilişkilendirilen tanrılar, tanrıçalar ve kahramanlardan bazıları yer almaktadır.

1. Ame No Uzume (Japon Mitolojisi)

Şafak ve eğlence tanrıçasıdır. Dansçıların koruyucusu ve ‘Kagura’ adındaki Şinto dinsel dansının da yaratıcısı olan Ame No Uzume, gök tanrıçasıdır. Yaptığı danslarla güneş tanrıçası Amaterasu’yu, gizlendiği Ama No İvaya

mağarasından çıkartmayı başarmıştır.

2. Apollon (Yunan Mitolojisi)

Yunan Mitolojisinde kehanetin ve müziğin tanrısı olarak bilinir.

3. Apsaraslar (Hint Mitolojisi)

Sudan hareket eden” anlamına gelir. Bunlar adlarında da anlaşılabileceği gibi su perileridir. Fiziksel özellikleri çok belirgin değildir. Sularda yaşarlar

ve göz açıp kapayana kadar ortadan kaybolurlar. Banyan ve İncir ağaçlarının içlerinde yaşadıkları, zil ve lavta ile müzik çaldıkları söylenir. Aşklarıyla ünlüdürler. İnsanlarla da aşk yaşarlar.

4. Balmarkodes (Fenike Mitolojisi)

Dansın efendisi olan bir tanrının adıdır.

5. Bes, Beset (Mısır Mitolojisi)

Özellikle gerileme döneminde tapınılan kirpi sakallı, göğüsleri sarkık, arkasında bir pars kuyruğu bulunan, çarpık çurpuk bir cüce olarak tasvir edilen

koruyucu bir tanrıdır. Bu ürkütücü durumunu yanında çok sayıda bıçak ya da kama taşımasından ötürü kötü cinleri evden uzaklaştıran, genellikle yatakların başucunda bulunmasından ötürü de uyuyanları ve lohusaları koruyan bir tanrı konumuna gelmiştir. 

Aynı zamanda lir ya da tef sesine uyarak kendisi de dans eden Bes; gülme, neşe ve dans tanrısı olduğu için dansözler, kalçalarında onu simgeleyen bir dövme taşırlar.

6. Bragi (İskandinav Mitolojisi)

Odin ve Gunlod’un oğlu, İdun’un kocası olan şiir ve müzik tanrısının adıdır. Zeki, yaşlı ve sakallı olarak tasvir edilen Bragi, Valhallaya gelenlere hoş geldin şiiri okur ve bir kadeh içki ikram ederdi. Daima hikâyeler anlatan bir tanrı idi ve tanrılara ebedi gençlik sağlayan elmaları temin ederdi.

7. Canola( Kelt Mitolojisi)

İrlanda harpını icat eden kadının adıdır. Sevgilisiyle tartışıp evine gitmiş, geceleyin çürüyen balina iskeletlerinde kalmış liflerin rüzgârda çıkardığı sesten esinlenerek ertesi gün bir harp yapmıştır.

8. Daphnis (Yunan Mitolojisi)

Daphnis nymphalar tarafından büyütüldü; onlardan çobanlık sanatını öğrendi. Olağanüstü yakışıklı olan Daphnis'e birçok tanrı, nympha ve ölümlü âşık oldu. Özellikle, Pan ona müzik öğretti. Daphnis, sığırları otlarken flüt çalar; kendi icat ettiği tür olan çoban şarkıları söylerdi.

9. Euterpe (Yunan Mitolojisi)

Sanat perileri dokuz Mousa’dan biri. Flütü onun icat ettiği söylenir. Elinde flüt, başında çiçeklerden yapılma bir taçla simgelenirdi. Şenliklere, bayramlara katılır, müzikli toplantılara başkanlık ederdi.

10. Glaistig (Kelt Mitolojisi):

İskoç halkının inanışında yarı keçi yarı kadın formunda sarı saçlı koyu renk tenli güzel kadın formunda bir su ruhunun adı olup vücudunun keçi tarafını yeşil bir elbisenin ardında saklamaktadır. Bazı hikâyelerde dans edip şarkı söyleyerek kendine çektiği kurbanlarının kanını emdiği anlatılmaktadır

11. Hathor (Mısır Mitolojisi)

İnek tanrıçası Hathor müzikle, cinsellikle ve annelikle özdeşleştirildi. Firavunlara “Hathoréun oğlu” denili

12. Hermes (Yunan Mitolojisi)

Hermes liri icat etmiştir. Apollon, bu icattan öylesine etkilendiki, lire karşılık sürülerini Hermes'e bıraktı. Hermes daha sonra flütü icat etti; Apollon bunu da bir altın asâ karşılığında satın aldı ve ayrıca ona kehanet sanatını öğretti.

13. İakkhos (Yunan Mitolojisi)

İakkhos, elinde bir meşale olduğu halde dans ederek Eleusis ayin alayının başını çeken ergenlik çağına yeni ulaşmış bir çocuk olarak tasvir edilir.

14. Kai Yum (Maya Mitolojisi)

Bir müzik tanrısının adıdır.

15. Khrysothemis (Yunan Mitolojisi)

Giritli Karmanor’un kızı. Müzik yarışmalarının icadı ona atfedilir. Söylendiğine göre, bu yarışmalarda ilk ödülü kendisi kazanmıştır. Müzisyen Philammon’un annesi olarak geçer.

16. Ksoçikuetzal (Aztek Mitolojisi)

Yeryüzü, çiçek, aşk, bitkiler ile dans tanrıçasının adı olup, sanatçıların, fahişelerin, hamile kadınların ve doğumun koruyucusudur.

17. Laka(Hawaii Mitolojisi)

Refah, dans, şarkı ama özellikle özdeşleştirildiği sağanak yağmur tanrıçasının adı ve bereket tanrıçası Kapo’nun kızı olup tüm Hula dansçılarının koruyucusudur.

18. Makuilksokhitl (Aztek Mitolojisi)

Müzik ve dans tanrısının adıdır.

19. Meret (Mısır Mitolojisi)

Sevinç ve şarkı tanrıçasının adıdır.

20. Nereus Kızları (Yunan Mitolojisi)

Nereus’la Doris’in kızları. Sayıları yazardan yazara değişir. Nereus Kızları deniz dibindeki saraylarında Nereus ve annelere Doris’le birlikte yaşarlar; günlerini şarkı söylemek, dans etmek, kumaş dokumak ve iplik eğirmekle geçirir, yunuslar, tritonlar gibi deniz yaratıklarıyla arkadaşlık ederlerdi.

21. Orpheus (Yunan Mitolojisi)

Apollon'un Ouraia ile birleşmesinden, Linos ve Orpheus adlı müzisyenler dünyaya geldi.

22. Pele (Kuzey Pasifik Mitolojisi)

Hawaii adalarında doğum tanrıçası Haumea’nın kızı, güç ve yıkımın kişileştirilmiş sembolü ateş ve volkan tanrıçasının adı olup, lav püskürmelerine sebep olmaktadır. Kilauea yanardağının içinde yaşayıp, şekil değiştirebilen büyüleyici güzellikte bir kadın olarak tasvir edilen Pele, Hula dansçılarının koruyucusudur.

23. Radha (Hint Mitolojisi)

Krişna’nın sevgilisi olan bir çoban kızının adıdır. Genellikle resimlerde flüt çalan Krisna’nın yanında, onu dinler durumdadır. Krişna burada çobanların tanrısıdır.

24. Sarutahiko Ohkami (Japon Mitolojisi)

Cennet ile yeryüzü arasındaki köprünün bekçiliğini yapan patika ve yol kavşaklarının tanrısının adı olup, neşe, dans, ev kadınlığı ve sağlık tanrıçasının kocasıdır. Gözlerinden ışık saçan, koca sakallı ve değerli taşlarla süslü bir mızrak taşır formda tasvir edilirdi.

25. Terpiskhora (Yunan Mitolojisi)

Yunan mitolojisine göre “dans” ve “hafif şiiri” sembolize eden Terpiskhora, Esin Tanrıçaları olarak bilinen dokuz Musa’dan biridir.

26. Veja Mate (Baltık Mitolojisi)

Leton halkının inanışında orman ve kuşların koruyucusu olan bir rüzgâr tanrıçasının adı olup, flüt çalmaktaydı.

Popüler İçerikler

Eğitim Geçmişiyle Herkesi Kendine Hayran Bırakan ODTÜ'lü Hoca Prof. Dr. Elif Uysal Merak Edilenleri Yanıtladı
İsrail Başbakanı Netanyahu'ya Prostat Kanseri Teşhisi Kondu
Vergi Artışında Cumhurbaşkanı Erdoğan Yetkisini Kullanmadı: Yüzde 43.93’lük Zamma Tepki Yağdı