25 Maddede Güneş Yanıklarının Bedenimize Verdiği Zararlar

Güneş hayatımızın önemli bir parçasıdır ancak aşırı güneşe maruz kalmak cilt sağlığımızı kötü yönde etkileyebilir. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş kremi kullanmak, gölgede kalmak ve güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarıda fazla vakit geçirmemek dikkate almamız gereken faktörlerdendir. Eğer bu faktörleri dikkate almazsak başımıza gelebilecekdurumları inceleyelim.

1. Başınızı çatlatacak bir ağrıya sebep olabilir.

Halihazırda zaten migreniniz varsa güneşe aşırı maruz kalmak bu durumu daha da kötüleştirebilir. Mayo Clinic'e göre sürekli migren ağrılarından şikayetçi olmasanızda güneş kafaya güneş geçmesinin baş ağrısına neden olduğu biliniyor. Mayo Clinic uzmanları yandıktan sonra 'kötüleşen ağrı, baş ağrısı, kafa karışıklığı, mide bulantısı, ateş veya titreme' gibi şikayetler yaşarsanız sağlık uzmanınızı görmenizi öneriyor.

2. Dudaklarınız deriden yapılmıştır ve bu nedenle onlar da doğal olarak güneş yanığı da alabilirler.

Ve bu güneş yanığı şiddetli olduğunda, dilin şişmesine, kabarmasına ve nefes almada zorluğa neden olabilir.

3. Evlerden ırak ama erkenden kırışıklıklarınız olabilir!

Hem orta yaşlı kadınlar hem de erkekler ciltlerini diri tutmak için binbir türlü yöntem arar ve denerler fakat güneş gibi kırışıklıklara yol açabilecek bir faktör olduğunu unuturlar. Çünkü cildimiz yandığında kolajen üreten fibroblast adı verilen hücrelere zarar vererek cildimizi kırışıklıklara ve diğer hasarlara karşı savunmasız bırakıyoruz.

4. Delicesine kaşınma sebebiniz güneşten!

Güneş yanığına bağlı cilt kaşıntısı, ciltte tahrişe ve rahatsızlığa neden olabilir. Cilt sürekli olarak kaşındıkça daha fazla tahriş olabilir ve bu da rahatsızlığı artırabilir. Bunun yanında ciltte kızarıklık, kabarcıklar veya döküntüler ortaya çıkabilir.

5. Sedef hastalığına sebep olabilir.

Mevcut çalışmalar milyondan fazla Amerikalı'nın kaşıntılı ve deriyi zımpara gibi kalınlaştıran sedef hastalığından muzdarip olduğunu ortaya koyuyor. Sedef hastalığının yaygın nedenlerinden biri ise tabii ki güneş yanığından başka bir şey değil.

6. Kasları zayıflatan otoimmün hastalıkğı miyozite sebep olabilir.

Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre yüksek düzeyde UV ışınlarına maruz kalmaktan miyozit olan kadınların, kas güçsüzlüğüne ek olarak ağrılı döküntülere neden olan dermatomiyozit olarak bilinen hastalığın daha da kötü bir versiyonuna yakalanma olasılığı daha yüksek.

7. Bağışıklık sistemini pert edebilir.

Cildinizde güneş yanığı oluştuğunda  vücudun Langerhans hücrelerinin kaynağı yok edilir. Bu bağışıklık hücreleri cilde sızan enfeksiyonlara karşı son derece önemli ve ilk savunma hattıdır. Onlar olmadan vücudumuz hastalıklara karşı daha savunmasızdır.

8. Uçuklara merhaba diyebilirsiniz...

Herpes simpleks virüsünden muzdaripseniz, dışarıda güneş kremi olmadan oturmak çok kötü bir fikirdir. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre güneş ışığına aşırı maruz kalmak bağışıklık sistemini zayıflatır ve bu da virüsün ortaya çıkmasına neden olur.

9. Hayır spor yapıp yapmamanızla alakası yok çünkü güneş yanığı da şişkinliğe sebep olabilir!

Güneş yanıkları vücudun sıvı tutmasına yol açan iltihaplı bir reaksiyona neden olur. Bu su tutma o kadar şiddetli olabilir ki bir kadın güneş yanığı aldıktan sonra yedi kilo aldığını bildirdi.

10. Gözleriniz her an soğana maruz kalıyormuşçasına yanabilir.

Tıpkı vücudunuzun diğer her parçası gibi, gözleriniz de güneşin zararlı UV ışınlarına karşı savunmasızdır. Ancak bildiğiniz gibi gözlerimize güneş kremi uygulayamıyoruz ve bu yüzden gözlerimiz risk altında.

11. Soğuk algınlığına sebep olabilir.

Cildinizin cayır cayır yanması yetmiyormuş gibi bir de üstüne hasta olabilirsiniz. News Today diğer güneş yanığı semptomlarının ateş, titreme, yorgunluk ve bulantı ve kusmayı içerdiğini tespit etmiş

12. Lupus hastalığına sebep olabilir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 1,5 milyon insan, vücudu sağlıklı dokuya saldırmaya iten otoimmün bir hastalık olan lupustan şikayetçi ve bu hastalık güneş yanıkları aracılığıyla tetiklenebiliyor.

13. Nefes kesici olduğu durumlar olabilir.

Yapılan uzun bir antremandan sonra nefes nefese hissetmek başarının bir simgesi olabilir ve sizi o kadar da rahatsız etmeyebilir fakat güneş yanığının sebep olduğu nefessizlik sizi hiç de memnun etmeyecektir.

14. Vücudunuzun son derece su kaybetmesine neden olabiliyor.

Cilt Kanseri Vakfı'na göre, güneşte yanmış cilt sıvı çeker. Bu sıvı eksikliği susuz kalmanıza neden olur ve bu da baş dönmesine ve kas yorgunluğuna neden olabilir.

15. Hareketsiz kalabilirsiniz.

Güneş yanığı ciltteki hasar nedeniyle hareket kabiliyetini kısıtlayabilir. Özellikle büyük bir alanı etkileyen veya eklem bölgelerine yakın olan yanıklar hareketin zorlaşmasına neden olabilir.

16. Kurdeşene yol açabilir.

Güneş ürtikeri olarak bilinen bu fenomen normalde 24 saatten fazla sürmez ama özellikle yaz mevsimlerinde ağrılıdır ve estetik açıdan da hoş değildir.

17. Sivilceleri daha da kötüleştirebilir.

Güneşe aşırı maruz kalmak cildi kurutur ve zaten halihazırda sivilceleriniz varsa kötü sonuçlar doğurabilir. Kronik akneye sebep olmasa bile cildin sebum üretiminin artışıyla sivilceler ortaya çıkabilir.

18. Doğurganlığı bile etkileyebilir.

Güneşte çok fazla zaman geçirmek bir kadının hamile kalma olasılığını azaltabilir. Bunun nedeni folik asit seviyelerindeki düşüşten kaynaklıdır.

19. Hamileliği riske atabilir.

Çoğu hamile insan hamileyken tütün ve alkolden kaçınmak gerektiğini biliyor ancak güneşin de kaçınılması gereken bir faktör olduğunu bilmiyor. Güneş yanıkları erken doğuma ve hatta düşüğe bile yol açabilir.

20. Muhtemelen vücuttaki en önemli organ olan kalbimizi her ne pahasına olursa olsun korumamız gerekiyor.

Ne yazık ki güneşe çok uzun süre maruz kalmak felce ve hatta kalp krizine bile sebep olabiliyor.

21. Cilt yanıkları, fiziksel acının yanı sıra psikolojik etkilere de neden olabilir.

Yanıklar günlük yaşamı etkileyebilir, bağımsızlık duygusunu azaltabilir ve sosyal etkileşimlerde zorluklar yaratabilir. Tedavi süreci de psikolojik stres ve kaygıya yol açabilir.

22. Bazı yanıklar, özellikle güneş yanıkları, cilt kanseri riskini artırabilir.

Uzun süreli güneş maruziyeti veya yanıklar, cildin DNA'sında hasara neden olabilir ve ileride melanom gibi cilt kanserlerinin gelişme olasılığını artırabilir.

23. Derin yanıklar, cilt altında bulunan dokulara ve iç organlara zarar verebilir.

Yanığın derinliği ve yaygınlığına bağlı olarak, iç organlar etkilenebilir ve kalıcı hasar meydana gelebilir.

24. Cilt yanıkları, uzun süreli tedavi ve rehabilitasyon süreçlerini gerektirebilir.

Bu da tıbbi masrafların artmasına ve çalışma veya iş gücü kaybına neden olabilir.

25. Yanıklar, ciltteki damarları etkileyebilir. Damarların zarar görmesi, doku beslenmesinde sorunlara ve doku ölümüne yol açabilir.

Ayrıca, kan dolaşımında bozulma olabilir, cilt renginde değişiklikler meydana gelebilir ve ciltte kangren gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Aman Boşver Deyip Görmezden Geldiğiniz Belirtiler Aslında Pankreas Kanseri Habercisi Olabilir!
Çevresindeki İnsanların Tek Bir Kişi Olduğunu Düşündüren Hastalık: Fregoli Sendromu
Lenfoma Olarak da Bilinen Lenf Kanseri ile İlgili En Çok Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
YORUMLAR
27.06.2023

Eskiden çok bilinçsizmişim, kakao yağı falan sürüp Eda Taşpınar kömürü gibi yanardım. Zararları saymakla bitmez. Şimdi bırak yüzü, ellerimin üstüne bile koruyucu sürmeden çıkmıyorum. Eller güneşten leke oluyor. Hay ben senin derdini demeyin, güneş yaşlandırıyor. Koruyun kendinizi 👌🙂🌷

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ